2020. február 10.              
TESZEK EGY KÍSÉRLETET...                                           

… egy utolsó kísérletet!
Február 7-én, pénteken délután jött egy email, ami arról értesített, hogy Pest Megye Önkormányzata az 5000 fő alatti kistelepülések számára rendezvényhez támogatás pályázható.    
Az elmúlt ciklusban az egyetlen kiíró a megyei önkormányzat volt, ahol (igaz csak két intézkedést hirdettek) de semmit nem sikerült nyernünk. Ebből különösen a kerékpársáv pályázat sikertelensége fájó pont.
A kiírás szerint összesen 40 pályázat támogatgató a keretösszegből, ha minden település a maximális 500 ezer forintos támogatási összegre adja be az igényét.  S bár február 28-a a beadási határidő, nem bízván a véletlenre, ma reggel 8 óra egy perckor feladtam Csemő pályázati jelentkezését.
Ha ebbe a keretbe sem férünk bele, akkor a következő lépés az lesz, hogy páncélt veszek és lerohanom a megyeháza épületét…  

 

2020. február 5.              
KÉSZ A KÖLTSÉGVETÉSI KONCEPCIÓ                                           

A 2020-as esztendő két legfontosabb feladata: SZOLGÁLAT és ERŐGYŰJTÉS! 
A SZOLGÁLAT alatt a már kialakított szociális és települési szolgáltatások körének bővítését, a támogatási összegek emelését kell és lehet érteni.  
A szociális költséghely (egyébként másra fel nem használható) megnövelt előirányzata felhasználásának már a 2019. év végén „megágyaztunk” a települési támogatás és fűtési támogatás összegének újbóli megemelésével. A novemberi döntés értelmében az idei évben igényelhető lakhatási és fűtési támogatások összege 7.500-7.500.-Ft nő. (Csak megjegyzem, hogy így a téli időszakban összesen 15.000.-Ft támogatást igényelhetnek a rászorultak, míg 2014-ben ez az összeg 2.500 forint volt…)  
Szintén a szociális költséghely keretébe tartozóan eddig a 16 év alatti gyermekek részére évente két alkalommal nyújtott rendkívüli gyermekvédelmi támogatás összegét 5.000.- Ft-ról 8.000.- Ft-ra növeltük, valamint a 16 éves korhatárt 18-ra emeltük. Ezeket a változásokat is átvezettük a helyi rendeletben, így nemcsak karácsonykor, hanem a beiskolázás előtt is minden 18 év alatti, csemői állandó lakóhelyű és tartózkodási helyű gyermek számára kiadható ez a támogatás.
Az idei évtől a „MEGÉRI TANULNI” helyi ösztöndíjprogramot bővíteni, míg a „CSEMŐI FÉSZEK” helyi lakásfelújítási programot folytatni javaslom!
A szolgálat jelenti továbbá a pályázatírói szolgáltatás bővítését a lakosság és a vállalkozók részére ingyenesen, ahogy főépítész is megkezdte január elsejétől a szolgálatát az építésügyi lakossági igények kiszolgálására.    
ERŐGYŰJTÉS alatt egyértelműen és konkrétan az általános tartalék összegének növelését irányozzuk elő. A 2019. december 31-i állapot szerint a szabad (kötelezettségvállalással nem terhelt) tartalékunk összege 42.547.867 forint volt. Szeretném, ha az év végére ez összeg legalább a felével növekedne…  

 

2020. február 3.              
SZÁMOLUNK BŐSZEN                                          

Jó alapokról indulunk, a Magyar Államkincstár megküldte a központi költségvetésből számolt normatív önkormányzati támogatás sarokszámait, melyből megállapítható, hogy a finanszírozásunk a 2019. évi támogatáshoz (378.809.748.-Ft) képest többletet mutat, a főösszeg 407.300.000-Ft. A részletezés során az állapítható meg, hogy szinte minden főelőirányzat (önkormányzati feladatellátás, óvodai- és bölcsődei feladatok) növekedett a tavalyi támogatásokhoz képest.  A szociális ellátások költséghely kötött normatívája is emelkedést mutat.
Tisztában vagyunk azzal is, hogy a költségvetési finanszírozás emelkedése mellett növekedett a minimálbér és a garantált bérminimum összege is. Emelkedtek a rezsiköltségek és az általunk használt alapanyagok (benzin, gázolaj) díjai is. Jelenleg azt vizsgáljuk, hogy a költségek emelkedése mekkora forrásigényt jelent a többletfinanszírozásunkból és ezzel együtt mekkora az a szabad forrástömeg, amivel kötelezettség nélkül számolhatunk.     

 

2020. január 29.              
ELLENŐRZÉSEK NAPJA                                         

Kormányhivatali látogatók érkeztek Csemőbe, nem konkrétan vendégségbe, hanem ellenőrizni a tanyagondnokság és a mini bölcsőde működését.
Vegyes érzelmeim vannak, amikor ellenőrzést kapunk, persze ez az ellenőrzés tárgyától is függ. Mindig Akkor különösen érdekes a helyzet, ha olyan szakterületről van szó, amelynek működtetését előírják, de ahhoz, hogy a gyakorlatban is működjön – önkormányzati bepótlás szükséges.
Tehát: adott a feladat, mi oldjuk meg, ahogy tudjuk és aztán majd jönnek és megmondják, hogy hogyan kellene jól megoldani azt ők nem tudnak finanszíroznak. Remélem érthető, hogy mi a bajom ezzel…
Az ellenőrzések speciális sajátossága, hogy hibának lennie kell, különben mi szükség lenne az ellenőrzésre, az ellenőrökre.
Nos, tulajdonképpen elégedett lehetek, mert mindkét helyszínen és feladatellátásnál elégedettek voltak az ellenőrök a tapasztaltakkal, de…
… azért sikerült néhány észrevételt összehozni (szakmai program módosítása indokolt, az szmsz nem tartalmazza a szakmai program keltét…) Komoly dolgok!   
Az viszont megnyugtató és örömteli, hogy „csak” ilyen problémákat észleltek.   

 

loader

Aktuális...

  

... BOLDOG ÚJ ÉVET!           
Csemő Község Önkormányzat és a Csemői Polgármesteri Hivatal minden munkatársa nevében kívánok MINDENKINEK egészségben, boldogságban, sikerekben, eredményekben és mosolygásban gazdag 2020-as esztendőt!               

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Az idei évben is folytatódnak a szokásos külterületi helyszíneken a polgármesteri fogadóórák a szerdai napokon. A pontos helyszínek, időpontok az eseménynaptárban olvashatóak. Minden héten hétfő délelőtt a Polgármesteri Hivatalban szintén fogadóórán várom a Kedves Ügyfeleket!   

 

... TÉL VAN!             
Kérem fokozott óvatossággal közlekedjenek! Az autókon legyen téligumi, legyen benne üzemanyag és pléd. Az időjárás kiszámíthatatlan, ami megnehezíti a biztonságos közlekedést. Ügyeljenek a szürkeségben a láthatóságra is!