2019. július 15.            
SZABADSÁG                    

Két teljes hét, kisebb megszakításokkal ugyan, de távol az irodától. 
Sok minden történt az elmúlt hetekben és nem lesz eseménymentes az augusztus sem - úgyhogy pont alkalmas lesz ez az idő arra, hogy átgondoljak néhány dolgot. 
A hivatalban a jegyző-aljegyző-polgármester hármas közül valaki mindig lesz, így probléma esetén állunk rendelkezésre.
Megértéseteket köszönöm!

 

2019. július 13.             
KERÉKPÁRÚT - KERÉKPÁRSÁV!                    

A legnagyobb bánatom…
5 év alatt sokat haladtunk, de semmire sem jutottunk. 
Onnan indultunk, hogy csupán szándéknyilatkozatok voltak arra vonatkozóan, épüljön meg a Csemőt Cegléddel összekötő kerékpárút. Az is biztos volt, hogy önerőből a két település sem tudja összeadni a költségeket – pályáznunk kell, és közösen kell pályáznunk. 
Első dolgunk volt megállapodni abban, hogy ennek a projektnek Csemő legyen a gesztora, ami azzal volt indokolható, hogy nekünk a kerékpárút az egyik legfontosabb célunk volt ebben a ciklusban. Tervezőt kerestünk, megállapodtunk, nyomvonal-verziókat egyeztettünk a szakhatóságokkal. Másfél évig tartott ez a folyamat, aminek a végeredménye egy engedélyes terv volt, metszetrajzokkal, számításokkal, tervezői költségvetéssel, költség-haszon elemzéssel, megvalósíthatósági tanulmánnyal, kerékpáros hálózatforgalmi tervvel. Megjelent a várva várt pályázati felhívás (VEKOP), be is adtuk a szakmai anyagainkat és reménykedtünk, hogy nyerhetünk 500 milliós forintot. 
A remény igazából csak pár napig tartott, mert az eredet kiíráshoz képest „liberalizálták” a beadási feltételeket, azaz nem kellett hozzá sem rajz, sem engedély, sem költségvetés. Ekkor már biztos voltam benne, hogy ez nem véletlenül történt így, és főleg abban, hogy nem miattunk… 
Sebaj, lesz új kiírás, ígérték a nagyok. 
Gyorsan el is kezdtünk egy újabb éves munkát: leszakaszoltuk a fejlesztést, aktualizáltuk a költségvetést és újra engedélyeztettük az egyes építési szakaszokat. A Pest megyei Önkormányzat fejlesztési keretére lehetett pályázni 200 milliós támogatási összegre. Úgy szakaszoltunk és számoltunk, hogy a zöldhalmi sűrűn lakott településrész (orvosi rendelőtől a Pipacsig) ennyi forrásból kerékpársáv, a jelenlegi főút mellett mindkét irányba 1-1 méter szélesítés megvalósítható lesz. Természetesen kaptunk most is ígéretet mindenhonnan, aztán jött az újabb pofon: nem vagyunk a támogatott települések között. 
Ha ehhez még azt is hozzávesszük, hogy 2015-ben, amikor sikeresen pályáztunk az adósságmentességünk okán fejlesztési forrásokra és nyertünk 212 millió forintot, akkor írtam külön kérelmet a belügyminiszter úrnak, hogy engedélyezze számunkra, hogy ezt az összeget a kerékpárút megvalósítására fordíthassuk. Elutasító választ kaptunk… 
Három kísérletből semmi. 
Ha még azt is hozzáteszem, hogy ugyanezen idő alatt nyert Cegléd (kétszer is), nyert Nyársapát és Újszilvás, sőt Tápiószőlős is a térségben, akkor azt kell megállapítanom, hogy nekem ez nem megy… Írtam és nyertem is néhány pályázatot az elmúlt közel 15 évben, ezért hajlamos vagyok azt hinni, hogy nem az anyaggal volt baj, hanem velem és az érdekérvényesítő képességemmel. 
Földi László országgyűlési képviselő úr örömmel újságolta a Falunapon, hogy sikerül 100 millió forintot a jövő évi központi költségvetésben címzetten az első ütemre nevesítetten és címzetten elkülöníteni. Örülnöm kellene, de nem voltam boldog, mert az első ütem 2018-as költségvetéssel is 195 millió forintból volt kihozható. Hogy 2020-ben mire lesz elég a 100 millió forint úgy, hogy a költségek, ahogy minimálbér is növekedtek. Hát nem tudom megmondani. És azt sem, hogy én kezdek ezzel az egész helyzettel. Gondolkodnom kell!

 

2019. július 12.             
PÁLYÁZATI HOL IS TARTUNK?                    

