2020. április 23.                
MAGYAR FALU PROGRAM 2020 TAVASZ                                           

Ebben a bejegyzésben egy kicsit a jövővel kívánok foglalkozni. 
A Magyar Falu Program nem állt le, folyamatosak a kiírások. Azzal reklámozza az állam, hogy ez azért jó a kistelepüléseknek, mert nem kell hozzá önerő. Ez igaz! 
Csak az nem igaz, hogy nem kerül a településnek pénzébe. Az idei tavaszon három felhívásra szeretnénk pályázni: A Mikebudai út burkolatának részleges felújítására és kátyúzására, a központi orvosi rendelő gyermekorvosi épületrészének tetőfelújítására és energetikai korszerűsítésére és az óvoda udvar játszóeszközeinek bővítésére. 
Menjünk sorba! 
A Mikebudai út kapcsán szükséges tervek, metszetrajzok elkészítése (nincs ingyen), műszaki leírás elkészítése (nincs ingyen), árazatlan és árazott tervezői/ vagy felelős műszaki vezetői költségbecslés elkészítése (nincs ingyen) és egy bármelyik külsős kivitelezői árajánlat (ingyen van). Ja, bocsánat, mivel érinti a Ceglédi utat, ami az országos közút része, így kell közútkezelői engedély (nincs ingen) sőt a közlekedési hatóságtól a forgalomterelést és a műszaki felügyeletet kötelező megrendelni (nagyon nincs ingyen…) 
A központi orvosi rendelőben kell tervező, kell statikus, kell energetikus – egyik sem ingyen végzi a szakmai feladatait. Az előkészületek során kiderült, hogy ez a „nyaktag” épület nincs feltüntetve az ingatlan-nyilvántartási térképen, semmi baj, jöhet a földmérő és a változási vázrajz. Ez is pénzbe kerül. 
Az ovi udvar fejlesztésének pályázati anyagát tavaly már elkészítettük és benyújtottuk (ez tavaly került pénzünkbe…) – akkor nem nyert, most újra elővesszük a fiókból. 
Szóval, ahhoz, hogy a két pályázatot be tudjuk nyújtani, közel kétmillió forintot kellett kifizetni, ami nem baj – ha nyerünk.   
Tudom, hogy sokszor írtam már, de remélem, hogy ezeket a sorokat olvasva senki nem gondolja azt, hogy miért nem a kerékpárútra pályázunk. Leírom, hogy azért nem, mert arra nincs kiírás.. És nem azért, mert nem látjuk, hogy a kerékpárútra nagyobb szükség lenne - de csak arra tudunk pályázni, amire kiírás van…   

 

2020. április 21.                
ÚJ TÍPUSÚ ELVÁRÁS                                           

Tudom, hogy veszélyhelyzet van, és azt is tudom, sőt nap, mint nap tapasztalom, hogy most minden másképp működik. Ez igaz a közigazgatásra is. 
Olyan élményben volt a napokban részem, amit szeretnék megosztani Veletek… 
Úgy még nem kaptam – hivatali kapun keresztül – tehát hivatalosan levelet, melynek sem azonosítója, sem feladója (csak a Magyar Falu logó) sem aláírója nem volt. Hogy még szebb legyen a történet: ez egy olyan pályázati hiánypótlás volt, amiben jó lett volna egyeztetni valakivel arról, hogy mi a feladat… 
Röviden a lényeg: Még mindig a külterületi dűlőút pályázat elszámolásánál tartunk. Ez a negyedik (!!!) hiánypótlás hiánypótlása volt… 
Azért érdekes a szitu, mert az előző hiánypótlás tárgya az volt, hogy kértek egy sablon nyilatkozatot arról, hogy a fejlesztés az eredet műszaki tartalommal valósult meg. Nálunk műszaki tartalom módosítás volt, ehhez általuk kiadott módosított támogatói okirat is társult… Tehát a sablont nem tölthettük ki, és akkor még sikerült ügyintézővel egyeztetni, aki azt javasolta, hogy eltérve a kötelező melléklettől írjunk saját nyilatkozatot arról, hogy a módosított szakmai tartalmat a módosított támogatói okirat tartalmának megfelelően valósítottuk meg. 
Most az utolsó hiánypótlás viszont azt kéri számon, hogy hozzuk összhangba az eredeti sablon szövegtartalmát az általunk készített nyilatkozat tartalmával… 
De hogy??? Itt tartottunk az előző körben is!!! Azt továbbra sem írhatom, hogy az eredeti szerint hajtottuk végre a beruházást. Patt... Csak most már kérdezni sem lehet senkitől. Szeretem ezeket a helyzeteket.

