2020. november 23.                  
A HÜLYESÉG FOKOZHATÓ!  

Nincs egy hete, hogy kifakadtam a home office állami működéstől.
Nos, sikerült a mai napra is jutnia egy baromságnak. Ma az történt, hogy a Járási Hivatal az illetékességi területén működő, egészségügyi alapellátást végző praxis vezetője részére szóló megkeresést a polgármestereknek címzett azzal, hogy intézkedjenek. A megkeresés tárgya egy igényfelmérés volt, ilyen, mostanság jelentéktelen témában, hogy miből mennyi védőeszközre van szükségük. Van 24 órájuk, hogy jelezzenek. Azt mondja meg nekem valaki, hogy ehhez miért kell a polgármester? Az orvosok nem a hivatal dolgozói, önálló jogi személyek, akiknek a működési engedélyt az állam adja, a hogy direktbe is finanszírozza őket. Azt nem hiszem, hogy ne ismernék az elérhetőségüket…
Akkor meg miért? Talán azért, hogy legyen kire mutogatni mindkét oldalról, ha nem lesz teljesítve határidőben a megkeresés?
És ha én beteg vagyok? Mert lehetnék. Pesten vagyok és tárgyalok, nem ülök gép előtt? Mert ez is megtörténhetett volna.
Félreértés ne essék, nem esik le a gyűrű az ujjamról, ha nekem tovább kell küldenem egy emailt. A bajom azzal van, hogy miért kellek én köztes szereplőként egy olyan szakmai kapcsolathoz, ami egyébként a hatóság és az egészségügyi szolgáltatók között fennáll.

 

2020. november 19.                  
MINDEN MEGÉRKEZETT 

Lehet akármilyen is ez az év, minden idegszálunkkal arra koncentrálunk március 13-a óta, hogy a lakosság felé az önkormányzat által kialakított és évek óta működtetett helyi ellátórendszer ne torzuljon.
Számtalanszor leírtam már, hogy helyi adó hiányában nekünk csak a központi költségvetés jelent bevételi forrást, így az évközbeni elvonások meg súlyosabban érintették azokat a terveket és elképzeléseket, amivel ennek az esztendőnek nekivágtunk.
Örülök annak, hogy sikerült a babaváró csomag-programot elindítani, hogy idén is „megérte tanulni” és mindkét félév után tudtunk ösztöndíjat adni, hogy a beiskolázási támogatást rendben ki tudtuk küldeni minden 18 év alatt gyermeknek. Tavasszal látványosabban vettük ki a részünket a védekezés feladataiból, de még ősszel is tudtunk minden háztartásba maszkot eljuttatni.
És boldog vagyok attól, hogy sikerülni fog - a tavalyi szinten – a karácsonyi ajándékozási akciót is megvalósítani. A testületi jóváhagyást követően megérkezett minden megrendelt alapanyag (celofán, élelmiszerek, édességek, szaloncukor)  - így napokon belül megkezdődik a majdnem ezer (680 édesség és 300 tartós élelmiszer) csomag összeállítása.  

 

2020. november 17.                  
KEZDŐDIK, újra... 

… a hülyeség!
A tavaszi első pandémiás hullám egyik legidegesítőbb szakmai feladata volt a home office-ban dolgozó központi hivatalok írásos anyagaik tartalmának megfejtése…
Azt hagyjuk is, hogy úgy jön például hiánypótlás, hogy logó van rajta és más semmi: se egy ügyintéző, sem egy elérhetőség, de még sokszor dátum és aláírás sem!
Az már sokkal érdekesebb, hogy a tartalma sokszor értelmezhetetlen.
Mondom a bajomat. Kaptunk egy dátum, elérhetőség, aláírás nélküli hiánypótlási felhívást a Magyar Falu Programban a temető belső viacolor útbővítése kapcsán. A fejlesztést megvalósítottuk, az elszámolást benyújtottuk. Erre kaptuk a hiánypótlási felhívást, ami úgy szólt:
„Az elszámolásban az alábbi hiányosságo(ka)t találtam: ----- és a mező üresen hagyva, majd egy mondat: Tájékoztatjuk, hogy engedélyköteles építési beruházások esetén az elszámoláshoz szükséges a jogerős használatbavételi engedély becsatolása. Nem engedélyköteles építési beruházás esetén szükséges a használatbavételi eljárás lezárásáról amennyiben szükséges műszaki engedélyezési eljárás."  
Miii van?  
A belső járda építése nem építési engedély köteles. Akkor sem volt, amikor az első ütemet évekkel ezelőtt megvalósítottuk, és el is számoltuk.
Tehát az nem kérdés, hogy a tájékoztató második mondata vonatkozik ránk, de ennek pontos tartalmát megfejteni nem tudom. Kinek írjak, ha se ügyintéző, se elérhetőség nincs?      
Folytatódik a felesleges munka rossza gyakorlata. Nyilván írok valamit, amit nyilván nem fogadnak el…
Félek, még hónapok múlva is ugyanitt fogunk tartani.

 

2020. november 13.                  
HOGY EBBŐL MI LESZ? 

