50 %-OS SIKER A TANYAGONDNOKI AUTÓ PÁLYÁZATON  

A tavalyi év után, (amikor sikerült pályázatnak köszönhetően a Skoda Yeti és a Volkswagen Tiguan beszerzése) az idei évben a másik két körzetre is beadtuk a pályázatunkat – tanyagondnoki terepjáró beszerzésére. Megjött a határozat: egy terepjáró beszerzését támogatják. Az már korábban eldőlt, hogy ez a gépjármű SUZUKI márkájú lesz, a típus: VITARA, a felszereltség ALLGRIP, amely mindenben megfelel az előírt (28 technikai paraméter) műszaki követelményének. A másik gépjármű engedélyezését azzal utasították el, hogy a korábban (6éve) nyert 9 személyes kisbusz kapcsán fenntartási kötelezettségünk van. Hát... Maradjunk annyiban, és azt a részét el is tudom fogadni, hogy a négy tanyagondnoki körzetnek a korábbi években sikerült három gépjárművet nyernünk, így igazságos az, ha az állam csak ahhoz a körzethez nyújt beszerzési támogatást, amelyre még nem nyertünk. A gépkocsit megrendeltem, bár volt kisebb csatám a forgalmazóval, mely szerint nem szeretnénk igénybe venni – még, ha oly kedvezményes is – a Suzuki finanszírozást. Ezt nem könnyen értették meg…

A KISHUSZÁR VÁGTÁBAN IS DÖNTŐBEN CSEMŐ! 

AMI CEGLÉDEN NEM SIKERÜLT, AZ HATVANBAN IGEN!

A múlt héten a Ceglédi Vágta keretén került sor a Kishuszár Vágta futamaira is. „Természetesen” ott is izgulhattunk Csemő döntőbe jutásáért, és szó szerint izgulhattunk, mert az előfutamban Szepi nyergében HRUBOS BORÓKA leesett a póniról, így Cegléden helyezetlen lett. Szerencsére nem történt semmi baja Borókának, Szepi pedig lovasa nélkül folytatta a vágtázást és a meg is előzte az egyetlen versenyben maradt örkényi lovast! Ez a kis baleset nem szegte kedvét a lovasnak, Boróka tegnap Hatvanban megnyerte a Kishuszár Vágtát, így szeptember 18 és 20-a között az országos döntőn nemcsak a „nagy vágtán” hanem a kishuszárok között is izgulhatunk és szurkolhatunk Csemő sikeréért. Gratulálok!

NYÁRI DIÁKMUNKA, TESTÜLETI ÜLÉS, MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA

Rapid idő állt rendelkezésre, hogy jelentkezzünk és döntsünk a Munkaügyi Központ (bocsánat- hivatalosan: a Ceglédi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya ….) által, 16 és 25 év közti diákok nyári foglalkoztatásáról. A támogatás összegéből (711.000.-Ft) visszaszámolva összesen 11 fő, 4 órás foglalkoztatására nyílik lehetőség - egy hónapon keresztül úgy, hogy júliusban 6 fő, augusztusban 5 fő munkavégzését támogatja az állam. A felhívásnak volt sikere a diákok körében, mert összesen 22 fő jelentkezett. Az esélyegyenlőség biztosítása érdekében hétfőn reggel sorsolnunk kell a fiatalok között… Mindenesetre a koncepció nem rossz, úgyhogy el is döntöttem, amennyiben a költségvetés engedi, úgy biztos, hogy javasolni fogom a jövő évre a képviselő-testületnek, hogy a költségvetésben az önkormányzat is különítsen el fedezetet a nyári diákmunkára, akár az állam által finanszírozott rendszer kiegészítéseként, akár e helyett.