 

2020. április 18.                
PRÓBÁLOK AKTUÁLIS LENNI                                              

Folyamatosan keresem azokat a lehetőségeket, amelyek – igazodva az aktuális kommunikációs trendekhez is -  segítenek az információ lakosság részérő továbbításában.   
Kettő éve gondolkodom azon, hogy kell-e/legyen-e Csemőnek mobil applikációja…  
Azt látjuk, hogy bár a weboldalunk látogatottsága parádés, a lakossági kommunikáció eltolódni látszik a közösségi oldalak és a mobilkommunikáció felé, ami esetünkben az jelenti, hogy érdemes elgondolkodni azon, hogy a weboldalt „békén hagyjuk” és nem azt fejlesztjük, hanem mobil applikációt készítettünk. Ez egy olyan program, ami ingyenesen letölthető a mobil eszközökre, és a letöltőnek új hír, esemény, közlemény kapcsán üzenetben is jelez. Ez a direkt marketing-forma eddig Csemőben nem volt. Kérdés az volt, hogy a lakossággal való kommunikációnk megér-e 3,6 millió forintot, merthogy a szolgáltató ennyiért vállalja az applikáció elkészítését. Ehhez, ahogy a kamerarendszerhez és a free wifihez havi fenntartási költség (kb. 40 ezer forint) is társul.
Az applikáció – igaz, hogy csak a programot letöltőknek – az önkormányzati vélemény, cikk közzételéről értesítést küld. Ezzel együtt a programokra is felhívja a figyelmet (szintén külön értesítés útján) van benne üzenetküldő és hasznos lehet a segítségkérő funkció is.
Én azért szerettem volna már régebb óta a mobil applikációt, mert az a tapasztalatom, hogy – tisztelet a kivételnek – de nem olvassák az újságot, nem nézik a weblapot, nem kérdeznek, hanem írogatják a butaságokat a facebookra.
A szolgáltató azzal a hírrel keresett meg, hogy a veszélyhelyzetre tekintettel a szolgáltatás árát 1,5 millió forintra leszállította. Azonnal reagáltam- megrendeltem és már gőzerővel dolgozunk a dizájn és a tartalom elkészítésén, szeretném, ha májusra működne a rendszer.

 

2020. április 16.                
AZ ELSŐ NEGYEDÉVRŐL                                               

A tavalyi évben kezdtem, az idén folytatom. 2019-ben a nemzetközi versenyfelkészülés miatt, 2020-ban már csak magunk miatt.
Tudom, hogy az elmúlt néhány hétben fenekestől felfordult az életünk, már csak ezért is gyűjtöttem össze, hogy önkormányzati és hivatali szinten mit végeztünk az elmúlt három hónap alatt.
Készen vagyok az anyaggal, csak ilyenkor mindig kell egy nap, hogy tiszta fejjel is átolvassam, szóismétléseket és helyesírási hibákat javítsak. Természetesen a weboldalon, majd pedig a Hírmondóban is közzé fogom tenni.
Tudom azt is, hogy nem fogják sokan elolvasni – ez a tapasztalatom, ráadásul a weboldali statisztikai adatokat megmutatják, hogy hány felhasználó kattint a „bővebben” gombra. Néhány fő…
Félreértés ne essék, ezzel a ténnyel semmi bajom sincs egészen addig, amíg (főleg zárt csoportokban) meg nem jelennek azok a közéleti felvetések, amelyek tudatlanságból, mégis indulattal közlik a tutit. Pedig nem kellene kitalálni, csak egy kicsit tájékozódni – főleg mielőtt véleményez bárki olyat, amiről egyébként fogalma sincs.
Na ezért léptem ki a csoportokból...

 

loader

Aktuális...

  

... KEDVES CSEMŐIEK!            
A járványveszély csillapodik, fokozatosan visszatér az életeünk a veszélyhelyzte előtti mindennapokhoz. A "maradj otthon" feladatát a "tarts távolságot" ajánlás betartása váltotta fel.                

... KONTÉNERES SZEMÉTSZÁLLÍTÁS 
Júniusban is 4 pénteken, 4 helyszínen lesz lehetőség kommunális hulladék leadására - kizárólag csemői lakcímkártyával rendelkezők számára. Az időpontok és a helyszínek a t4eleplülési weboldalon és itt az eseménynaptárban is olvashatóak.  
 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy ebben  a hónapban június 16-án, kedden a zöldhalmi közösségi háznál, június 17-én, szerdán a 12. sz. boltnál és június 24-én szerdán a hantházi boltnál várok szeretettel minden érdeklődőt. A kezdfési időpont minden esetben 15.00 óra. A kinti helyszínek mellett minden hétfőn 9.00 és 11.00 óra között a Községházán is tartok fogadóórát.      

 

... TRIANON 100   
Feltölésre kerültek a csemői weboldalra a TRIANONI megemlékezésen készült képek! Azoknak,akik ott voltak és azoknak is,akik nem. A képbemutató aa teljesség igénye nélkül készült. A weboldal Képtárában a korábbi rendezvények képei mellett csemői programok és nevezetességek képei is elérhetőek.