2020. november 11.                  
NEM GYORS A DOLOG... 

…. viszont lassú.
Ma levelet hozott a postás a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program keretében megvalósuló beruházás kapcsán.
Talán emlékeztek rá, hogy július 29-én adhattam hírt arról, hogy értesítést kaptunk az Emberi Erőforrások Minisztériumából, hogy a 2016-ban(!) beadott pályázatunkkal egy "C" típusú, kb. 90 m2-es, szabadtéri edzőpark (sportpark) beruházáshoz nyertük támogatást. A pályázat 100%-ban támogatott és nekünk semmi teendőnk nincs, mert az állam közvetlen finanszírozással bízza meg a kivitelezőt. Én naív, azt hittem, hogy miután adott a hely a Sportcentrumban, ez a fejlesztés még ebben az esztendőben megvalósulhat. Én naív…
Eltelt közel négy hónap, ami alatt odáig jutottunk, hogy megküldték az együttműködési megállapodást. A 12 oldalas szerződés arról szól, hogy önkormányzatunk köteles együttműködni a megvalósításban akként, hogy nem akadályozza a kivitelezést és nem mondja vissza a beruházás megvalósítást. Annak a beruházásnak, amit mi kértünk, és amire mi pályáztunk…
Mosolyogtam… Az jutott eszembe, hogy mi majd megdöglünk, hogy a minden fejlesztést haladéktalanul elkezdjünk, keressünk kivitelezőt, hogy a pályázatokhoz beadott költségvetési terv alapján megvalósítható legyen a projekt, tekintettel arra, hogy folyamatosan emelkednek az alapanyagok árai, a minimálbér…. Itt meg? Ezek szerint nem érdekes a pénz, nem érdekes, hogy most azt sem tudjuk, hogyan változik jövőre a minimálbér, mennyi lesz a műanyag burkolat ára… stb. Könnyű így dolgozni.
Összefoglalva: mára bátran kijelenthető, hogy ez a fejlesztés az idén nem valósul meg…

 

2020. november 10.                  
SZIGORÍTÁSOK  

Végre léptek! Végre rájöttek arra, hogy hiába citálják a tavaszi adatokat az őszi számok szépítésére – nagy a baj! Azt csak remélni lehet, hogy a korlátozások még időben történtek.
Addig, amíg az első hullám kapcsán a lakossági kapcsolatok 90 %-át zárta ki a kijárási tilalom, igaz ez egyet jelentett az ország leállásával, addig szakértők szerint a mostani intézkedések 60 %-ban csökkentik a találkozásokat.  A naponta nyilvánosságra kerülő országos adatok annak fényében még riasztóbbak, hogy tudjuk, a statisztikához képest sokkal többen lehetnek betegek és vírussal fertőzöttek.   
Természetesen helyben is „reagáltunk” a kormányzati intézkedésekre: a jövő héttől korlátozott ügyfélfogadás lesz a hivatalban és a könyvtárban is.
Dolgozunk a zárt ajtók mögött is, szerencsére miden kollégám egészséges, így gőzerővel készülünk az év végi feladataink ellátására. A testületi ülés után kiürítjük a civil termet, a jövő hét elején érkeznek a megrendelt tartós élelmiszerek és édességek – kezdődik a csomagok összeállítása.
Nem lesz változás az ajándékozás rendjében, folytatjuk a korábbi évek gyakorlatát, mely szerint december elejétől december 20-ig előbb a nyugdíjasok édességcsomagja, majd a 300 tartós élelmiszercsomag kerül kiszállításra, hogy aztán január első napjaitól indulhasson a szociális célú tűzifa házhoz szállítása is.       
Csak egészségünk legyen!

 

2020. november 6.                  
BOLDOG A SZÍVEM!  

