2023. március 22.                       
DE JÓ VOLT!          

Egész nap tárgyaltunk a zöldhalmi kerékpársáv kapcsán a tervezőkkel, műszaki ellenőrökkel és a kivitelező képviselőivel.
Abban a reményben tettük mindezt a projektmenedzserrel, hogy pozitív lesz a többletforrás iránti igényünk elbírálása a Miniszterelnökségen.
Készülünk arra, hogy „zöld jelzés” esetén azonnal elkezdődhessen a kivitelezés. Bejártuk a területe, rögzítettük a munkakezdés bejelentésének hatósági feladatai kapcsán a munkamegosztást, „felvettük” a szereplőket az e-napló megnyitásához…   
Teljesen olyan érzésem volt, mint régen és a békeidőben, amikor még láttam értelmét a munkánknak és idióta statisztikák és felesleges adatszolgáltatások mellett/helyett érdemi munkát is végeztünk.

 

2023. március 20.                       
TIPIKUS TÖRTÉNET          

Ezúttal a fúrt kutak engedélyezéséről lesz szó.
Tipikus mai történet azért, mert senki nem tud semmi konkrétumot, nincs egyértelmű központi kommunikáció azon kívül, hogy tele van a média a milliós bírság belengetésével.
Több, mint öt éve megy ez a játék… 2018. december 21-én hatályba lépett az egyes belügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2018. évi CXXI. törvény, amely módosította a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény fúrt kutak bejelentéséhez kapcsolódó határidejét.
Három napig és egy regény terjedelméig írhatnám, hogy hányszor módosult a kútmoratórium időpontja 2018-ra ról előbb 2020-ra, majd 2023-ra, hogy salátatörvényben majd a vármegyékről szóló jogszabályban érintik a kérdést úgy, hogy a kutak engedélyeztetésének lazítását egyszer már elkaszálta az Alkotmánybíróság is.
Senki nem tud semmi konkrétumot – a népek, látván/hallván a sajtófelhajtást és az idiótábbnál idiótább közösségi oldalbejegyzéseket jönnek, kérdeznek és nem tudok mondani semmi konkrétumot nekik.
Megint lesz hosszabbítás? Hallani 2028-ig tartó meghosszabbításról, ahogy arról is, hogy a végrehajtási rendelet (ha rendelet lesz egyáltalán…) még kidolgozás alatt van.      
Ez a poszt csak érzékeltetni kívánja, hogy mekkora rendszer-szintű bizonytalanság van – ebben a kérdésben is.
A hozzánk fordulóknak azt javasoltam és javaslom, hogy várjanak szeptemberig-októberig a kérelmek benyújtásával.

 

2023. március 17.                       
4723         

Ez nem irányítószám, nem is egy telefonszám-részlet – hanem Csemő állandó lakosainak száma 2023-ban. Tavaly óta több, mint száz fővel nőtt a település lélekszáma.
Döbbenetes! A növekedés is, az összlétszám is.
Ismert a korosztályos bontás is: 1054 fő a tizennyolc év alattiak száma, 19 és 62 év közöttiek 2884-an vannak, míg hatvankét év felettiek létszáma 785 fő.
Nyilván a növekedésben komoly szerepet játszott, hogy évekig (a megjelent jogszabállyal ellentétesen) a falusi CSOK rendszerébe sorolták Csemőt.
Nem örülök a növekedésnek – és erről részletesen írtam a január 9-i bejegyzésemben.

 

2023. március 15.                       
NEMZETI ÜNNEP           

Az időjárás megint kibabrált velünk kicsit, ahogy azt tette tavaly augusztus 20-án is.
Kedden, amikor ragyogó napsütésben és 22 fokban elkezdtük készülődni a nemzeti ünnepre a színpadfedés összeállításával hittük is, meg nem is, hogy igaz lesz a másnapra vonatkozó prognózis a folyamatos esőről, szélről és lehűlésről. Nos, minden és pontosan az előrejelzés szerint valósult meg – így a „B” terv lépett életbe: az ünnepi műsort a községháza dísztermében rendeztük meg.
Az iskolások nagyon kitettek magukért! Olyan jó érzés volt látni, hogy fegyelmezetten és hiba nélkül igazodtak az alsós énekkarosok és a felsősök is a csökkentett térhez, a megváltozott körülményekhez. Örültem, hogy megmutatták értékeiket és ezt a szülőkön kívül sok érdeklődő is láthatta, mert olyan sokan voltak kíváncsiak az ünnepi műsorra, hogy a díszterem ezúttal kicsinek bizonyult. 
Fényképek (szokás szerint) a weboldal képgalériájába lesznek feltöltve napokon belül.

 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

 

... BÖJTÖLVE ÉS REALISTÁN!  
Hát, nem túl előremutató célok az idei évre…., 
… de most megint egy olyan év következik, amikor a központi költségvetési előrejelzések sem számolnak gazdasági növekedéssel, a prognózisok szerint a túlélés már eredményként értékelhető.
Kiemelt és a legfontosabb feladattá lépett elő a teljes intézményi működés biztosítása és az eddig felépített helyi szociális és biztonsági háló fenntartása.”    

  

... HOGYAN ÁLLUNK, HOL IS TARTUNK    
A települési weboldalról letölthető a 2022. harmadik negyedévének önkormányzati feladatellátásáról készült beszámoló. Olvasd, legyél tájékozott!   

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy MÁRCIUS hónapban a külterületi fogadóórák nem lesznek megtartva. A minden hétfő délelőtti, hivatali irodámban tartandó fogadórákon megtalálható vagyok, ahogy minden elérhetőségem is él!