NEM UNATKOZTAM A HÉTVÉGÉN

Volt esküvő, ballagás és gyermeknap is. Szerdától vasárnap estig szinte megállás nélkül pakoltunk… Segítettünk felépíteni Kecskés Judó és a Kölyök esküvői sátrát (akik házasságkötéséhez ezúton is gratulálok), berendeztük a zöldhalmi közösségi házat is 50 főre, az óvoda udvarán 200 ülőhelyet pakoltunk ki a ballagásra, majd még szombat délután minden kiadott padot, asztalt, sátrat visszagyűjtöttünk, hogy aztán ma reggel mindent kipakoljunk az óvodai gyermeknapra…

A Gyermeknap jól sikerült! Az időjárás délelőtt ránk ijesztett egy kicsit, de szépen összegyűlt több száz ember az óvoda udvarán és az ingatlan környezetében. A Jegyző úr és a Képviselő-testület minden tagja, egy-egy csoportot „örökbe fogadva” készítették az ízesebbnél-ízesebb paprikás krumpli ebédet. Délután, amikor újra pakolhattunk, (ezúttal össze…) már izzadtunk rendesen. Ennek oka nemcsak a verőfényes napsütésben, hanem Jegyző úr eper pálinkájában is keresendő… Köszönettel tartozom a hétvégi szolgálatért a hivatali és közhasznú dolgozóknak!

Közben a naptár már jelzi, hogy új hónap kezdődik, így aktuális lesz nekilátni a Hírmondó júniusi számának…

PÁLYÁZTUNK!    

Néhány napos előkészítő munka végén, a mai napon benyújtásra került a gyermekétkeztetés feltételeit javító fejlesztések támogatására kiírt felhívásra önkormányzatunk pályázata.

A fejlesztéssel az iskola konyha felújítására, funkcióbővítésére pályázunk. A pályázati felhívás tartalma szerint a pályázati forrás 50-50 %-ban osztható az építési és az eszközbeszerzési tevékenység között. Elképzelésünk szerint kialakítható lenne a meglévő konyhai alapterületen belül egy hűtőkamra, így lehetséges volna hasított félsertések feldolgozására és tárolására helyben. E mellett korszerű mosogatógép, új sütő, és főzőzsámoly is beépítésre kerül – pályázati siker esetén. A projekt összköltségvetése 23.252.124.-Ft, amelynek 95 %-a támogatás. Az 5 %-nyi önerőt, azaz 1.162.607.- Ft-ot az önkormányzat költségvetési tartalékából biztosítja.

Nem dőlhetünk és nem is dőlünk hátra, mert itt az új lehetőség, ezúttal: önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatására. A testület a pályázati alcélok közül az egészségügyi alapellátást szolgáló épület fejlesztését választotta. Arra pályázunk, hogy egy kívül-belül felújított egészségcentrum alakulhasson ki a zöldhalmi orvosi rendelőből. Nyílászáró csere, szigetelés, új cserép, és napkollektor szerepel a tervekben, továbbá szeretnénk orvosi eszközökkel is felszerelni a rendelőt. Szintén 95 %-os támogatási intenzitású a pályázat, a maximálisan igényelhető támogatási összeg 30 millió forint, így az önerő 1,5 millió forint körül fog alakulni. Dolgoznak a tervezők, gyűjtjük az árajánlatokat, a pályázat beadási határideje június 9-e. 

MEGVAN A PIAC MŰKÖDÉSI ENGEDÉLYE - csak még nem jogerős!   

A közigazgatás eddig sem a gyorsaságáról volt híres, de a piac működési engedélyének módosítása kapcsán szerintem új, negatív rekord született…

Hónapok kellettek ahhoz, hogy a Kormányhivatal kijelölje Cegléd városát az engedélyezésre, lévén, hogy saját piacunkra saját magunknak engedélyt nem adhatunk. Aztán a szakhatósági vélemények beérkezéséig is hónapok teltek el, míg az engedély a mai napon megérkezett. A határozat még nem jogerős, erre optimális esetben 15 napon belül sor kerülhet. Minden jó, ha a vége jó…. Június 15-től a már jogerős engedély birtokában a piac területén lesz lehetőség kirakodó vásár megtartására, kézműves termékek árusítására, használt cikkekkel, ruházati cikkekkel való kereskedésre, ideértve a bolhapiacot és ruhabörzét is.   

