2020. február 10.              
TESZEK EGY KÍSÉRLETET...                                           

… egy utolsó kísérletet!
Február 7-én, pénteken délután jött egy email, ami arról értesített, hogy Pest Megye Önkormányzata az 5000 fő alatti kistelepülések számára rendezvényhez támogatás pályázható.    
Az elmúlt ciklusban az egyetlen kiíró a megyei önkormányzat volt, ahol (igaz csak két intézkedést hirdettek) de semmit nem sikerült nyernünk. Ebből különösen a kerékpársáv pályázat sikertelensége fájó pont.
A kiírás szerint összesen 40 pályázat támogatgató a keretösszegből, ha minden település a maximális 500 ezer forintos támogatási összegre adja be az igényét.  S bár február 28-a a beadási határidő, nem bízván a véletlenre, ma reggel 8 óra egy perckor feladtam Csemő pályázati jelentkezését.
Ha ebbe a keretbe sem férünk bele, akkor a következő lépés az lesz, hogy páncélt veszek és lerohanom a megyeháza épületét…  

 

2020. február 5.              
KÉSZ A KÖLTSÉGVETÉSI KONCEPCIÓ                                           

A 2020-as esztendő két legfontosabb feladata: SZOLGÁLAT és ERŐGYŰJTÉS! 
A SZOLGÁLAT alatt a már kialakított szociális és települési szolgáltatások körének bővítését, a támogatási összegek emelését kell és lehet érteni.  
A szociális költséghely (egyébként másra fel nem használható) megnövelt előirányzata felhasználásának már a 2019. év végén „megágyaztunk” a települési támogatás és fűtési támogatás összegének újbóli megemelésével. A novemberi döntés értelmében az idei évben igényelhető lakhatási és fűtési támogatások összege 7.500-7.500.-Ft nő. (Csak megjegyzem, hogy így a téli időszakban összesen 15.000.-Ft támogatást igényelhetnek a rászorultak, míg 2014-ben ez az összeg 2.500 forint volt…)  
Szintén a szociális költséghely keretébe tartozóan eddig a 16 év alatti gyermekek részére évente két alkalommal nyújtott rendkívüli gyermekvédelmi támogatás összegét 5.000.- Ft-ról 8.000.- Ft-ra növeltük, valamint a 16 éves korhatárt 18-ra emeltük. Ezeket a változásokat is átvezettük a helyi rendeletben, így nemcsak karácsonykor, hanem a beiskolázás előtt is minden 18 év alatti, csemői állandó lakóhelyű és tartózkodási helyű gyermek számára kiadható ez a támogatás.
Az idei évtől a „MEGÉRI TANULNI” helyi ösztöndíjprogramot bővíteni, míg a „CSEMŐI FÉSZEK” helyi lakásfelújítási programot folytatni javaslom!
A szolgálat jelenti továbbá a pályázatírói szolgáltatás bővítését a lakosság és a vállalkozók részére ingyenesen, ahogy főépítész is megkezdte január elsejétől a szolgálatát az építésügyi lakossági igények kiszolgálására.    
ERŐGYŰJTÉS alatt egyértelműen és konkrétan az általános tartalék összegének növelését irányozzuk elő. A 2019. december 31-i állapot szerint a szabad (kötelezettségvállalással nem terhelt) tartalékunk összege 42.547.867 forint volt. Szeretném, ha az év végére ez összeg legalább a felével növekedne…  

 

2020. február 3.              
SZÁMOLUNK BŐSZEN                                          

Jó alapokról indulunk, a Magyar Államkincstár megküldte a központi költségvetésből számolt normatív önkormányzati támogatás sarokszámait, melyből megállapítható, hogy a finanszírozásunk a 2019. évi támogatáshoz (378.809.748.-Ft) képest többletet mutat, a főösszeg 407.300.000-Ft. A részletezés során az állapítható meg, hogy szinte minden főelőirányzat (önkormányzati feladatellátás, óvodai- és bölcsődei feladatok) növekedett a tavalyi támogatásokhoz képest.  A szociális ellátások költséghely kötött normatívája is emelkedést mutat.
Tisztában vagyunk azzal is, hogy a költségvetési finanszírozás emelkedése mellett növekedett a minimálbér és a garantált bérminimum összege is. Emelkedtek a rezsiköltségek és az általunk használt alapanyagok (benzin, gázolaj) díjai is. Jelenleg azt vizsgáljuk, hogy a költségek emelkedése mekkora forrásigényt jelent a többletfinanszírozásunkból és ezzel együtt mekkora az a szabad forrástömeg, amivel kötelezettség nélkül számolhatunk.     

 

loader

Aktuális...

  

... BOLDOG ÚJ ÉVET!           
Csemő Község Önkormányzat és a Csemői Polgármesteri Hivatal minden munkatársa nevében kívánok MINDENKINEK egészségben, boldogságban, sikerekben, eredményekben és mosolygásban gazdag 2020-as esztendőt!               

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Az idei évben is folytatódnak a szokásos külterületi helyszíneken a polgármesteri fogadóórák a szerdai napokon. A pontos helyszínek, időpontok az eseménynaptárban olvashatóak. Minden héten hétfő délelőtt a Polgármesteri Hivatalban szintén fogadóórán várom a Kedves Ügyfeleket!   

 

... TÉL VAN!             
Kérem fokozott óvatossággal közlekedjenek! Az autókon legyen téligumi, legyen benne üzemanyag és pléd. Az időjárás kiszámíthatatlan, ami megnehezíti a biztonságos közlekedést. Ügyeljenek a szürkeségben a láthatóságra is!