2019. március 24.             
MÉG 100 NAP...              

… és jön a virágos nemzetközi zsűri.
Megkezdtük (folytatjuk…) az előkészületeket egyrészt az íróasztal mellett, másrészt megkezdtük a munkálatokat a közterületeken.
Javában készítem azt a 24 oldalas szakmai anyagot, melyet április 11-én kell beumtatnom az előkészítő bizottságnak. Ez az anyag lesz az, amit terveim szerint magyarul minden háztartásba el szeretnék juttatni a nyáron, illetve amit angol nyelven a zsűritagoknak is rendelkezésükre kell bocsájtanom.  Budapesten holnap, azaz március 25-én lesz egy sajtótájékoztató, ahol ppt-vel, filmmel és élőszóval kell bemutatnunk, hogy hol tartunk a felkészülésben.
A kollégáim túl vannak a gyepszellőztetésen, a műtrágyát elszórtuk minden zöldfelületünkön, továbbá (igaz, egyelőre csak 50%-os üzemidővel) mindenütt elindítottuk a locsolást.      
A padok és a játszótéri asztalok felületfestését is felfrissítettük, miután az emberek nagy százaléka – TISZTELET A KIVÉTELNEK – az ülőfelületet használja lábtartónak…
Készülnek új kukák is, ezekből cseréljük az elöregedetteket, de Zöldhalomba is viszünk a Tájház környezetébe.
A jövő héten már látványosabb szakaszába lép a zöldhalmi „kis-központ” kialakítása.  Lesz köves burkolat a szaletliknek és főzőhelyeknek, tervezünk gumiburkolatot a kondieszközöknek, továbbá zöldítünk is természetesen, a Monori dűlő felőli részen füvet vetünk és fákat ültetünk.
Március 25-én felvonul a kulturális kiállítóhgely udvari környezetének rendetételére a Pannon Park Forest Kft. Elkezdődnek tehát ott is a munkálatok.
Még 100 nap…      

 

2019. március 20.             
HOGYAN ÁLLUNK? 2. rész              

Külön akartam írni néhány sort a pályázatokról, és a rendezvényekről…
A bölcsőde létesítésére vonatkozó pályázati anyagunkat beadtuk, sőt már túl vagyunk a hiánypóltás teljesítésén is. A kerékpársáv létesítése Zöldhalomban című pályázat kapcsán szintén hiánypótlást kellett még januárban teljesítenünk - döntésre várunk. A Magyar Falu pályázati programban éppen a mai napon kellett volna megnyílnia a feltöltő felületnek, de április közepéig nem lesz elérhető. E program keretében (az első két intézkedésként) védőnői eszközbeszerzésre, és a könyvtár villanyhálózatának teljes felújítására, továbbá új hangosítási eszközpark beszerzésére áll készen a pályázatunk - és amint lehetséges fel is fogjuk tölteni.
Testületi szintén született döntés arról, hogy az idei évben a nemzeti ünnepek mellett csak két nagy rendezvényt szervezünk: az Anyák napi virágvásár és Anyám Tyúkja főzőfesztivál időpontja május 4-e. Véglegessé vált a meghívott előadók, művészek listája is, sőt a szerződéseket is megkötöttük a fellépőkkel. A teljesség igénye nélkül elfogadta meghívásunkat Bokor János nótaénekes, Soltész Rezső, Csordás Tibi, Kaczor Feri, Zsadon Andrea-Szolnoki Tibor művészházaspár és élőben zenél majd nálunk a Balkan Fanatik. Természetesen a színpadfedést, a hang és fénytechnikát is megrendeltük. Mostantól a rendezvényszervezés témakörében a július 5-6-i Virágünnepre (falunapra) koncentrálunk. Annyit elárulhatok, hogy a igazi sztárokat hívunk az idei évben is, a tárgyalások elkezdődtek és azon leszek, hogy minél hamarabb sor kerülhessen a szerződések megkötésére is…  

 

