2021. április 12.                   
SZESZÉLYES ÁPRILIS ELEJE      

Folyamatosan nézzük az időjárás-előrejelzést és az eget, mert akár napszakon belül is meghatározza, hogy mit és hogyan csinálhatunk. Nem kezdhetünk bele kültéri burkolásba (egészségház feljárója), ha éjszakára fagyokat mondanak… Ugyanígy szenvednek a bölcsi építői is – merjenek betonozni, vagy sem…
Múlt héten volt olyan nap, amikor esővel kezdtünk, délelőtt kisütött nap, aztán jött egy havas esős szélvihar, majd újra napsütés – délutánra pedig lehűlt levegő mellett felhős idő.
Nekiindítsam a közfoglalkoztatottakat szemetet szedni? Söprögessük?
Még az a szerencse, hogy nem vagyunk „beszorulva” semmilyen határidővel – vana mód akár egy napon belül tervezni és újratervezni…

 

2021. április 8.                   
MFP-UHK/2021.      

Nem valami titkos kódról van szól, ez a megjelölése a Magyar Falu Program idei évi útfejlesztési intézkedésének.
Tisztelettel jelentem, hogy a Mikebudai út rosszabb szakaszainak a felújítására beadtuk a pályázati jelentkezésünket. A tavalyi évben is pályáztunk, először tartaléklistára került a fejlesztési igényünk – forráshiány miatt – majd törlésre az év végén.
Az idén azzal kívánom növelni az esélyt, hogy más intézkedésre nem adunk be pályázatot ebben a programban. Abban bízom, hogy nem teszik meg, hogy, mint a kistérség városok utáni legnagyobb létszámú kistelepülése ne nyerjen semmit…
Ez egy gondolat, természetesen nincs garancia  arra, hogy így is lesz, de egy próbát megér….

 

2021. április 6.                   
MAGAD URAM...      

Még tavaly, mikulási ajándékként érkezett a hír, hogy a Faluház építése című projektünk 49.530.017.-Ft támogatásban részesült. Emlékeztetőül a pályázat tartalma: egy 235 négyzetméteres új, könnyűszerkezetes felépítmény az udvarban a könyvtár és piac épületei között. A jelenlegi árnyékoló fedést áttelepítve megmarad a piac-rész; a Petőfi utcai fronton a kialakult faluképhez illeszkedő takarással. Örömünket az a tény árnyékolta be, hogy az alapanyagok (kiemelkedően a nyers acél ára) januárra 50 %-os mértékkel drágult, így a rendelkezésre álló támogatásból a beadott műszaki tartalom nem valósítható meg. A kivitelezésre bekért indikatív árajánlatok alapján a legolcsóbb ajánlat 10 millió (+ÁFA) forintos többletet mutat, amihez a kiviteli tervek költsége 3 millió (+ÁFA) társul. Ezen összegeket az önkormányzat saját erőből jelen évben csak a működés rovására tudja bevállalni.
Gondoltam egyet…
Írtam egy könyörgő levelet Banai Péter államtitkár úrnak, akinek személyes közbenjárására már tudtunk többlettámogatást kapni az ökocentrum udvari részének kialakításához. Azért fordultunk ismét államtitkár úrhoz, mert a Magyar Falu Program sajátossága, hogy ráépülő és kiegészítő támogatás nem igényelhet az elnyert projektekhez – így közvetlenül a Modern Települések Fejlesztéséért Felelős Kormánybiztosa felé értelmetlen lett volna bármit is írni, kérni.
Nos, ma elekronikus-levelet kaptam a kormánybiztos úrtól, melyben leírta, hogy a Program sajátossága, hogy többlet és kiegészítő támogatás nem igényelhető…  
Ezzel a kör bezárult.   
Megpróbáltam, nem sikerült – így nekiállunk a megvalósításnak, önerőből…    

 

2021. április 2.                   
ÜNNEP...       

Egy éve szokjuk már azt, hogy mindent kicsit másképpen kell csinálnunk. És egy éve nem tudjuk, hogy meddig kell átalakítanunk a mindennapjainkat – ezért fontos, hogy a viszontagságok ellenére is tudjunk örülni, és keressük a szépet!  
Egy évvel ezelőtt, húsvétkor azt írtam, hogy „KUDARC AZ NINCS, MERT VAGY NYERÜNK, VAGY TANULUNK!”   
Ha őszinte akarok lenni: nem lett igazam…
Bár csodaként élhető meg, hogy egy év alatt már oltóanyag van – ugyanakkor nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy emberek sokasága halt meg eddig is és nagyon nem vagyunk még a végén….
Amíg az egészségügyi ellátórendszer megfeszül, addig a politikai oldalak meg - járványügyi szakkérdésekben – naponta apacsolják egymást. Nehéz elfogadnom ezt a jelenlegi helyzetet.
Ezekben a napokban nehezen tudok ünnepelni.  
Köszönöm a CSEMŐIEK eddig tanúsított megértését, együttműködését, és kívánom, hogy mindenkinek legyen ereje átvészelni a még előttünk álló nehéz heteket!

 

Havi naplóbejegyzések

loader

Aktuális...

  

... KEDVES CSEMŐIEK!            
A koronavírus járvány újra támad. Hetente többször írok lakossági tájékoztatót az aktualitásokról a települési weboldalra, illetve a saját és az önkormányzati közösségi oldalakra is. Olvasd, légy tájékozott... A "tarts távolságot" ajánlás újra aktuális!                 

... KONTÉNERES SZEMÉTSZÁLLÍTÁS 
2021-ben is folytatjuk a konténeres hulladékgyűjtést a külterületi településrészkeen. FEBRUÁRBAN is 4 pénteken, 4 helyszínen lesz lehetőség kommunális hulladék leadására - kizárólag csemői lakcímkártyával rendelkezők számára. Az időpontok és a helyszínek a teleplülési weboldalon olvashatóak.  
 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy a járványhelyzetre tekintettel a polgármesteri külterületi fogadóórák - határozatlan ideig - elmaradnak. A polgármesteri hivatalban minden hétfőn 9.00 és 11.00 óra között a  fogadóórák egyelőre megmaradnak.       

 

... RENDEZVÉNYEK NÉLKÜL    
A járványhelyzetre tekintettel, elővigyázatosságból NEM SZERVEZÜNK ÉS NEM RENDEZÜNK PROGRAMOT!