2020. október 12.                 
VÁGTA UTÁN... 

2020 - A „MINDEN KICSIT MÁS VOLT” ÉVE   
2019 év végén még abban reménykedtünk, hogy az idén újra Viccessel megnyerjük a Ceglédi Elővágtát és meglepjük az országos döntő mezőnyét és a szurkolókat is a Hősök terén.
Hát, nem így alakult…
A pandémiás helyzet miatt nem volt ceglédi előfutam, összességében is csak nyolc elővágta volt, ezek egy részén még nézők sem lehettek, ahogy a nagydöntő is zárt kapus rendezvény volt.
Vicces sem volt velünk – már az év elején az első gyors munkáknál újra bedagadt a műtött lába és tapintásra is érzékeny is volt. Más megoldásra volt szükség, miután Tamás úgy döntött, hogy Marokkóval nem fog újra próbálkozni, ebben a helyzetben került képbe Korax Raven Zsonglőr, amely paripa más lovassal ugyan, de az elmúlt években Pesten előfutamban indult, igaz onnan továbbjutniuk nem sikerült.  
A ló alapképességei rendben is voltak, viszont természetre kevésbé volt simulékony, mint Vicces, vagy akár Marokkó. Ennek tanújelét adta Zsonglőr az Érdi Elővágtán, ahol parádés előfutam után és egy rossz startot követően a döntőben nem volt hajlandó az előtte állók által szórt homokban futni… Mert Ő egy egyéniség! Ezt a képességét „átmentette” a nagydöntőre is. Parádés előfutamot követően rossz start után a középfutamban nem volt esélyük továbbjutni a döntőbe. Köszönjük Zsonglőrnek az idei évi szereplést!
Nagyon furcsa volt a Hősök tere nézők nélkül, vágta korzó és országkonyha utca nélkül… Volt a műjégpálya épülete felől egy led-fal két kis hangfallal a versenyzőknek és a kísérőknek – és ennyi.
Még annak is örülhetünk, hogy a vírushelyzetben egyáltalán megrendezésre került a verseny. 
Az idei év újdonsága volt számunkra, hogy egy másik versenyszámban is bemutatkozhatott Csemő, mégpedig a kocsitolásban. A feladat az volt, hogy három fiúnak és három lánynak egy szekeret kb. 250 méteren keresztül kellett tolnia a homokban. A Csemői Tornádó csapata kétszer is versenyzett, az előfutamban magabiztos versenyzéssel győzték le Gyenesdiás és Sződliget csapatát. Két óra múlva döntőt toltak a mieink Kocs község csapatával versengve, ahol a pihent ellenféllel szemben nem volt sok esélyünk, így a csapat első szereplésére a második helyet érte el. (Csak emlékeztetőül: amikor Petrik Tamás és Vicces 2016-ban berobbant a Vágta-köztudatba, első versenyükön másodikok lettek, és rá egy évre nyerni tudtak…)
Örülök az idei évi csemői versenyzőkkel „kibővített” részvételünknek, jövőre folytatjuk a szereplést a huszárok és a kocsitolók között is!  

 