2019. március 19.             
HOGYAN ÁLLUNK? 1. rész              

Kiemelkedő év az idei, sok feladattal az irodában és a közösségi használatú területeken egyaránt. Két dátum (határidő) lebeg folyamatosan a szemünk előtt: az első július 3-a, a második szeptember vége.
Július 3-án érkezik megszemlézni Csemőt az Európai Virágos falvak és városok nemzetközi zsűrije. Szeptember vége pedig az az időpont, mikorra az idei évi fejlesztéseket le szeretnénk zárni - lévén októberben helyi önkormányzati választások következnek.  Szeretném összefoglalni, hogy mivel telt az év első (közel) negyedéve.
- Nagy örömömre megindultak végre a külterületi dűlőútfejlesztés kivitelezési munkálatai. A Jáger út alsó rétege teljesen kész, megkezdődött a középső kőréteg terítése, miközben a Boján dűlőben is zajlanak már az alapozási munkák. Nehézséget jelent, hogy a kövek nehezen depózhatók, így ütemezetten kell szállítást rendelnünk, ehhez igazodik a bedolgozás. Minden körülmények között gondoskodik a vállalkozó a dűlők - felújítás alatti - járhatóságáról. A tervek szerint április első napjaira elkészül ez a két dűlő. A munkálatok a Gyüge dűlőben folytatódnak, és a Monori dűlőben záródnak nyár elejére.
- Több egyeztetést követően megkötöttük a vállalkozási szerződést a Pannon Park Forest Kft-vel a Kulturális Kiállítóhely udvari környezetének kialakítása - melynek alapján még márciusban elindulnak (és reményeim szerint május végéig be is fejeződnek) a kivitelezési munkálatok. A vállalkozó parkolót épít, íjászpályát alakít ki, szabadtéri tantermet létesít, játszótéri eszközöket telepít, továbbá feladat tanösvény, főzősziget, és kerti tó elkészítése is. Ezekre a feladatokra kaptunk a Magyar Államtól 25 millió forint támogatást, megtörtént az államkincstár felé a konkrét szakmai-műszaki tartalom lejelentése. E körben megjegyzem, hogy továbbra is várjuk a tavalyi évben beadott két LEADER pályázatunk (szálláshely kialakítása, tanösvény felszerelése szemléltető eszközökkel) eredményhirdetését. Hiánypótlást a beadott pályázatinkra nem kaptunk…
- Megkezdtük a Tájház előtti önkormányzati terület parkosítási munkálatait. A terv az, hogy július 3-ig a Tájház kerítése és a nagy buszmegálló közötti terület teljesen megújul, szeretnénk ott egy "kisközpontot" kialakítani! A kerékpár-tartók fölé a Templom térről elbontott színpad használható gerendáiból és lambéria elemiből fedést készítünk (ez egyébként az önkormányzati ciklusprogramban is vállalásunk volt), az ingatlan közepéig téglából közlekedő utat építünk (ennek a kitűzését már lehet látni), a sétány egyik oldalán két szaletlit és melléjük főzőszigetet alakítunk ki, a másik oldalán telepítésre kerülnek a saját súlyos kondieszközök, amelyeket már megvásároltunk. A Monori dűlő felőli "gallérban" füvesítünk és közel 30 facsemetét ültetünk el. Gondoskodni fogunk a terület éjszakai kivilágításáról is.  
- Lassan befejezéshez közeledik az iskola udvarának felújítása. Még tavaly kiszedtük az elöregedett évelőket a szaletli és az épület között, ahová az új növények már elültetésre kerültek. Termőfölddel feltöltöttük a füves részek gödreit, gyeplazítóval "átmentünk" a teljes udvar területén, és várunk a megrendelt fűmagra. Ami még hátra van, hogy kijavítsuk, kicseréljük az ingatlan hátsó és oldalsó kerítését.
- Március végéig cseréljük a temető felé vezető úton kitört facsemetéket. Úgy számoltuk, hogy a közel 250, tavaly ültetett fából 35 egyedet kell cserélni, amely vagy eltört, vagy nem indult fakadásnak.
- Kiépítésre került az automata öntözőrendszer a központi buszfordulóban (Kováts Zoltán sétány). Hornyák Balázs vállalkozó támogatásának köszönhetően a buszfordulóra tervezett összeg kis kiegészítéssel elégséges volt ahhoz is, hogy a református templom és a régi vasútállomás épülete közötti területet is automatizáljuk. Ott korábban is volt kút és szivattyú is, de zöldebb lehet az a terület is, mintha kézzel locsolnánk…
- Cserélni fogjuk a buszvárókat a Ceglédi úton. Új, és nagyobb fából készült buszváró kerül telepítésre az Iskola dűlő mindkét oldalára, továbbá a zöldhalmi orvosi rendelő Cegléd felé vezető oldalára, valamint az iskola előtti felépítmény is cserés lesz. Ennek a négy buszmegálló épületnek a legyártására és telepítésére szintén aláírt szerződésünk van. A Mikebudai úttól egészen a Pesti útig a többi buszvárót (összesen 8 db.) Lindab lemezzel borított fémszerkezetesre cseréljük. 5 darab fémépítmény vázszerkezete már elkészült.
- Megrendeltünk 80 darab napelemes LED-es technológiájú kültéri világítótestet. Vásároltunk hozzá vasoszlopot. Meg kell hajtanunk az oszlop felső részét, melyre megfelelő dőlésszögben rögzíthető lesz a világítótest.  Próbáltunk engedélyt kérni a szolgáltatótól, hogy használhassuk a villanyoszlopokat, de nem kaptuk meg, így magunknak kell megoldanunk a felszerelést és a kihelyezést is. Valamennyi új lámpatestet a külterületen fogjuk elhelyezni. 
- Árajánlatot kértünk a még hiányzó 3 vizesedő középület (tejbegyűjtő állomás, sportpálya öltözőépülete és a zöldhalmi közösségi ház) utólagos alászigetelésére. Megfelelő ajánlat esetén még tavasszal a sportcentrumnál lévő két épület felújítása megtörténhet, míg a közösségi ház renoválására augusztus hónapban kerülhet sor.
- Tervezők számolnak és dolgoznak azon, hogy még az idei esztendőben 3 új, hitelesített közkifolyó - kék színű közkút - létesüljön Alsó-Csemőben(2 db), illetve Hantházán (1db)  közcélra, a bekötéssel nem rendelkező lakosok ivóvízhez jutását szolgálva. Jelenleg az alkalmas helyszínek feltérképezése és rétegvizsgálata zajlik. E körben fontos megjegyezni, hogy a zöldhalmi településrészen az egészséges ivóvíz pályázatban tervezve van további 3 közkút.  

