2022. február 28.                      
KICSIT CSÚSZIK                                

Egy hetes késést jelentett be a BMSK a sportcentrumban épülő sportpark fejlesztés kapcsán. A mostani tájékoztatás szerint e hét második felében érkeznek csak a felépítménnyel – jó hír viszont, hogy állításuk szerint néhány nap alatt végeznek is.
Én is ígértem február 17-én egy bejelentést. Nos, ez is csúszik betegségek miatt egy hetet, az új időpontot március 4-ében határoztuk meg.
Közben a hivatali dolgozók megkezdték a belső kerítés kiépítését a mini bölcsődénél. Szerencsénk is volt, hogy sikerült azonnal alapanyaghoz jutnunk, amit le is szállítottak a múlt héten. Nem lesz újdonság abban, hogy az oldalsó és hátsó kerítést is a már a sportcentrumból és az óvoda tér felőli frontjáról ismert zöld színű hálós panellel fogjuk megoldani. Ide is kell egy kis „tuning”, mert az oszlopok magasságát a betonszintig házilag kell meghosszabbítani – de ebben a fiúk már rutinosak….

 

2022. február 24.                      
HÁBORÚ                                

Soha nem gondoltam volna, hogy itt naplóban valós és közvetlen háborús események adnak valaha is okot bejegyzésre.  
Már január közepén jöttek aggasztó hírek orosz gyülekezésről, amelyet akkor még hadgyakorlatként nevesítettek. Igazából fel sem fogjuk szerintem, hogy politikailag, gazdaságilag, és emberéletekben mérve is mennyire sokba kerülnek a katonai cselekmények - mindenkinek.
Veszélyesek az az azonnali hatások (tőzsdék zuhanása, olaj árának emelkedése, Európa energiaellátása) és miután a nyugati világ országai komoly szankciókkal fenyegetik Oroszországot – megjósolhatatlan és félelmetes belegondolni abba, hogy alapjaiban változhat meg az életünk.
Férfiak, katonák – akik egymás életét veszélyeztetik a civil lakosság pedig menekülni kényszerül. Emberek indulnak el bőröndökkel a semmibe, mert féltik az életüket.
Egészen katasztrófálisnak látom, hogy (az evolúció csúcsaként) az ember számára életek kioltása jelent megoldást bármire is.  
Uram, irgalmazz!

 

2022. február 23.                      
TEREPRENDEZÉS                                

Kihasználva az évszakhoz képest kedvezőbb időjárást több helyen beindultak külső munkálatok a folyamatban lévő fejlesztéseinknél.    
A hivatal udvarán lévő csarnok előtt a piac területének és padlószintjének kialakítását végzi a vállalkozó. Az épülettől a Petőfi utca felé lejtéssel kerül vissza a viacolor burkolat. Az épületben a grabo burkolat lerakása van hátra, aminek az az akadálya, hogy a beton nedvességtartalma még mindig 4% fölött van. A szakember nyilatkozata szerint 1,5%-ra kell csökkennie (száradással) ahhoz, hogy első osztályú munkát végezhessen. Most szellőztetünk és várom az energiabővítést, ami után be tudjuk kapcsolni a fűtést is a száradást gyorsítandó.    
A sportcentrumban a sportpark alapjához a közfoglalkoztatottak dolgozzák vissza szegélyhez a burkolatot. Nem jöttek, pedig ígérték, hogy ezen a héten a felépítmény kivitelezése is megtörténik.
Ennél a projektnél semmilyen befolyásunk és feladatunk sincs a megvalósítást illetően, mint várni – hát várunk.  
A mini bölcsi udvarán a hivatal személyi állománya kezdte meg az udvari rész kialakítását. Ez a munkafolyamat önerőből zajlik majd a következő hetekben. Március 9-én érkezik a konyhatechnológus és elkezdjük az épület berendezését is. A csoportszobákba kötelező felszerelési tárgyak jó részével rendelkezünk, hiszen a feladatellátás jelenleg is zajlik, de nem lesz olcsó az öltözők, mosdók, tárolók, folyosók felszerelési tárgyainak beszerzése, az udvari játékok árába pedig egyelőre még bele sem merek gondolni…    
A külsős munkálatokról képeket a közösségi oldalakon találtok majd.  

 

2022. február 21.                      
KELL AZ ÁRAMERŐSSÉG                               

Méghozzá nagyon kell, hogy használni lehessen az épülő csarnokot!
Amikor az építkezésbe belefogtunk, akkor nem is nagyon vizsgáltuk, hogy a területen mekkora áramvételi lehetőség áll rendelkezésre, hiszen „nagy fogyasztó” technikát nem tudtunk tervezni.
Aztán a kivitelező-vállalkozó partnerségével sikerült a hőszivattyús rendszer telepítése. Már két hete elkészültek a technológiai szereléssel, fel is töltötték a rendszert, amikor elkezdtük vizsgálni, hogy bírja-e a meglévő rendszer a próbaüzemet. Hát nagyon nem…, lévén háromszor 10 amper állt rendelkezésre, miközben csak a hőszivattú háromszor 32 ampert igényel.    
Lázas telefonálgatásba kezdtem, hogyan lehetne bővíteni a hálózatot, ráadásul azonnal és háromszor negyven amperre. A helyi szakember, aki szerencsére az áramszolgáltató partner-szerelője egyre feljebb tolta a szemüvegét, mikor soroltam, hogy mikor, hová és mennyit…. Így legalább látszódtak a homlokán a ráncok, hogy szavak nélkül is érezzem, kettőt és könnyebbet is kérhetnék.
Szerencsére ma megjött a jó hír - mehet a bővítés, és napokon belül el is végzik, jöhet majd a próbaüzem.  

 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

 

... SZIA NOVEMBER      
Hááát, eljött csemői polgármesterként az utolsó hónapom...
Ez az én döntésem volt, hogy így legyen.  
Ha emlékeztek, 2014-ben is azt mondtam, hogy a hiteles működési idő maximum egy plusz egy ciklus. 10 év ebben a felgyorsult világban elégségesnek kell lennie arra, hogy alkothassunk, de arra is elég, hogy hitelességem megmaradjon. Én úgy érzem, hogy mindkét dolog teljesült.  

 

... HOGYAN ÁLLUNK, HOL IS TARTUNK    
A települési weboldalról letölthető a 2023. harmadik negyedévének önkormányzati feladatellátásáról készült beszámoló. Ugyabban a cikkben össezgyűjtötem a korábbi évek beszámolóit. Érdemes visszaolvasni. Olvasd, legyél tájékozott!    

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy NOVEMBER hónapban nem lesznek külterületi fogadóórák. A minden hétfő délelőtti, hivatali irodámban tartandó fogadórákon is megtalálható vagyok, ahogy minden elérhetőségem is él!