2020. január 17.              
SÍNEN VAGYUNK...                                         

… ami azt jelenti, hogy minden elnyert pályázatunk kapcsán „beindultunk”.
Van olyan intézkedés (VP LEADER szálláshely), ahol már a kivitelezés zajlik, míg más pályázatok estén a „papírozás”. Vegyük sorára, hogy hol tartunk:
- a Magyar Falu Programban (továbbiakban MFP) a temető belső úthálózatának fejlesztése kapcsán az ajánlatok értékelése után kiválasztásra került a kivitelező – már „csak” az optimális időjárási viszonyokon múlik, hogy mikor kezdődhet a kivitelezés.
- Szintén az MFP keretein belül az önkormányzati gépbeszerzéses pályázatban a szállító már megrendelte az oldalvágót, bármelyik nap várható a szállítás.
- Az önkormányzati fejlesztés BM-es pályázatban a belterületi útfelújítás tárgyában nyert támogatás kapcsán várjuk az ajánlattételre felkért szereplők jelentkezését (január 21-ig adhatják be ajánlatukat) és ugyanígy a fejlesztés műszaki ellenőri tevékenységének ellátására is felkértünk három szakembert, hogy adjon ajánlatot.
- Az MFP önkormányzati út felújításban nyertünk forrást a zöldhalmi Iskola dűlőben 509 méter hengerel melegaszfalttal történő felújítására. Kiválasztásra került a kivitelező, itt, ahogy a belterületi útjavítás kapcsán is az időjárás fogja eldönteni, hogy mikor kezdődik a kivitelezés. Még a tavasszal mindkét fejlesztés meg fog valósulni.  
Döntésre vár továbbá a LEADER intézkedésben az Ökocentrumban kialakítandó tanösvény eszközeinek beszerzésére beadott pályázati jelentkezésünk, ahogy az új, két csoportos mini bölcsőde létesítésére a PM-hez beadott pályázatunk is.
Mondom én, hogy sínen vagyunk…

 

2020. január 16.              
SZÁLLÁSHELY FEJLESZTÉS                                        

A projekt helyszíne a Csemői Kulturális Kiállítóhely épülete. A projekt során funkció bővítő beruházással szálláshelyeket létesítünk az épület emeleti (1 db 2 ágyas szoba; 1 db 3 ágyas szoba) részében. A földszinten a vendégek kiszolgálására kialakításra kerül egy főzőkonyha-rész és étkező.
A szobákat egyedi tervezésű bútorokkal látjuk el, a konyhába beépített berendezések kerülnek. Az egyedi tervezést és gyártást elsősorban a rendelkezésre álló helyiség méretek és beosztás indokolja. Az eszközök kivitelezése az átlagos szállodai követelményeknek felel meg.
A kivitelezőnek 2019. december 02-án átadtuk a munkaterületet és 2020. január 06-án ténylegesen elkezdődött a projekt fizikai megvalósítása. Az átadás szerződött határideje: 120 nap.
A LEADER intézkedés keretében megvalósuló projekt teljes elszámolható költsége bruttó 10.031.463 Ft, a megítélt támogatás összege: 9.529.883 Ft. A kivitelezésről igyekszem a közösségi oldalainkon folyamatosan friss képeket közreadni.  

 

2020. január 13.              
CSAK ÍROK, CSAK ÍROK                                        

Írom a ciklusprogramot, és írom a költségvetési koncepciót.
A ciklusprogram az önkormányzat 2019-2024 közötti időszakra vonatkozó gazdasági programja a célok megjelölésével. Feszengek, miközben írom, mert egyrészt úgy érzem, hogy sokat léptünk előre az elmúlt ciklusban, hiszen Csemő az elmúlt öt évben végig stabil szervezeti kerettel és pénzügyi háttérrel rendelkezett. Az intézményi működés biztosított volt, az önkormányzati vagyon értéke növekedett, ahogy a tartalék pénzkészletünk is. A település gazdasági helyzete lehetővé tette, hogy saját erőből is gondolkodhassunk és meg is valósítottunk fejlesztéseket. Másrészt pontosan tudom, hogy a jövőben fejlesztéseket csakis a pályázati lehetőségek függvényében és csakis nyertességünk esetén fogunk tudni végrehajtani. Ki mondja meg, hogy mire fogunk tudni jövőre, vagy éppen 20022-ben pályázni? Ha leszűkítem, akkor négy mondat lenne az egész program, ahogy az idei évi költségvetési koncepció is: 
1. mondat: az önkormányzati intézményrendszer magas szakmai színvonalú és biztonságos működtetése, elsődleges a működés biztonsága.
2. mondat: fejlesztéseket akkor és annyiban terveztünk, amikor és amennyiben azok a működtetés biztonságát nem veszélyeztették.
3. mondat: pályázunk mindenre, ami közösségi célokat szolgál.
4. mondat: minden lehetséges eszközzel növelni kell a település élhetőségét.

