2020. október 23.                 
AZ EMLÉKEZÉS KÖTELESSÉG! 

Ez az utódok örök felelőssége. Mert a történelem természete ilyen: örökséget hagy, felelősséget rak a későbbi nemzedékek vállára. 
A mai napon a szabadságot ünnepeljük, amelyet féltenünk, óvnunk kell ma is. Sokan az életüket adták Magyarország szabadságáért, tartozunk nekik annyival, hogy míg élünk, és míg világ a világ óvjuk, féltjük és teljes tartalmában megőrizzük! 
1956 hősei azonban nem azt várják tőlünk, hogy kívülről fújjuk az események lefolyását! 
Nem is azt, hogy név szerint ismerjük őket! Egy valamit azonban joggal várnak: azt, hogy hűek legyünk elveikhez, az általuk képviselt értékekhez, és tovább vigyük azt a hitet, és egységet, amellyel a magyar nép jövőjéért áldozták életüket! 
Nem rajtuk múlt, hogy akkor, 1956-ban ez nem sikerülhetett. Mégis hatalmas részük volt abban, hogy ma egy szabad, független, demokratikus Magyarországon élhetünk.
TISZTELET A HŐSÖKNEK!

 

2020. október 21.                 
VEKOP - ÚJBÓL! 

Emlékszik még valaki, hogy minek a rövidítése a VEKOP? Ez volt (és jelenleg is) a Versenyképes Közép-magyarországi Operatív Program. Ezen belül pályázhattunk 2016-ban kerékpárútra. 
Hittem is a szememnek, meg nem is, amikor megláttam, hogy 4 hétre újra megnyitották ezt az intézkedést. Számos érdekességet tartalmaz a régi-új kiírás, merthogy a pályázható keretösszegeket nem növelték, bővítették ellenben a célterületeket, kerékpárutak építése mellett lehet pályázni közlekedésbiztonsági beruházás (gyalogátkelőhelyek és kerékpáros átvezetések kialakítása, kivilágítása, fejlesztése, csomópontok forgalomlassító és csillapító átépítése, fejlesztése, települési kapuk kiépítése) megvalósítására. 
Az nem volt kérdés, hogy beadjuk-e a pályázatot. Az sokkal inkább az volt, hogy a maximálisan pályázható bruttó 500 millió forint kapcsán mire adjuk be a jelentkezésünket. A csemői közigazgatási szakasz két részre bontható és dönteni kellett arról, hogy a meglévő korábbi anyagaink (tervrajzok, hossz- és keresztszelvények, költség-haszon elemzés, hálózatforgalmi terv) szűkítését mire aktualizáljuk? A Sportcentrumtól a zöldhalmi rendelőig, vagy a zöldhalmi sűrűn lakott településrészre a rendelőtől a Pipacsig? Agyam és szívem szerint is fontosabb a zöldhalmi rész megvalósítása, így először annak a költségeit számoltattuk újra. (emlékeztetőül: 2018-ban, amikor erre a részre egy megyei keretre nyújtottunk be pályázatot – akkor bruttó 190 millió forintra jött ki a költség) A „matek” eredménye: 269 956 178.-Ft, tehát két év alatt, illetve 2021-es megvalósítással számolva három év alatt csak ennek a szakasznak a költsége közel bruttó 70 millió forinttal drágult... 
Erre az összegre fogjuk beadni még a napokban a pályázatot, mert attól félek, hogy sokkal hamarabb bezárják az intézkedést. Ez akkor következik be, ha a leadott finanszírozási igények kétszeresen haladják meg a rendelkezésre álló forrásokat.
Egyszer sikerülnie kell!!

 

2020. október 19.                 
2300 

Ez a szám a közösségi oldalam kedvelőinek száma. 
KÖSZÖNÖM! 
Köszönöm szépen a 2300 érdeklődőnek, hogy figyelemmel kíséri a tevékenységemet és a települési történéseket! Azt ígértem, azt vállaltam, hogy a tisztségből eredő munkásságom a nyilvánosság előtt nyitott könyv lesz – hitem szerint e kérdésben nem érheti szó a ház elejét….  
Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy a lájkok száma nem határoz meg semmit, és tapasztalom is, hogy egy éjszaka alatt ugyanúgy tud kettő-három csökkenés, ahogy növekedés is lenni. Nagyon boldog leszek, ha ez a szám tovább tud növekedni.

 

2020. október 15.                 
KEZDŐDHET 

Augusztus 5-én kezdtük összeállítani a közbeszerzés ajánlati dokumentációját, az eljárást egy hiánypótlással elfolytattuk és a mai napon aláírtuk azt a vállalkozási szerződést, ami a központi orvosi rendelő gyermekorvosi részének felújítására vonatkozik. Hónapok előkészítő munkájának eredménye ez és őszintén írom, hogy nagyon boldog vagyok attól, hogy ez a projekt itt tart, és ha nem szakad le 20 centis hó, akkor még az idén be is fejeződhet. A munkaterület átadására már a holnapi napon sor kerülhet.  
Gondolom senkit sem lepek meg azzal, hogy a fejlesztések kapcsán a pénzügyi keretek döntő tényezők. Jelen esetben ideális helyzet van, mert tavaszi tervek és költségbecslés alapján minden esély megvan arra, hogy többlet saját forrás nélkül „beleférjünk” a tervezett költségvetésbe.
Sajnos, nem ez jellemző…. Elég, ha csak a mini bölcsire gondolunk, ahol 2016-ban terveztünk, 2017-ben beadtuk a pályázatunkat és 2020-ben nyertünk. Hurrá! A 2016-os rezsi óradíjjal számoltunk, mert nem számolhattunk mással, 2016-os anyag (cement, sóder, tégla, cserép) díjakkal, amit elképzelhettek, hogy mire elég úgy, hogy az idei évben a közbeszerzés bonyolításával telik az idő, így csak jövő tavasszal kezdődhet a kivitelezés. Esélyünk sincs, hogy becsült érték alatt jelentkezzen bárki négy évvel ezelőtti árak kivitelezésére. A mini bölcsi ügyében a Pénzügyminisztérium felé futnunk is kell egy kört, mert a pályázatban írt és vállalt műszaki tartalmat a támogatásból megvalósítani nem tudjuk…  

 

Havi naplóbejegyzések

loader

Aktuális...

  

... KEDVES CSEMŐIEK!            
A koronavírus járvány újra támad. Hetente többször írok lakossági tájékoztatót az aktualitásokról a települési weboldalra, illetve a saját és az önkormányzati közösségi oldalakra is. Olvasd, légy tájékozott... A "tarts távolságot" ajánlás újra aktuális!                 

... KONTÉNERES SZEMÉTSZÁLLÍTÁS 
2021-ben is folytatjuk a konténeres hulladékgyűjtést a külterületi településrészkeen. FEBRUÁRBAN is 4 pénteken, 4 helyszínen lesz lehetőség kommunális hulladék leadására - kizárólag csemői lakcímkártyával rendelkezők számára. Az időpontok és a helyszínek a teleplülési weboldalon olvashatóak.  
 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy a járványhelyzetre tekintettel a polgármesteri külterületi fogadóórák - határozatlan ideig - elmaradnak. A polgármesteri hivatalban minden hétfőn 9.00 és 11.00 óra között a  fogadóórák egyelőre megmaradnak.       

 

... RENDEZVÉNYEK NÉLKÜL    
A járványhelyzetre tekintettel, elővigyázatosságból NEM SZERVEZÜNK ÉS NEM RENDEZÜNK PROGRAMOT!