2020. december 12.                  
DÍSZBEN A KARÁCSONYFÁK 

A koronavírus beszivárgott életünkbe, és vele együtt a szorongás, a félelem is mindennapjaink részévé vált. Mi lesz, ha megbetegszem? Tudunk-e találkozni, együtt ünnepelni szeretteinkkel? Meddig tart még ez az egész? Csak kérdések vannak – a pontos válaszokat nem ismeri senki.
Ma már biztos: ez az advent, ez a karácsony más lesz, mint a többi. Nincsenek karácsonyi vásárok, munkahelyi összejövetelek, óvodai, iskolai ünnepségek.
A vírus köztünk van és áldozatokat követel. Arról már írtam advent közeledtével a közösségi oldalakon,
Közösen és együtt nem fogunk tudni az idén ünnepelni és szilveszterezni sem. Idén nem lesz díszvilágítás, nem készülünk látványos fényelemekkel a tereinken és a középületeken sem. Advent első vasárnapján kigyullad a hivatal előkertjében az első adventi gyertya, és a harmadik vasárnapra pedig a település több pontján feldíszített fenyők fogják jelezni a karácsony közeledését.
Jelenetem a mai napon ezt a vállalást is teljesítettük, köszönhetően az óvodai dolgozók és a Radics család segítéségének. 
Az üzenet nem változott: vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

 

2020. december 10.                  
EZ KELLETT A LELKEMNEK! 

Sorra jönnek a köszönetek a karácsonyi ajándékcsomagok kapcsán. Személyesen, telefonon, üzenetben, emailon is jelentkeznek az emberek.
Hálás vagyok azért, hogy veszik a fáradtságot és szakítanak időt köszönetet mondani. Látom az ismeretségi körből, hogy többen az interneten a saját profiljuk alatt tesznek köszönő bejegyzést.  
Számomra ez a megbecsülést jelenti. És ez jó érzés, KÖSZÖNÖM!
Örülök, hogy sikerült örömet szerezni – ez volt a cél!  

 

2020. december 7.                  
MEGKEZDTÜK...

… a karácsonyi ajándékcsomagok kiszállítását!  
2015-től minden év végén gyakoroltuk azt az önkormányzati akciót, melynek során több ezer fő részére tudtunk - valamilyen formában – karácsony ünnepe tiszteletére ajándékot adni.
Csemő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális költségkeret terhére, a helyi lakosság részére az alábbi támogatások nyújtását határozta el a helyi szociális rendeletben foglaltaknak megfelelően:
- a 64,5 év feletti nyugdíjasok számára (620 fő) édességcsomag beszerzése, csomagolása, házhoz szállítása;
- 300 család számára tartós élelmiszercsomag összeállítása, beszerzése, házhoz szállítása;
- minden 18 év alatti, csemői állandó lakóhelyű és tartózkodási helyű gyermek részére 8.000.- Ft-os karácsonyi támogatás kifizetése; 
- az egészségkárosodottak támogatásában (EGYT) részesülők és a foglalkoztatást helyettesítő támogatásban (FHT) részesülők számára 15.000.-Ft összegű karácsonyi támogatás kifizetése.
Mert ADNI JÓ!  
Nehéz év áll mindannyiunk mögött, és bízom abban, hogy az ajándékokkal ugyanakkora szeretettel fogadják majd, ahogy azt mi készítettük.  

 

2020. december 4.                  
GRATULÁLOK, PEST MEGYE!