Ennél nyilvánvalóan összetettebb a program és a koncepció is.
Mindkét anyag nyilvános lesz, sőt a gazdasági programot ugyanúgy társadalmi egyeztetésre fogom bocsájtani, ahogy azt tettük az előző ciklusban is.
Terveim szerint a testületi tagok véleményével kiegészített programot a februári Hírmondóban meg fogjuk jelentetni.   

 

2020. január 9.              
SZOCIÁLIS TŰZIFA                                        

A mai napon megkezdtük a szociális célú tűzifa kiszállítását. A menet az, (ahogy a korábbi években is), hogy még novemberben a helyi újságban közzétettünk egy felhívást és egy igénylőlapot is azzal, hogy annak kitöltésével lehessen jelentkezni – egy hónapos határidővel.
Érkeztek is a nyomtatványok, még az ünnepek előtt és alatt meg is történt az összesítés és az év első napjaiban elkészültek a határozatok.
Büszke vagyok arra, hogy az elmúlt években azt a gyakorlatot tudtuk kialakítani, hogy száraz, különböző méretű, keménylombú fát tudtunk összekarikázva házhoz szállítani, mert nem volt mindig így... 
Ahogy a nap során a fával megrakott teherautóink járták a határt, úgy egyre több telefonhívást kaptunk a következő tartalmakkal: „én nem kaphatnék?”, „az miért kapott?”, „nem is kaptam hírmondót!”, „miért nem tudtam róla?”. Aztán volt olyan hívás is: „mit kezdjek és ennyivel?”.
Felfoghatatlan számomra a sokszor támadó és indulatos hangnem… Elgondolkodtat, hogy tényleg ennyire buták és tájékozatlanok vagyunk? Tényleg azt gondolta bárki, hogy a 8 mázsa fa megoldja a téli időszakban a fűtést? És, hogy mindenki más, aki spórol, aki gyűjt és előre vásárol a több hónapos hideg időszakra, az hülye, mert csak telefonálni kell? Tényleg, azt gondolja bárki, hogy csak úgy „jár” valami, ha szól, hogy kellene, akkor mindenki (száz elnézés kérése mellett) azonnal eldob mindent és rohan teljesíteni? Akkor, mikor a karácsonyi ajándékozásról írtam a decemberi újságban, akkor megkapta, mert hívott is, a novemberit viszont, ahol igényelni lehetett volna, azt nem. Ez olyan életszerű, nem? 
Baj van a fejekkel…

 

loader

Aktuális...

  

... BOLDOG ÚJ ÉVET!           
Csemő Község Önkormányzat és a Csemői Polgármesteri Hivatal minden munkatársa nevében kívánok MINDENKINEK egészségben, boldogságban, sikerekben, eredményekben és mosolygásban gazdag 2020-as esztendőt!               

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Az idei évben is folytatódnak a szokásos külterületi helyszíneken a polgármesteri fogadóórák a szerdai napokon. A pontos helyszínek, időpontok az eseménynaptárban olvashatóak. Minden héten hétfő délelőtt a Polgármesteri Hivatalban szintén fogadóórán várom a Kedves Ügyfeleket!   

 

... TÉL VAN!             
Kérem fokozott óvatossággal közlekedjenek! Az autókon legyen téligumi, legyen benne üzemanyag és pléd. Az időjárás kiszámíthatatlan, ami megnehezíti a biztonságos közlekedést. Ügyeljenek a szürkeségben a láthatóságra is!