Hát elmondom, hogy mi van!
Az van, hogy még a nyár végén telefonon megkerestek az Innovációs és Technológiai Minisztériumból (ITM), hogy érdeklődjenek a Csemő-Cegléd kerékpárút előkészítettségéről. Szegény Gergő (így hívták a minisztériumi embert) próbált volna néha közbeszólni, de én csak mondtam-mondtam az indokoltságot, az elmúlt évek negatív pályázati eredményeit és a tapasztalatait. Hosszú évek óta ez volt az első érdeklődés, az első olyan eset, amikor nem én mentem, nem én kuncsorogtam, nem én írtam.
Gondoltam én mindenre. Talán elindul valami? Talán most érhet be annak a személyes találkozónak a gyümölcse, hogy még 2019 tavaszán Csemőben személyesen a Miniszter Úrnak mutathattuk be a projekt indokoltságát és szükségességét? Bár tavaly tavasz óta úgy emlékszem, hogy háromszor írtam a tőle kapott direkt email címére, csak válasz nem érkezett.  Ahogy múltak a napok úgy fogyott (sokadszorra is) a lelkesedésem.
Aztán október végén megjelent egy VEKOP pályázat (VEKOP=Versenyképes Közép-magyarországi Operatív Program) amivel a Pest megyei települések kerékpárút létesítésére tudnak újból pályázni. Újból, mert 2016-ban ide egyszer már benyújtottuk a pályázati jelentkezésünket, de nem nyertünk.  
Gyorsan eldobtunk mindent, és néhány nap alatt összeraktuk a pályázatot.  A keretösszeg sajnos nem tette lehetővé, hogy a teljes szakasz megépítésére pályázzunk, főleg úgy, hogy siker esetén is jövő évi kivitelezéssel kell számolni - ezért „csak” a zöldhalmi sűrűn lakott településrésznek az orvosi rendelőtől a Pipacsig tartó szakaszára tudtuk beadni a pályázati jelentkezésünket.
Újra elkezdtem reménykedni…, ami körülbelül addig tartott,amíg el nem olvastam az egyébként örömteli hírt: kormányzati támogatást kapott a Nagykőrös és Cegléd közötti kerékpárút megépítése.
Apró szépséghiba, hogy a támogatást a VEKOP költséghelyről kapta a projekt – ami egyet jelent azzal, hogy a VEKOP-ba tett pénzt elviszi teljes egészében a szomszédos kerékpárút… De legalább az már meglesz!        
Aztán egy héttel ezelőtt hívott egy „másik Gergő” az ITM-ből, aki azt kérdezte, hogy megkaphatná-e a minisztérium a terveket, az előkészítő anyagokat. Mondtam neki, hogy ülök autóba és viszem azonnal a komplett engedélyezési anyagot. Udvariasan megkért, hogy el ne induljak sehová, viszont elektronikus úton szívesen fogadnak mindent. Köszi…
Most szerencsés volt, hogy nagyon komoly előkészítő munkát, jelentős saját forrást fektettünk a tervezésbe és az előkészítésébe: „A Cegléd-Csemő közötti kerékpárút megépítése és Csemő kerékpárosbarát településsé történő fejlesztése” tárgyú projektünkhöz kész tervekkel és jogerős építési engedéllyel rendelkezünk.
Azonnal elkezdtem a nagyméretű rajzokat kicsinyítve szkennelni és gyorsan el is küldtem minden rendelkezésre álló anyagot az eredeti pályázatunkról.  
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium megkeresését egy nagyon komoly esélynek látom, ezért azzal is szeretnénk segíteni a kerékpárút megvalósíthatóságát, hogy elkészítettük a korábbi pályázati anyag szakmai tartalmának és a hatályos építési engedélynek mindenben megfelelő és 2021-re prognosztizált tervezői költségbecslését a kivitelezésre, melyet a mai napon a minisztérium részére megküldtem.
Hát itt tartunk most – és én abban bízom, hogy NAGYON közel vagyunk egy támogatói döntéshez. Ezért gondoltam úgy, hogy újra pénzt áldozunk a költségvetés aktualizálására. Az ugyanis a rémálmom, hogy nyerünk, de nem elégséges támogatást. Persze semmi garancia nincs arra, hogy a becsatolt anyagot elfogadják, de azt akartam, hogy ott legyen a döntéshozó asztalán egy kivitelezésre is alkalmas szakmai és pénzügyi anyag.     
Szerintem még az idén kiderül, hogy jól gondolkodtunk-e…   

 

Havi naplóbejegyzések

loader

Aktuális...

  

... KEDVES CSEMŐIEK!            
A koronavírus járvány újra támad. Hetente többször írok lakossági tájékoztatót az aktualitásokról a települési weboldalra, illetve a saját és az önkormányzati közösségi oldalakra is. Olvasd, légy tájékozott... A "tarts távolságot" ajánlás újra aktuális!                 

... KONTÉNERES SZEMÉTSZÁLLÍTÁS 
2021-ben is folytatjuk a konténeres hulladékgyűjtést a külterületi településrészkeen. FEBRUÁRBAN is 4 pénteken, 4 helyszínen lesz lehetőség kommunális hulladék leadására - kizárólag csemői lakcímkártyával rendelkezők számára. Az időpontok és a helyszínek a teleplülési weboldalon olvashatóak.  
 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy a járványhelyzetre tekintettel a polgármesteri külterületi fogadóórák - határozatlan ideig - elmaradnak. A polgármesteri hivatalban minden hétfőn 9.00 és 11.00 óra között a  fogadóórák egyelőre megmaradnak.       

 

... RENDEZVÉNYEK NÉLKÜL    
A járványhelyzetre tekintettel, elővigyázatosságból NEM SZERVEZÜNK ÉS NEM RENDEZÜNK PROGRAMOT!