2020. október 8.                 
VÁGTA ELŐZETES, SZUBJEKTÍV

Gondolkodtam azon, hogy kiírjam-e magamból a verseny előtt a megéléseimet, és arra döntésre jutottam, hogy érdekelhet Benneteket, ráadásul ez az én naplóm, tehát arról írok, amiről csak akarok…. :) 
Szóval, néhány nap múlva újra lovak dobogásától lesz hangos a Hősök tere és Csemő már ötödik éve részese ennek a versengésnek. Ez idő alatt volt alkalmam annyira belelátni a rendszer működésébe, hogy véleményt merjek megfogalmazni úgy, hogy csupa-csupa jó dolog történt velünk!
Engem, még indulásunk előtt is az a zseniális gondolat fogott meg, hogy a versenyzők „mögé” településeket pakoltak az ötletgazdák, mert szerintem az, hogy a főváros történelmi városrészében vágtáznak érdekelhet országosan is egy-két ezer embert. De azzal, hogy egy futamban Ferencváros, Debrecen, Érd, Kőszeg és mondjuk Csemő versenyez, ezzel több tízezer ember érdeklődését kelti fel. Konkrét adatot tudok 2017-ből, amikor sikerült megnyernünk a versenyt, akkor a Duna tv-n 182 ezer ember nézte végig a futamot és az eredményhirdetést.
Boldog vagyok, hogy sikerült megnyeri a jubileumi évadot. Egyrészt azért, mert ez minden résztvevő álma; másrészt azért, mert akkor még megvalósult, hogy amatőr versenyen amatőr versenyzők, amatőr lovakkal indultak.          
„Változik a világ, vele változok én is” –szól a sláger és igaz ez a Nemzeti Vágta versenyeire is.
A verseny indulása óta eltelt 12 év, és mára már „felnőttek” és versenyeznek a kifejezetten a vágtára tenyésztett (25 % arab, 75 % angol telivér) paripák, továbbá a nyeregben egyre több zsoké ül. A zsokék profi versenyzők, abból élnek, hogy idomított lovakkal versenyeznek, ráadásul kb. 30 kilósak…
Azt mondanom sem kell, hogy ez mekkora előnyt jelent, egyúttal kicsit elveszett az a „varázs”, hogy a legelőn nevelt ló a nem profi lovas tudásával és tehetségével ötvözve sikert érhet el.       
Petrik Tamás beírta a saját és Csemő nevét is a Nemzeti Vágta történelmébe, és ezért örökké hálásak vagyunk! Amíg Tamás vállalja az indulást, addig Csemő partnere lesz - bármilyen körülmények között!

 

2020. október 5.                 
BESZÁMOLÓ - 3. rész  

A júliustól szeptember végéig tartó időszakban végzett tevékenységünkről szóló beszámolómat az önerős fejlesztések ismertetésével zárom.
ÖKOCENTRUM FEJLESZTÉSE 
Elkészült az udvari részen, az épület mögött a külső mosdó konténer alapzata - még az idén szeretnénk a helyére daruzni és kívülről burkolni a felépítményt. Az épületben a hivatal szakemberei készítik a nagyterem bútorzatát. A góré építménye is elnyerte végleges formáját, a lépcsők telepítése zajlik.           
KÖZPONTI ORVOSI RENDELŐ ELŐTTI TERÜLET RENDEZÉSE 
Megszenvedtünk vele, főleg a tuskók és gyökerek eltávolítása adta fel a leckét.
A zúzott kő terítésével befejeződött a központi rendelő előtti terület kialakítása, a víz csobog, az örökzöld és évelő növények elültetve, a csöpögtető-rendszer kiépítve - ezzel majdnem teljessé vált a központi rész csinosítása. Ami még hiányzik, hogy pihenő padoknak helyet készítsünk. A terv már megvan, csak időből van kevés, lévén az embereink most már gőzerővel dolgoznak a szociális célú tűzifa összevágásán…     
Köszönöm szépen a saját dolgozóinknak, a Balázskert-nek, az EAgro Kft-nek, a Terebesi &Terebesi  Kft-nek, hogy partnerek voltak a megvalósításban.
KAMERA ÉS WIFI pont Hantházán
Régi adósságunkat sikerült törlesztenünk. Két éve is úgy terveztük, hogy a hantházi településrészre is kerül térfigyelő kamera és WiFi - ez akkor azért nem sikerült, mert a máshol használt eszközökkel Hantházán nem sikerült stabil jelet fogni.
Hosszas tesztelés után egy másik eszközzel ez az akadály elhárult, így mára már működik a kamera és a szabad internet is. A kamera képe (ahogy az összes többi kamera esetében is) felhő alapon adatközpontban tárolódik, melyhez a szolgáltató Invitech Zrt. a Rendőrség számára közvetlen elérést biztosít. 
WASS ALBERT és EREKLYÉSI ÚT KERESZTEZŐDÉSE
Az idei évben pályáztunk a kikátyúsodott útcsatlakozás javítására - sajnos eredménytelenül.
Ezen az útszakaszon a folyamatos teherforgalom miatt a zsákos aszfaltos kátyúzással tartós eredményt elérni nem tudunk. Végleges megoldás kell, útalap építéssel és hengerelt meleg aszfaltos zárással.  Vállalkozói ajánlatra várunk jelenleg, ha sikerül megállapodnunk, akkor még a rossz idő előtt az úthiba javításra kerül.      
RENDEZVÉNYEK
Az egyik legnagyobb szívfájdalom, hogy az idei évben, csak a Magyar Költészet Napját, a Nemzeti Összetartozás Napját és a Kulturális Örökség Napja rendezvényt tudtuk megtartani.
Nem így terveztük, a pandémiás helyzet mindent felülírt…
A szabadtéri programok fénypontjai voltak a tavasztól-őszig tartó időszaknak, de a COVID-19 idén megfosztott bennünket minden ilyen élménytől - remélem, hogy jövőre pótolni tudunk mindent. 