Eddig sem volt a szívem csücske Pest Megye Önkormányzata – de mára már komoly indulatokkal vagyok és konkrétan a hányinger kerülget ettől a szervezettől. 
Hiába pörgetem vissza a gondolataimat, nem tudom, hogy mivel érdemeltük, pontosabban én mivel érdemeltem ki a folyamatos elutasítást.
Amikor felvitte az Isten a jó dolgomat Nektek köszönhetően, akkor kifejezetten keretem a partnerséget a Megyeházával, melynek keretében 2015. március 15-én bevállaltam, hogy a Pest Megyei nemzeti ünnep házigazdája leszek. Azt most a sértettségem íratja csak le, hogy elnök úr megérkezett egy megyei ünnepségre úgy, hogy még a koszorút is én csináltattam a megyének, mert tegyem már meg… Megtettem… 
Aztán sokáig semmi, majd amikor kiderült, hogy nyert az adósságkonszolidációban részt nem vett önkormányzatok számára kiírt pályázatunk – kértem a Pest Megyei Területfejlesztési Tanács segítségét abban, hogy egyedi méltányossal a támogatást fordíthassuk a kerékpárút megépítésére. Válaszra se méltattak…
Azóta három közös ügyünk volt, három pályázat. Egyiken sem nyertünk. Az elsőt még csöndben eltűrtem, ez egy minibölcsi pályázat volt. Jól van, sok a pályázat, kevés a pénz, nem nyerhetünk mindent… Nyertek a környező települések közül.
A második a kerékpárút VEKOP pályázata volt, ahol szintén nem sikerült támogatást nyernünk. Itt is szomszédos település halászta el a támogatást. 
A harmadik szintén egy kerékpárút pályázat volt, kifejezetten megyei fejlesztési keretből. Átalakítottuk a korábbi pályázatunkat és komplett tervanyaggal együtt adtuk be a jelentkezést. Itt sem nyertünk, ellenben szinten minden környező település kapott támogatást. 
Ekkor már kinyitottam a számat, hogy mondják már meg, mi a baj velünk? És tudjátok mi volt a válasz? No, nem nekem direktbe, hanem üzenet útján: hibásan adtuk be az adatlapot, mert nem nyilatkoztunk a fejlesztendő területek közművekkel való ellátottságáról. Ezzel szemben az volt a valós helyzet, hogy a beadott tervdokumentációban külön szakmai fejezet szólt részletesen ezt a kérdést. Tehát, vagy el sem olvasták az anyagunkat, vagy tök mindegy, hogy mit tartalmaz, ha nem szeressük település, akkor nem lesz támogatás.  Én ez utóbbira tippelek. 
Az idén már nem pénzért pályáztam. Biztosra akartam menni; úgy gondoltam, hogy a Kulturált Települési Környezeti Díj kiírását nekünk találták ki. Évtizeddel ezelőtt egymás után többször is elnyerte Csemő ezt a címet, az elmúlt 10 évben nem is pályáztunk, viszont azóta lettünk újra a Virágos Magyarország környezetszépítési verseny győztesei és képviselhettük az országot a nemzetközi versenyben. Nem is akárhogy! 
Biztosra akartam menni, aztán jól pofára estem, megint. 
Pont egy hónapja kaptam értesítést arról, hogy a csemői pályázati jelentkezés a szakmai zsűri döntése alapján NEM ÉRT EL HELYEZÉST! 
Jujj! Ami értékelt volt országosan és amit értékeltek a kontinensen is, az a megyében kevés….  Jujj! 
Bevallom november 5-e óta általában napjában tízszer frissítettem a megyei weboldalt, mert iszonyat kíváncsi voltam arra, hogy ki lesz a nyertes. 
Ma végre megvilágosodhattam, merthogy a megye nap kitüntetettjei között megláttam a győztest: Nagykőrös!  
Egyik oldalról megnyugodtam, mert ezt így el tudom fogadni, hiszen ők is ugyanazt az utat járták be, mint mi tavaly és tavalyelőtt. A másik oldalról viszont azért nem értem a döntést, mert az ugyanolyan bejárt úton a nemzetközi verseny pontszámai alapján Csemő Nagykőrös előtt végzett! Akkor, miért is ez a döntés? 
Tudjátok, most már ez sem érdekel – csak hányinger kerülget ettől az egész szituációtól. Ha lehetne egy kérésem az aranyhalhoz, akkor a mai agyam szerint nem is a hőn áhított kerékpárút pályázatunk sikere lenne, hanem hogy segítsen Csemőt Pest Megyén kívüli településsé tenni….

 

Havi naplóbejegyzések

loader

Aktuális...

  

... KEDVES CSEMŐIEK!            
A koronavírus járvány újra támad. Hetente többször írok lakossági tájékoztatót az aktualitásokról a települési weboldalra, illetve a saját és az önkormányzati közösségi oldalakra is. Olvasd, légy tájékozott... A "tarts távolságot" ajánlás újra aktuális!                 

... KONTÉNERES SZEMÉTSZÁLLÍTÁS 
2021-ben is folytatjuk a konténeres hulladékgyűjtést a külterületi településrészkeen. FEBRUÁRBAN is 4 pénteken, 4 helyszínen lesz lehetőség kommunális hulladék leadására - kizárólag csemői lakcímkártyával rendelkezők számára. Az időpontok és a helyszínek a teleplülési weboldalon olvashatóak.  
 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy a járványhelyzetre tekintettel a polgármesteri külterületi fogadóórák - határozatlan ideig - elmaradnak. A polgármesteri hivatalban minden hétfőn 9.00 és 11.00 óra között a  fogadóórák egyelőre megmaradnak.       

 

... RENDEZVÉNYEK NÉLKÜL    
A járványhelyzetre tekintettel, elővigyázatosságból NEM SZERVEZÜNK ÉS NEM RENDEZÜNK PROGRAMOT!