2020. április 5.                
ÉRDEKES DOLOG EZ A POLITIKA                                            

Mindig is utáltam, most meg különösen…   
Belebegtetik, hogy a központi döntéshozatal lesz, aztán pár óra múlva már cáfolják is arra hivatkozással, hogy a polgármestereknek akartak kedvezni azzal, hogy elvonják a döntési kompetenciákat. Annyira gyorsan történt minden, hogy bosszankodni sem volt idő, mikor jött az újabb hír – az önkormányzatoknak részt kell vállalniuk a védekezésből, ezért a gépjárműadó eddig helyben maradó 40%-os részét át kell az alapba utalni.
A polgármesterek megint felhördülnek, hogy nehogymá’… Fizetésképtelenséget és a csődöt vizionál a szakma, miközben elsiklunk a hír másik mondata felett: miszerint a minisztériumoktól 1500 milliárd forint kerül átcsoportosításra a védekezési főszámlára. Bakker, 36 milliárd 3200 településtől, miközben a 10 minisztériumból 1500 milliárd a mínusz. Hát hogyan van ez? Ez a pénz mitől felszabadítható ilyenkor? És ha nem lenne veszélyhelyzet, akkor hová költődött volna el? Emiatt miért nem reklamál senki, még a sajtó sem röpült rá…
Félelmetes, mennyire nem értem én ezt az egészet…           

 

2020. április 1.               
EZ VICCES, MINISZTERELNÖK-HELYETTES ÚR?                                              
Nem úgy tűnik…
Bár április elsején – normális körülmények között – helye van a viccelődésnek, ez véresen komolynak tűnik!
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes éjjel benyújtott egy salátatörvény-tervezetet, amely alapján számos jogszabály módosítását tervezi a kormány a veszélyhelyzetben, amely a katasztrófavédelmi törvényt úgy módosítaná:
A polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke (4) bekezdés szerinti döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az előzetes jóváhagyás tekintetében a döntési javaslat beérkezését követő 5 napon belül köteles dönteni, amely határidő jogvesztőnek minősül.
Keresem azt a motivációt, azt az indíttatást, amivel fent nevezett közjogi méltóságunk úgy ébredt, hogy igen - ez következik! Felfoghatatlan, hogy valakik ezt éppen ma komolyan gondolják, ráadásul törvényt is akarnak belőle.

Éppen itt tartottam e bejegyzés írásával, mikor olvasom a hírt, hogy a miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a kormány eltekint az erre vonatkozó módosítási szándékától. Azt is hozzátette, hogy pont az ellenzék kritizálta azt a gyakorlatot, ami veszélyhelyzetben a polgármestereket jogosítja fel arra, hogy a képviselő-testület jogaival éljenek, de mivel most már nem így gondolják, a kormány pedig "a lehető legszélesebb körű, pártpolitikai határokra tekintet nélküli összefogásra törekszik", ezért eltekintenek a módosítástól.
Ki nem gondolja és hogy? Miről beszéltek???
Szégyelljétek magatokat ott fent, a bársonyszékeitekben!  

 

2020. március 30.               
AZ ŐRÜLET FOLYTATÓDIK                                             

Veszélyhelyzetben most az óvodai beiratkozás vált a legfontosabb olyan teendővé, amivel minden érintettnek dolga van - már aki unatkozik.   
Hagyományosan a május eleje a beíratás időpontja, ezt most előrehozták egy hónappal, mert csak…
Az Oktatási Hivatal tájékoztatója szerint a szülőknek először meg kell nézniük (elektronyikusan), hogy melyik a lakóhely szerinti körzetes óvoda. Hol nézze meg, hogyan nézze meg? Hát úgy, hogy az önkormányzat majd letölt, közzétesz, értesít – úgy sincs más dolgunk… Miért kell megnézni?
Ha a szülő nem a kötelező felvételt biztosító óvodába szeretné gyermekét beíratni, akkor ezt a szándékát jeleznie kell az általa választott óvoda vezetőjének 2020. április 17-ig. Azért, mert a kötelező felvételt biztosító óvoda 2020. április 21-ig hivatalból felveszi a körzetébe tartozó azon gyermeket, aki kapcsán nem érkezett jelzés, hogy más óvoda felvette.
Ez az alaphelyzet. A speciális esetekkel nem untatok senkit (már fel van vége két és félévesen, óvodakezdés elhalasztását szeretnéd kérni, ha a bölcsis gyermekedet szeretnéd, ha tovább maradna egy évet a bölcsiben stb…).
Tehát Kedves Szülők, várjátok meg, hogy a nagyobb gyermeketek teljesítse tanulmányi kötelezettségé, majd miután elaludt, üljetek a gép elé, keressetek, olvassatok, nyilatkozzatok. Aztán másnap telefonáljatok, kontrolláljatok! Jó munkát Mindenkinek!         

 

2020. március 27.               
CSAK GRATULÁLNI TUDOK!                                             

Ezúttal az Állami Számvevőszéknek jár a taps!  
Levél érkezett az elektronikus rendszeren keresztül az ÁSZ-tól az alábbi tartalommal:
„a 2020-as esztendő legfontosabb feladatai közé tartozik, hogy felmérje a költségvetési intézmények kialakították-e a szervezeti integritás alapvető kereteit. A számvevőszéki ellenőrzés célja nem a hibakeresés, hanem az, hogy az esetleges hiányosságok feltárásával minél hamarabb elinduljanak a pozitív változások.” Összesen 26 dokumentumot kértem beküldeni egy adatbekérési felületre – erre 4 napunk van.
Tényleg ez most a legfontosabb?
Az, hogy home office-ban ráérnek Pesten, azt elfogadom!  Az a kommunikációt viszont nehezen, ahol az vagyon leírva, hogy bár nem a hiba keresése a cél, de ugyanabban a mondatban előre vetíti, hogy a vizsgálattól várja a pozitív változást. Alig várom, hogy bármilyen telekommunikációs eszközön létrejöjjön a face to face….

 

loader

Aktuális...

  

... HELYZET VAN           
MAgyarország Kormánya rendkívüli veszélyhelyzetet hirdetett ki az új koronavírus okozta járványhelyzet miatt. Veszélyhelyzetben redkívüli jogrend is érvényesül. A kialakult helyzetben az önkormányzati intézmények 2020. március 16-tól - visszavonásig érvényes működési rendjéről lakossági rtájékoztató jelent meg a települési weboildalon és a hivatalos közösségi oldalon.                

... VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA!             
Kérem, hogy csak hivatalos hírforrásokból tájékozódjanak! Kísérjék figyelemmel a hivatalos (https://koronavirus.gov.hu) kormányzati tájékoztató oldalt és Csemőre vonatkozóan az önkormányzat internetes és közösségi oldalainak közleményeit. 
 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
2020. március 16-tól a polgármesteri fogadóórák szünetelnek. Elérhető vagyok telefonon, e-mailon, messengeren, viberen, pages alkalmazásokban, illetve a közösségi oldalakon. Kérem a megértésüket!     

 

... Telefon: (06-70)600-3844
   
 E-mail: polgarmester@csemo.hu
     facebook:https://www.facebook.com/drlakosroland/