 

2020. október 2.                 
BESZÁMOLÓ - 2. rész  

A júliustól szeptember végéig tartó időszakban végzett tevékenységünkről ebben a részben a pályázati eredményekről és előrehaladásról számolok be.
LEADER -SZÁLLÁSHELY KIALAKÍTÁSA
A projekt során szálláshelyeket létesítettünk az épület emeleti és földszinti részében 1 db 2 ágyas szoba; 1 db 3 ágyas szoba; a vendégek kiszolgálására kialakításra került egy főzőkonyha-rész és étkező. A fejlesztés a második negyedévben elkészült, a fűtési rendszer szobákhoz igazítása is befejeződött. A projekt fizikálisan elkészült, az elszámolása folyamatban van. Még az őszi időszakban az átszerelések és az új vezetékelések kapcsán keletkezett fali és mennyezeti javításokat szeretnénk egy tisztázó festéssel eltüntetni.  
LEADER -TURISZTIKAI VONZERŐ NÖVELÉSE
A legrosszabb forgatókönyv valósult meg…
Hiába kaptunk a beadást követő két év múlva idén tavasszal támogatásról szóló döntést, a pandémiás helyzetre tekintettel a pályázatba beállított egyedi eszközök elkészítését a gyártó nem vállalta az idei évre. A támogatási szerződés szerint a jövő év végéig van határidőnk a megvalósításra, s mivel nem találtunk másik gyártót szabad kapacitással, így várnunk kell a jövő évig azzal, hogy ezt a fejlesztést megvalósítsuk, továbbá kezdhetünk önerőt gyűjteni arra, hogy a 2018-as árakhoz képest jelentkező többletköltséget ki tudjuk fizetni.          
ÖNKORMÁNYZATI FEJLESZTÉS 2020.
Az idei évi pályázati fordulóban a Wass Albert, Szüret és Mészáros utcák Kossuth Lajos utcával határos torkolatainak felújítására a pályázatot benyújtottuk - a pályázatunk, bár formailag és tartalmilag is megfelelő volt - nem nyert támogatást.  
MAGYAR FALU PROGRAM 2020.
A KÖZPONTI EGÉSZSÉGHÁZ GYERMEKRENDELŐ ÉPÜLETRÉSZÉNEK ENERGETIKAI FELÚJÍTÁSA - nyert
A közbeszerzési eljárás a kivitelező kiválasztására folyamatban van. A beadott jelentkezések kapcsán hiánypótlási felhívás kiadására került sor, melynek teljesítésére október 7-ig van lehetőségük a vállalkozóknak. Ezt követi az értékelés, majd a legjobb ajánlatot adó gazdasági társasággal a szerződéskötés. Ebben a projektben sem pénzügyi nehézség, sem pénzügyi akadály nem merülhet fel, mert idei évi tervezésről van szó, és a támogatást is megküldte az Államkincstár. Még októberben szeretnénk átadni a munkaterületet és még az idei évben vissza is venni.
ÓVODAI JÁTSZÓUDVAR FEJLESZTÉSE - nyert 
A pályázaton nyert támogatás összege (5 millió forint) megérkezett az önkormányzat számlájára. Nem kezdtük el a megvalósítás adminisztrációs előkészítését, azt követően tudunk ezzel foglalkozni, hogy a központi rendelő és a mini bölcsi közbeszerzését sikerrel és eredményesen lezártuk.     
A POLGÁRMESTERI HIVATAL BŐVÍTÉSE - elbírálás alatt 
A Magyar Falu Program keretén belül az MFP-FHF/2020 kódszámú felhívásra határidőben benyújtottuk azokat a terveket és szakmai anyagokat, amelyekkel pályázunk a hivatal épületének bővítésére. A projektet 3103651375 azonosító számon nyilvántartásba vették. 
Csemőben nincs csarnok, nincs művelődési ház és ez a pályázat egy esélyt jelent arra, hogy a kultúra, a sport és a közösségi rendezvények fedett helyszínt kapjanak. Az új könnyűszerkezetes épületet a hivatal udvari részére terveztük, a könyvtár és piac épületei között 265 négyzetméteren, a fedést áttelepítve megmarad a piac; a Petőfi utcai fronton a kialakult faluképhez illeszkedő takarással. Az elképzeléseinket jelentős mértékben szűkítette, hogy 50 millió forint bruttó összeg állhat kizárólag rendelkezésre a teljes kivitelezéshez - ha és amennyiben a pályázatunk nyer… 
MIKEBUDAI ÚT RÉSZLEGES FELÚJÍTÁSA - tartaléklistára került
ÖNKORMÁNYZATI GÉPBESZERZÉS 2020. - tartaléklistára került 
A beadott anyagok forráshiány miatt kerültek tartalék listára. Reményt adhat, hogy az év utolsó negyedévében a megmaradt forrásokat újraosztják, így nyert tavaly év végén a zöldhalmi Iskola dűlő felújítása is…  
KULTURÁLIS RENDEZVÉNY TÁMOGATÁSÁNAK PÁLYÁZATA
A Pest Megye Önkormányzata által kiírt pályázaton nyert 500 ezer forintból eredetileg a virágvásár hangtechnikai és színpadtechnikai eszközeinek bérlését finanszíroztuk volna, majd engedélyt kaptunk arra, hogy a szeptember 12-re tervezett szüreti traktoros felvonuláson felhasználhassuk a támogatást - de az ismert okok miatt az is elmaradt…
BÖLCSŐDEI FEJLESZTÉS  
Gőzerővel dolgozunk azon, hogy elkészüljön a közbeszerzési eljárásban az ajánlati felhívás és az ajánlati dokumentáció.
Az lesz a "menetrend", hogy a közbeszerzési eljárásban a beérkezett ajánlatokat közvetlenül megküldjük a kiíró szervezetnek azzal a kérelemmel, hogy jogos többlet támogatás megállapítását kérjük - ugyanis a 2017-ben a pályázat benyújtásához beárazott költségvetés áraiból 2021-ben építkezni nem lehet…    
Optimista számítás szerint az idei naptári évben eredményesen zárhatjuk az eljárást, ami azt jelenti, hogy lett olyan vállalkozó, akivel a kivitelezési szerződést megköthettük, és ahogy az időjárás engedi, úgy 2021-ben elkezdődhet a megvalósítás. A jövő évben az önerőn túl is terveznünk kell a költségvetésünkben befejező munkákra, lévén a pályázat csak az építési tevékenységet támogatja és a karnis, függöny, tányér, törölköző-tartó stb… beszerzését saját erőből kell finanszírozni.   