 

2019. március 14.             
OSTOBA TUK!              

Folytatva kicsit a megelőző bejegyzés gondolatmenetét…
Fel nem foghatom, hogy mi motivál egyes embereket arra, hogy szurkálódjanak! Illetve, pontosan tudom, hogy miért!
Mert ezt élvezik!
Örömet okoz nekik, ha szerepelhetnek – és az sem zavarja őket, hogy amit és ahogy írnak, az nem korrekt, sokszor nem is igaz.
Fel nem foghatom, hogy van lelke egy helyinek ahhoz, hogy fikázzon! Fikázza a többiek által előállított „terméket” úgy, hogy természetesen maga nem vesz részt semmiben. A közösség számára láthatatlan rendezvényeken, munkában, ami nem baj, de akkor legalább a saját környezetére lenne igényes, és/vagy ne ossza már az észt a fotelben ülve…   
Értem én, sőt magam is azt vallom, hogy legyen véleményünk! Van azonban egy határ, amit átlépni a szabad véleményformálás mellett sem lehet.  
Mikebuda grófnőjének szoktam volt magyarázni, hogy mi a különbség a vélemény szabadsága és a sértegetés között. Csak amíg a grófnőnek papírja van arról, hogy kóros elmeállapotú - a kommentelőnek nincs.   
Gondolatiságomban egyre gyorsabban közelítek a másik kedvenc, közösségi oldalon megjelent idézethez: „Életem azon szakaszába léptem, amikor ha azt mondod nekem, hogy 1+1=5, akkor én elfogadom és leszarom, hogy hülye vagy.”   

 

loader

Aktuális...

... VIRÁGOS CSEMŐ - GYŐZELEM!  
21 év után újra CSEMŐ a legvirágosabb magyar falu! A hazai győzelem egyúttal azt is jelenti, hogy Csemő képviseli Magyarországot a 2019. évi Entente Florale Europe versenyben. Mindenkinek köszönöm, aki hozzájárult ehhez a sikerhez.    

 

... 2019. JÚLIUS 3.   
A dátum a nemzetközi virágos zsűri csemői zsűrinapjának az időpontja. 
Még a virágünnep előtt megmutathatjuk magunkat az európai képviselőknek. Konkrét az időpont, konkrét a feladat - lehet és kell is mostantól célirányossá tenni a felkészülést. 

 

... MÁRCIUSI HÍRMONDÓ       
Elkészült a CSemői Hírmondó 2019. évi márciusi száma. Ebban a lapszámban is 4 oldalas környezetszépítési melléklet taláható, benne az egész ciklusban megszokott virágmagokkal. A települési weboldalról elektronikusan már letölthető, március 8-tól a posta is viszi a nyomtatott példányokat.       

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA        
Márcisuban is folytatódnak a polgármesteri fogadóórák a kül- és belterületen egyaránt. Az év harmadik hónapjában is három alkalommal, három helyszínen várom az érdeklődőket, a pontos időpontok az eseménynaptárban olvashatóak. Egész évben, folyamatosan, minden héten hétfő délelőtt az irodámban is fogadóón várom a Kedves Ügyfeleket.