Más.
Elkészült a kosárpályához tervezett lelátó alapozása. A szintezést követően viacolor burkolatot kapott a lelátó alja. „Játszani kellett” a szintekkel, mert a műfüves és a kosárlabda pálya közötti alig több, mint 4 méteres területen volt 30 centiméter szintkülönbség, amit ki kellett egyenlíteni.
Haladunk tovább az új strandröplabda pálya irányába, remélem az időjárás kegyes lesz hozzánk és nem fog esni szombaton, társadalmi munka keretében el tudjuk kezdeni a röpipálya tükrözését.

TÁRSADALMI MUNKA   

A tegnapi napon, dacolva az időjárás viszontagságaival, asszonyok és férfiak, ásóval és lapáttal jelentkeztek munká-ra, hogy szabad szombatjukon a közösségért dolgozzanak.
Köszönhetően az önkénteseknek, kiástuk a szükséges villamos vezetékek árkait, elkészültek a világítótestek va-salati alapjainak gödrei, valamint a strandröplabda pálya tükrözéséből is körülbelül 100 négyzetméternyi terü-let. Hiszem, hogy aki ma velünk volt, a munka mellett jól is érezte magát!
Akiknek köszönöm a mai napi önkéntes segítséget: Bálint Zoltán, Bori Ádám, Bori Attila, Bujdosó Tamás, Dávid Attila, Dezső Dénes, Fakan Tünde, id. Tárnok Ferenc , Illés Máté, Lőrincz Ferenc, Lugosi Istvánné, Mester Gyula, Mézes Ferenc, Mondi Istvánné, Nagy László, Panghy Gáspár, Radics Róbert, Radics Zoltán, Szabó Róbert, Szabó Tamás, Szabóné Palásti Sarolta, Székely István, Szűcs Ágnes, Szűcs Ferenc, Talapkáné Zsuzsi, Turcsán István, Varga Péter.

TESTÜLETI ÜLÉS VOLT ZÖLDHALOMBAN  

A mai napon a Képviselő-testület kihelyezett ülést tartott a zöldhalmi közösségi házban. A külső helyszínt azért próbáltuk meg, hogy közelebb vigyük a közéletet és a képviselő-testületet a lakossághoz. Hát az első kísérlet nem hozta a kívánt eredményt, mert a zöldhalmi lakosság részéről az érdeklődés elmaradt.

Pedig a májusi ülés napirendjén jórészt beszámolók szerepeltek, a rendőrség, a polgárőrség, a könyvtár és közművelődési színtér, a községi gyermekvédelmi tevékenység és a gyermekélelmezés beszámolóját is egyhangúlag vette tudomásul a Képviselő-testület.

Egyebek napirenden belül újabb támogatási kérelmekről kellett dönteni. Szinte minden napra jut egy–egy kérelem, jelentkezés az alapítványok, egyesületek részéről, sőt egyre gyakoribb az állami szervek, intézmények támogatás iránti kérelme. Azt gondolom, hogy nincs ez rendben így! Személy szerint nem nagyon tudom támogatni azokat a kéréseket, amelyeknek nincs közük a településhez, ahogy hozzánk sem érkezik támogatás máshonnan – csak úgy…  Az ülésen négy kérelemről kellett dönteniük a képviselőknek, e napirendnél a testület már megosztott volt, egyhangú döntéssel támogatást csak a csemői gyerekeknek nyári táborozást szervező Cegléd-Újvárosi Református Egyházközség kapott. 

loader

Aktuális...

... VIRÁGOS CSEMŐ - GYŐZELEM!  
21 év után újra CSEMŐ a legvirágosabb magyar falu! A hazai győzelem egyúttal azt is jelenti, hogy Csemő képviseli Magyarországot a 2019. évi Entente Florale Europe versenyben. Mindenkinek köszönöm, aki hozzájárult ehhez a sikerhez.    

 

... TÚL A NEMZETKÖZI ZSŰRINAPON!     
Jól sikerült a bemutatónk, minden tervezett helyszínt végig tudtunk járni, minden kérdésre válaszoltunk.    
Most már "csak" az eredményhirdetésre várunk. Szeptember 28-án megtudjuk, hogy az európai összevetésben hol tartunk.  

 

... JÚLIUSI HÍRMONDÓ       
Csúsztam is a határidővel, és agyam sem volt írni, így inkább képes újság lett, mint hagyományos...  Viszont teljes színesben fog megjelenni, és mellékletként a nemzetközi versenyanyagunk magyar nyelvű anyagát is kézhez kapják a lakosok.         

 

... POLGÁRMESTERI SZABADSÁG         
Júliusban két év után, 15-e és 26-a között szabdságon leszek - mindenki megértését köszönöm.