Csak, hogy ne tudjak teljesen a virágos versenyre koncentrálni, folyamatosan törődnünk kellett a beadott pályázati anyagokkal, sőt új pályázatot is beadtunk, mert tudjátok, így volt ez az egész ciklus alatt: amire csak lehet, arra lövünk…
Vegyük sorba hogyan állunk a pályázatokkal!
BÖLCSŐDEI FEJLESZTÉS
Lassan egy éve, hogy beadjuk-visszavonjuk. Ezt eljátszottuk eddig háromszor, mindháromszor azért, mert a beadási határidő alatt módosult az igénybe vehető támogatási összeg. Kezdtünk 21 millióval, amit 28 millióra emeltek. Aztán beadtuk 50 millió forintos támogatásra, amit azóta 75 millióra emeltek. Ez azt jelenti, hogy eddig készül három terv, költségvetés, engedélyes terv – „természetesen” háromszor fizettünk mindenért.
Most készülünk a negyedik beadásra, ami az építési engedély módosítását igényelte – ezt megkaptuk. A tervező és a projektmenedzser az új költségvetési kiírás összeállításán munkálkodik. Ha megvan az új árazott és árazatlan költségvetési tervezet, akkor újra testület elé az egész anyag, majd jöhet az immár negyedik beadás.    
LEADER –SZÁLLÁSHELY KIALAKÍTÁSA
Több, mint egy éve várjuk a döntést. Ez a kulturális kiállítóhely (volt vadászház) épületének emeltén két szoba+nappali helyiségek kialakítását és berendezését szolgálja. Egy hónapja kaptunk egy hiánypótlási felhívást, amit teljesítettünk. Ma kaptunk egy hiánypótlás kiegészítését, hogy az (eddig csomagban) felvitt berendezési tárgyakat ne a készlet soron szerepeltessük, hanem külön-külön költségvetési sorokat készítsünk. Nem igazán értem, hogy ezt miért nem lehetett a hiánypótlás során előírni, de nem az fontos, hogy én értsem, hanem az, hogy teljesítettük.   
ÖNKORMÁNYZATI FEJLESZTÉS 2019.
Az idei évi pályázati fordulóban belterületi utak felújítására pályáztunk, 15 millió forint támogatási összegre, 15 %-os önerővel. A befogadás megtörtént, sőt jött is pár napon belül a hiánypótlás. Határidő előtt teljesítettük a felhívásban foglaltakat – itt is eredményt várunk. A korábbi évek gyakorlata az volt, hogy augusztusban eredményt hirdettek…    
MAGYAR FALU PROGRAM
Na, az egyik kedvenc témám…. Két alcímre adtunk be pályázatot, az egyik a kulturális célterületen belül  könyvtár világítási rendszerének cseréje + hangosítási rendszer beszerzése volt. Itt tartaléklistára kerültünk forráshiány miatt… A másik a védőnői eszközbeszerzés közel 1,5 millió forint értékben. Itt hiánypótlásnál tartunk, mert kértek indokolást arra, hogy a tű, spatula… stb. beszerzését mi indokolja…
Megírtam, hogy azért mert Csemőben egy spatulát egy szájba szoktunk csak használni....
A KERÉKPÁRSÁV ügye megér egy külön bejegyzést….

 

2019. július 10.             
HÍRMONDÓ, JÚLIUSI SZÁM                   

Csúsztam is a határidővel, és agyam sem volt írni, így inkább képes újság lett, mint hagyományos...  Viszont teljes színesben fog megjelenni, és mellékletként a nemzetközi versenyanyagunk magyar nyelvű anyagát is kézhez kapják a csemőiek. Merthogy ünnep volt július első hete, ami megérdemli a full kolort.
Természetesen az elkészült lapszám a települési weboldalra is feltöltésre került, onnan már most letölthető az AKTUÁLIS menüponton belül a Csemői Hírmondó almenüpontra kattintva, a 2019-es kategórián belül. Ugyanitt a HÍRMONDÓ korábbi lapszámai is elérhetőek!
Kellemes olvasgatást!        

 

loader

Aktuális...

... VIRÁGOS CSEMŐ - GYŐZELEM!  
21 év után újra CSEMŐ a legvirágosabb magyar falu! A hazai győzelem egyúttal azt is jelenti, hogy Csemő képviseli Magyarországot a 2019. évi Entente Florale Europe versenyben. Mindenkinek köszönöm, aki hozzájárult ehhez a sikerhez.    

 

... TÚL A NEMZETKÖZI ZSŰRINAPON!     
Jól sikerült a bemutatónk, minden tervezett helyszínt végig tudtunk járni, minden kérdésre válaszoltunk.    
Most már "csak" az eredményhirdetésre várunk. Szeptember 28-án megtudjuk, hogy az európai összevetésben hol tartunk.  

 

... JÚLIUSI HÍRMONDÓ       
Csúsztam is a határidővel, és agyam sem volt írni, így inkább képes újság lett, mint hagyományos...  Viszont teljes színesben fog megjelenni, és mellékletként a nemzetközi versenyanyagunk magyar nyelvű anyagát is kézhez kapják a lakosok.         

 

... POLGÁRMESTERI SZABADSÁG         
Júliusban két év után, 15-e és 26-a között szabdságon leszek - mindenki megértését köszönöm.