2019. december 17.             
UTOLSÓ TESTÜLETI ÜLÉS                                        

Azért van annak egy diszkrét bája, amikor az utolsó ülésre készülök az évben. Mindig „panaszkodom” arról, hogy a mi munkánknak sem eleje, sem vége nincs. Ezért jók ezek az alkalmak, amikor azért megállhatunk egy pillanatra és ha a munkát nem is, de az évet lezárhatjuk.     
Polgármesterként ezt a hatodik alkalommal élem meg – és egyre jobban viselem! Ehhez nyilván a rutin mellett az is hozzájárul, hogy nem unatkoztunk 2019-ben (sem). Ha címszavakban kellene összefoglalnom, mi is történt velünk ebben az esztendőben, ilyeneket írnék: építettünk, felújítottunk, versenyeztünk, ünnepeltünk, választottunk. Majdnem teljesen olyan év volt, amilyet elterveztem, csak a fránya kerékpárút…
A testületi ülésen megköszöntem a Képviselő-testület tagjainak nagyfokú bizalmát és az idei évi együttműködést. Érzem a bizalmat és a megbecsülést a részükről – és ez azon túl, hogy fontos, sok erőt is ad!  

 

2019. december 16.             
NÁTHA                                       

Leterített minden idők legnagyobb és legveszélyesebb férfi betegsége, a nátha! Évek óta nem voltam beteg, és amikor legutóbb mégis, akkor egy hétig ugyan tudtam kikelni az ágyból és 8 kiló testsúlycsökkenéssel járt.
Ezzel most is kiegyeznék – de nem ez fog történni, mert az a korábbi betegség egy homloküreg, arcüregé s tüdőgyulladás kombó volt – szemben a mostani „mezei taknyossággal”.
Össze kell drótoznom magam, mert holnap az évzáró, utolsó testületi ülése következik és az elmúlt 15 évben nem volt olyan ülés, amit elmulasztottam volna.  

2019. december 12.             
HÁÁÁT....                                        

… megint egy olyan helyzet, amit nem értek!
Október 11-én, két nappal a helyi önkormányzati választás előtt jött egy hivatalos levél az Állami Számvevőszéktől melyben arról értesítettek, hogy megkezdik - saját munkatervük szerinti – önkormányzati ellenőrzési program végrehajtását. Két nappal a választások előtt….
Az értesítő levél azt is írta, hogy az ellenőrzéshez szükséges támogatást kérik megadni a munkatársaik részére.
Ehhez képest (vagy, ahogy vidéken szoktuk mondani: ehhő való képest…) senki nem keresett bennünket, viszont a mai napon jött egy értesítés, hogy elvégezte az ÁSZ a 2017. évre vonatkozó vizsgálatot a 220 önkormányzatnál. Két hónap alatt…
Ami igazán érdekes, azok az ellenőrzés megállapításai:
Az önkormányzat által ellátott kötelező és önként vállalt feladatok finanszírozási struktúrája, az önkormányzat gazdálkodása nem biztosítja a feladatok ellátásának hosszú távú fenntarthatóságát.Az önkormányzat gazdálkodásában fennállaz újbóli eladósodás, a szállítók felé történő eladósodás, a pénzintézetek felé történő eladósodás, illetve függő kötelezettségként a garancia- és kezességvállalásokból eredő kockázat. Az önkormányzat többet költ, mint amennyi bevétele keletkezik. A fennálló kötelezettségek teljesítésére nem áll rendelkezésre fedezet, nem kerül sor azok kifizetésére.
Háááát….Több bajom is van.
Miután bennünket nem kerestek adatokért, vélelmezhetően a nyilvános adatokból (költségvetés, előirányzat-módosítások, zárszámadás) végeztek elemzést. Ha ez így volt, akkor viszont nem juthattak ilyen következtetésekre:
- mert soha nem volt annyi tartalékunk, mint 2017-ben,
- soha nem volt tartozásunk, ki nem fizetett számlánk
- 2017-ban, és azóta folyamatosan fejlesztünk önerőből.
Ezek tények! Mit olvasnak ezek? Ha én egy pályázati elszámolást olyan alapossággal nyújtanék be, ahogy most az ellenőrzési megállapításokat kaptuk - engem kilőnének az űrbe! 
A problémám csak az, hogy ha a saját stílusomban írom meg a választ, melyben az alkalmasságukat kérdőjelezném meg - akkor biztos, hogy magunkra szabadítunk egy célvizsgálatot…
Ha finoman utalok a megállapítás hibás voltára – akkor az nem én volnék…
Hétvégén kitalálom a választ…     


2019. december 9.             
DOLGOZIK A MIKULÁSGYÁR                                        

Elkészültünk az első „adag” csomagolással. Ez konkrétan 680 darab édességcsomag összeállítását jelenti, melyet a „hivatali lányok” reggelente és délutánonként csomagoltak.
„Következik” a 300 darab tartós élelmiszercsomag összeállítása, miközben a „hivatali fiúk” megkezdték az édességcsomagok házhoz szállítását. Úgy tervezzük, hogy ezen a héten a kiszállítások megtörténnek és a jövő héten már az élelmiszercsomagokkal csöngethetnénk. Szeretnénk december 20-ig minden ajándékot célba juttatni.

 

loader

Aktuális...

  

... HELYZET VAN           
MAgyarország Kormánya rendkívüli veszélyhelyzetet hirdetett ki az új koronavírus okozta járványhelyzet miatt. Veszélyhelyzetben redkívüli jogrend is érvényesül. A kialakult helyzetben az önkormányzati intézmények 2020. március 16-tól - visszavonásig érvényes működési rendjéről lakossági rtájékoztató jelent meg a települési weboildalon és a hivatalos közösségi oldalon.                

... VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA!             
Kérem, hogy csak hivatalos hírforrásokból tájékozódjanak! Kísérjék figyelemmel a hivatalos (https://koronavirus.gov.hu) kormányzati tájékoztató oldalt és Csemőre vonatkozóan az önkormányzat internetes és közösségi oldalainak közleményeit. 
 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
2020. március 16-tól a polgármesteri fogadóórák szünetelnek. Elérhető vagyok telefonon, e-mailon, messengeren, viberen, pages alkalmazásokban, illetve a közösségi oldalakon. Kérem a megértésüket!     

 

... Telefon: (06-70)600-3844
   
 E-mail: polgarmester@csemo.hu
     facebook:https://www.facebook.com/drlakosroland/