 

Havi naplóbejegyzések

loader

Aktuális...

  

... KEDVES CSEMŐIEK!            
A koronavírus járvány újra támad. Hetente többször írok lakossági tájékoztatót az aktualitásokról a települési weboldalra, illetve a saját és az önkormányzati közösségi oldalakra is. Olvasd, légy tájékozott... A "tarts távolságot" ajánlás újra aktuális!                 

... KONTÉNERES SZEMÉTSZÁLLÍTÁS 
2021-ben is folytatjuk a konténeres hulladékgyűjtést a külterületi településrészkeen. FEBRUÁRBAN is 4 pénteken, 4 helyszínen lesz lehetőség kommunális hulladék leadására - kizárólag csemői lakcímkártyával rendelkezők számára. Az időpontok és a helyszínek a teleplülési weboldalon olvashatóak.  
 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy a járványhelyzetre tekintettel a polgármesteri külterületi fogadóórák - határozatlan ideig - elmaradnak. A polgármesteri hivatalban minden hétfőn 9.00 és 11.00 óra között a  fogadóórák egyelőre megmaradnak.       

 

... RENDEZVÉNYEK NÉLKÜL    
A járványhelyzetre tekintettel, elővigyázatosságból NEM SZERVEZÜNK ÉS NEM RENDEZÜNK PROGRAMOT!