2020. december 2.                  
EGY KŐ LEGÖRDÜLT...

… mert megérkezett a „Faluház” projekt végleges (korábbi szóhasználattal jogerős) építési engedélye.  Ez volt a feltétele annak, hogy a Támogatói Okiratot megkaphassuk.
Tudtuk előre, hogy ez a feltétel. El is indítottuk az eljárást, azt viszont álmomban nem gondoltam volna, hogy azért kell izgulnunk, hogy az önkormányzatnak társszerv kiadja azt az engedélyt, amire azért várunk, mert közreműködő szakhatóságok, tehát szintén társszervek átvételi igazolása nem érkezik be az építéshatósághoz.   
A múlt héten már telefonált az irányító hatóság, a közreműködő hatóság, a hét elején az országgyűlési képviselő is, hogy mi van már? 
Tényleg azt gondolja bárki is, hogy „huszonnégyórázunk” egész augusztusban (és elköltünk a tervezésre  egy kisebb vagyont…) azzal, hogy pályázatot rakunk össze, feltöltjük, majd rendezzük a hiánypótlást; és miután kiderült, hogy nyertünk, ahhoz, hogy hozzáférjünk a támogatási összeghez, akkor nem töltöm fel az egyetlen feltételt: az engedélyt? Tényleg ezt gondolták, mert miután ismertettem velük, hogy mi a helyzet, hogy hatóságok visszaigazolására várunk - akkor néma csend volt a válasz… Ezzel sokat segítettek! 
Még szerencse, hogy belefértünk a határidőbe, és néhány nappal a lejárat előtt megjött a várva várt engedély. Igazán nyugodt mondjuk akkor leszek, ha a számlánkon lesz a támogatási összeg.

 

2020. november 30.                  
MIÉRT?

Az elmúlt héten két alakalommal is szedtük a szemetet a szilárd burkolatú utjaink mentén.
Nem azért, mert nem tudtam más munkát adni a közfoglalkoztatottjainknak, hanem mert kedd után két nap alatt újra szemetesek voltak az árkok. Öt-tíz méterenként egy sörösdoboz, aztán egy energiaitalos, aztán húsz méterig semmi, majd újra egy alkoholos palack, majd egy zsebkendő, és így tovább, és így tovább….
Csupa-csupa általam személyesnek tartott tárgy, amelyről ezek szerint mások nem gondolják úgy, hogy az övék. 
Évek, sőt már egy évtized óta keresem azt a lelkületet, amikor felül a paraszt a kerékpárjára, természetesen italosan és kivilágítatlanul és miután siet is, menet közben issza tovább az italát. Majd, miután kiürült a doboz, fogja és elhajítja. Miért?
Fel tudnám rúgni! Elfogyott és eldobod, bunkókám? Akkor már nem tiéd? Majd összeszedi más, igaz?
Óriási erőket mozgósítunk azért, hogy ápolt települési környezet vegye körül a magántulajdonokat. Mégis van néhány ember, mert meggyőződésem, hogy két kezemen meg tudom számolni ezeket az ökröket, akik szó szerint belesz…nak ebbe az egészbe!
Nem kell füvet nyírniuk, virágot ültetniük, gereblyézniük és locsolniuk sem a közterületeken - annyi lenne az egyetlen kérés, hogy ne okozzon kárt és ne szemeteljen!  Nem kértem soha, hogy bárki lefesse a dűlőtáblákat, de azt sosem gondoltam volna, hogy annyit sem lehet elvárni, hogy békén, férjen el tőle.
Ez sem megy...

 

2020. november 27.                  
ADVENTI KÉSZÜLŐDÉS 

Advent, a karácsonyt megelőző négy hét az elcsendesedés és a várakozás időszaka, amely a december 25. előtti negyedik vasárnapon veszi kezdetét. „Normális évben” ilyenkor már díszítjük a falut, hogy az első vasárnapra díszvilágítást kapjanak a közterületeink és épületeink.
Az idei esztendő sajnos nem „normális” év.
2020 jó részében a mosolygást maszk takarta, a beszélgetéseket távolságot tartva bonyolítottuk, és azt ismételtük, hogy aki csak teheti, maradjon otthon. A vírus köztünk van és áldozatokat követel.
Közösen és együtt nem fogunk tudni az idén ünnepelni és szilveszterezni sem.     
Idén nem lesz díszvilágítás, nem készülünk látványos fényelemekkel a tereinken és a középületeken sem. Advent első vasárnapján kigyullad a hivatal előkertjében az első adventi gyertya, és a harmadik vasárnapra pedig a település több pontján feldíszített fenyők fogják jelezni a karácsony közeledését.
Ha már közösen nem tudunk ünnepelni; kívánom, hogy családonként egészségben és szívünkben melegséggel teljenek az ünnepi előkészületek.
VIGYÁZZANAK MAGUKRA, VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA!

 

2020. november 25.                  
ELŐREHALADÁSI JELENTÉS  

Jelentem, hogy a központi orvosi rendelő gyermekorvosi épületrészén a kőzetgyapot szigetelésre felkerült az üvegszövet háló. Ezt még egyszer ragasztóréteg fedi majd, és az alapozás után kapja meg az épület a végleges színét. Megérkeztek a nyűanyag nyílászárók, a cserére és a belső javításokra a jövő hét első három napján sor kerül.  A cserép az egyetlen olyan hiányzó anyag, melynek szállítására várunk ahhoz, hogy a tetőcserét is el lehessen kezdeni.
Jelentem továbbá, hogy haladnak az embereink az ökocentrum mosdókonténerének fedési munkáival is. A szerkezet már áll, először a tető készül el zsindelyburkolattal, majd a konténer is új külsőt kap.
Jelenetem végül, hogy a közfoglalkoztatottjaink segítségével sikerült 7 hét alatt összevágnunk a 363 köbméter szociális célú tűzifát. Bár a rendelet szerint szálakban is adható a fa, 2014-től minden évben gurigázva adtuk és figyelve arra is, hogy vegyesen legyen a vékonyabb és vastagabb. Az idei évben majdnem négyszer annyi fát szereztünk be a támogatásnak köszönhetően, mint az előző években és bizony megéreztük, hogy tíz fő két hónapig csak a fát vágta.

 

Havi naplóbejegyzések

loader

Aktuális...

  

... KEDVES CSEMŐIEK!            
A koronavírus járvány újra támad. Hetente többször írok lakossági tájékoztatót az aktualitásokról a települési weboldalra, illetve a saját és az önkormányzati közösségi oldalakra is. Olvasd, légy tájékozott... A "tarts távolságot" ajánlás újra aktuális!                 

... KONTÉNERES SZEMÉTSZÁLLÍTÁS 
2021-ben is folytatjuk a konténeres hulladékgyűjtést a külterületi településrészkeen. FEBRUÁRBAN is 4 pénteken, 4 helyszínen lesz lehetőség kommunális hulladék leadására - kizárólag csemői lakcímkártyával rendelkezők számára. Az időpontok és a helyszínek a teleplülési weboldalon olvashatóak.  
 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy a járványhelyzetre tekintettel a polgármesteri külterületi fogadóórák - határozatlan ideig - elmaradnak. A polgármesteri hivatalban minden hétfőn 9.00 és 11.00 óra között a  fogadóórák egyelőre megmaradnak.       

 

... RENDEZVÉNYEK NÉLKÜL    
A járványhelyzetre tekintettel, elővigyázatosságból NEM SZERVEZÜNK ÉS NEM RENDEZÜNK PROGRAMOT!