Egész héten dolgoztunk a testületi anyag összeállításán. Annak ellenére, hogy a veszélyhelyzet kihirdetésével és a különleges jogrend bevezetésével ismételten alkalmazni kell a katasztrófavédelmi törvény sajátos irányítási szabályait: nevezetesen azt, hogy a Képviselő-testület hatáskörét a polgármester gyakorolja. Tavasszal is az volt a gyakorlat, hogy a testület minden döntésről tudott, és ezen most szem fogok változtatni.  
No, nem a felhatalmazás miatt boldog a szívem, hanem azért, mert jó híreket fogok tudni a képviselők elé tárni. Vannak pályázati sikereink, öröm számomra, hogy nem csökken az érdeklődés a „Csemői Fészek” helyi lakásfelújítási program iránt és idén is túljelentkezés volt.  
A „szokásos” novemberi napirendek (háromnegyedéves gazdálkodásról szóló beszámoló, jövő évi belső ellenőrzési terv) mellett már készülünk a karácsonyra is.
Nagyon szeretnék, hogy „kijöjjön a matek” és tudjunk a tavalyi kibővített és megemelet szintű ajándékokkal kedveskedni. Azért boldog a szívem, mert az előzetes számítások alapján erre meglesz a lehetőségünk, igaz annak rovására, hogy az általános tartalékunk csökkenni fog.
Most azt tartom a legfontosabbnak, hogy ezt a rendkívüli évet sikerüljön úgy zárni, hogy tiszta lelkiismerettel állhassunk bárki elé, hogy veszélyhelyeztben is erőn felül támogatta az önkormányzat a lakosságot.     
A napirendek, az előterjesztések már olvashatóak a települési weboldal kezdőlapján a testület meghívó mellékleteként.   

 

2020. november 4.                  
BEÁRAZTAK BENNÜNKET... 

Ez most egy gőgös bejegyzés lesz, de vállalom!
Pest megye hirdetett meg a nyár elején egy pályázatot – „Kulturált Települési Környezeti díj” elnyerésére.
Azt mindannyian tudjátok, hogy a hazai környezetszépítésben a csúcs-verseny a Virágos Magyarország. Miután ezt két éve újra megnyertük, és tavaly a nemzetközi versenyben is Csemő képviselhette Magyarországot, így 5 évig nem nyerhetünk a hazai versenyben. Zárójelben megjegyzem, hogy nem is akarunk; azt hiszem sokszor elmondtam már, hogy „csúcsra járattuk” magunkat a tavalyi évben.   
Arra gondoltam, hogy a jelentkezünk erre a Pest megyei pályázatra, egyrészt mert „tizenéve” nem vettünk részt ezen a versenyen, másrészt „könnyű győzelemben” reménykedtem a korábbi eredményeink után.
Az már az ősz folyamán gyanús volt, hogy miután mi augusztus 14-én beadtuk a jelentkezésünket, kétszer is meghosszabbították a beadási határidőt. Tudom, hogy elfogult vagyok magunkkal, de azt is tudom, hogy ilyet akkor csinál a kiíró, ha nem érkezett megfelelő pályázat, pedig nagyon odafigyeltem, hogy a szakmai tartalom mellett a pályázat formailag is extra legyen.   
Ma hivatalos értesítést kaptam a Pest Megyei Közgyűlés elnökétől, hogy a verseny szakmai bizottságának döntése alapján helyezést nem értünk el.
Szóval az van, hogy ami kiemelkedően értékelődött Magyarországon és Európában, az Pest megyében nem értékelhető….       

 

Havi naplóbejegyzések

loader

Aktuális...

  

... KEDVES CSEMŐIEK!            
A koronavírus járvány újra támad. Hetente többször írok lakossági tájékoztatót az aktualitásokról a települési weboldalra, illetve a saját és az önkormányzati közösségi oldalakra is. Olvasd, légy tájékozott... A "tarts távolságot" ajánlás újra aktuális!                 

... KONTÉNERES SZEMÉTSZÁLLÍTÁS 
2021-ben is folytatjuk a konténeres hulladékgyűjtést a külterületi településrészkeen. FEBRUÁRBAN is 4 pénteken, 4 helyszínen lesz lehetőség kommunális hulladék leadására - kizárólag csemői lakcímkártyával rendelkezők számára. Az időpontok és a helyszínek a teleplülési weboldalon olvashatóak.  
 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy a járványhelyzetre tekintettel a polgármesteri külterületi fogadóórák - határozatlan ideig - elmaradnak. A polgármesteri hivatalban minden hétfőn 9.00 és 11.00 óra között a  fogadóórák egyelőre megmaradnak.       

 

... RENDEZVÉNYEK NÉLKÜL    
A járványhelyzetre tekintettel, elővigyázatosságból NEM SZERVEZÜNK ÉS NEM RENDEZÜNK PROGRAMOT!