A testületi ülésen egyhangú döntéssel lettek elfogadva a településszerkezet anyagok felülvizsgálatára vonatkozó javaslatok, így még a nyárban megkezdődhet az érdemi munka. A teljes tevékenységet a lakosság széles körű nyilvánossága előtt kívánjuk végezni, így a tájékoztatás folyamatos lesz. Egyebek napirenden belül Gáspár János Képviselő Úr indítványozta a rovásírásos helyiségtábla kihelyezését. A jelen lévő képviselők mindegyike támogatta az előterjesztést. Magam, ahogy korábban jegyzőként, úgy polgármesterként sem támogattam a javaslatot, mert továbbra sem látom az értelmét. Mire jó a rovásírásos helységnévtábla? Útbaigazításra semmiképpen sem, hiszen az emberek 99 %-a által nem ismert jeleket tartalmaz. De számomra az is kérdéses, hogy a rovásírás mitől is lenne a magyarság jelrendszere, mitől is erősítené a nemzeti identitást. Hiszen jóval előttünk használták mások, még ha – persze – az idők során változtak is a jelek. Nem csak a székely-magyar rovásírásban, másutt is. Hacsak nem fogadjuk el azt a tézist, hogy a magyar a világ legősibb népe, és mindenki tőlünk tanult. De ez már tényleg csak hit kérdése, és olyan terepre visz, ahová nem tudjuk követni a gondolatmenetet...

A lényeg, hogy Csemőnek is lesz rovásírásos helységnévtáblája, melynek költségeit a Jobbik Magyarországért Mozgalom Csemői szervezete vállalta.

Ma este a Helytörténeti gyűjtemény területén a Múzeumok éjszakája országos programsorozat csemői rendezvényén telt ház, több mint 50 vendég hallgathatta Simon Ernő borrendi nagymester előadását. Lehetőség volt a Gyűjtemény megtekintésére, Orisek Feri bácsi személyesen kalauzolta állandó kiállításán az érdeklődőket, de sokan nézték meg a kisvasútról készített videóanyagot is. A program sikeréért Huszár Sándornak, és Vas Tibornénak tartozom köszönettel.

A TESTÜLETI ÜLÉS NAPIRENDJEIRŐL

Testületi ülést tartunk e hét pénteken, június 26-án. Döntést kell hozni a kitüntetések kapcsán, de hosszú hónapok előkészítő munkáját követően célegyenesben van a településrendezési felülvizsgálat is. Felkutattam azokat a szakembereket, akik a jelenleg hatályos tervek és szabályzatok elkészítésében közreműködtek. Tettem ezt azért, hogy ne kelljen a „nulláról” kezdeni a tervezést, hiszen időben (és árban) nem mindegy, hogy most kell ismerkedni valakinek a településünk adottságaival, vagy már meglévő alapokra építkezhetünk. A településrendezést Csohány Klára és Lelkes Nóra fogja majd össze, míg a koncepcionális tervezés felelőse Gauder Péter lesz. Ők a „régi csapat” tagjai voltak, és szívesen segítenek bennünket a felülvizsgálatban. A testületnek e napirenden belül döntenie kell a partnerségi szabályzat elfogadásáról továbbá a tervezési ajánlatokról. A településfejlesztési tervezés tervezési díja a mellékelt ajánlat szerint 2.020.000,- + áfa (545.400,-), összesen 2.565.400,- Ft. A településrendezési eszközök (településszerkezeti terv, helyi építési szabályzat, szabályozási terv) tervezési díja 3.750.000,- Ft (alanyi áfa mentes). 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

 

... SZIA NOVEMBER      
Hááát, eljött csemői polgármesterként az utolsó hónapom...
Ez az én döntésem volt, hogy így legyen.  
Ha emlékeztek, 2014-ben is azt mondtam, hogy a hiteles működési idő maximum egy plusz egy ciklus. 10 év ebben a felgyorsult világban elégségesnek kell lennie arra, hogy alkothassunk, de arra is elég, hogy hitelességem megmaradjon. Én úgy érzem, hogy mindkét dolog teljesült.  

 

... HOGYAN ÁLLUNK, HOL IS TARTUNK    
A települési weboldalról letölthető a 2023. harmadik negyedévének önkormányzati feladatellátásáról készült beszámoló. Ugyabban a cikkben össezgyűjtötem a korábbi évek beszámolóit. Érdemes visszaolvasni. Olvasd, legyél tájékozott!    

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy NOVEMBER hónapban nem lesznek külterületi fogadóórák. A minden hétfő délelőtti, hivatali irodámban tartandó fogadórákon is megtalálható vagyok, ahogy minden elérhetőségem is él!