50 %-OS SIKER A TANYAGONDNOKI AUTÓ PÁLYÁZATON  

A tavalyi év után, (amikor sikerült pályázatnak köszönhetően a Skoda Yeti és a Volkswagen Tiguan beszerzése) az idei évben a másik két körzetre is beadtuk a pályázatunkat – tanyagondnoki terepjáró beszerzésére. Megjött a határozat: egy terepjáró beszerzését támogatják. Az már korábban eldőlt, hogy ez a gépjármű SUZUKI márkájú lesz, a típus: VITARA, a felszereltség ALLGRIP, amely mindenben megfelel az előírt (28 technikai paraméter) műszaki követelményének. A másik gépjármű engedélyezését azzal utasították el, hogy a korábban (6éve) nyert 9 személyes kisbusz kapcsán fenntartási kötelezettségünk van. Hát... Maradjunk annyiban, és azt a részét el is tudom fogadni, hogy a négy tanyagondnoki körzetnek a korábbi években sikerült három gépjárművet nyernünk, így igazságos az, ha az állam csak ahhoz a körzethez nyújt beszerzési támogatást, amelyre még nem nyertünk. A gépkocsit megrendeltem, bár volt kisebb csatám a forgalmazóval, mely szerint nem szeretnénk igénybe venni – még, ha oly kedvezményes is – a Suzuki finanszírozást. Ezt nem könnyen értették meg…

A KISHUSZÁR VÁGTÁBAN IS DÖNTŐBEN CSEMŐ! 

AMI CEGLÉDEN NEM SIKERÜLT, AZ HATVANBAN IGEN!

A múlt héten a Ceglédi Vágta keretén került sor a Kishuszár Vágta futamaira is. „Természetesen” ott is izgulhattunk Csemő döntőbe jutásáért, és szó szerint izgulhattunk, mert az előfutamban Szepi nyergében HRUBOS BORÓKA leesett a póniról, így Cegléden helyezetlen lett. Szerencsére nem történt semmi baja Borókának, Szepi pedig lovasa nélkül folytatta a vágtázást és a meg is előzte az egyetlen versenyben maradt örkényi lovast! Ez a kis baleset nem szegte kedvét a lovasnak, Boróka tegnap Hatvanban megnyerte a Kishuszár Vágtát, így szeptember 18 és 20-a között az országos döntőn nemcsak a „nagy vágtán” hanem a kishuszárok között is izgulhatunk és szurkolhatunk Csemő sikeréért. Gratulálok!

NYÁRI DIÁKMUNKA, TESTÜLETI ÜLÉS, MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA

Rapid idő állt rendelkezésre, hogy jelentkezzünk és döntsünk a Munkaügyi Központ (bocsánat- hivatalosan: a Ceglédi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya ….) által, 16 és 25 év közti diákok nyári foglalkoztatásáról. A támogatás összegéből (711.000.-Ft) visszaszámolva összesen 11 fő, 4 órás foglalkoztatására nyílik lehetőség - egy hónapon keresztül úgy, hogy júliusban 6 fő, augusztusban 5 fő munkavégzését támogatja az állam. A felhívásnak volt sikere a diákok körében, mert összesen 22 fő jelentkezett. Az esélyegyenlőség biztosítása érdekében hétfőn reggel sorsolnunk kell a fiatalok között… Mindenesetre a koncepció nem rossz, úgyhogy el is döntöttem, amennyiben a költségvetés engedi, úgy biztos, hogy javasolni fogom a jövő évre a képviselő-testületnek, hogy a költségvetésben az önkormányzat is különítsen el fedezetet a nyári diákmunkára, akár az állam által finanszírozott rendszer kiegészítéseként, akár e helyett.

A testületi ülésen egyhangú döntéssel lettek elfogadva a településszerkezet anyagok felülvizsgálatára vonatkozó javaslatok, így még a nyárban megkezdődhet az érdemi munka. A teljes tevékenységet a lakosság széles körű nyilvánossága előtt kívánjuk végezni, így a tájékoztatás folyamatos lesz. Egyebek napirenden belül Gáspár János Képviselő Úr indítványozta a rovásírásos helyiségtábla kihelyezését. A jelen lévő képviselők mindegyike támogatta az előterjesztést. Magam, ahogy korábban jegyzőként, úgy polgármesterként sem támogattam a javaslatot, mert továbbra sem látom az értelmét. Mire jó a rovásírásos helységnévtábla? Útbaigazításra semmiképpen sem, hiszen az emberek 99 %-a által nem ismert jeleket tartalmaz. De számomra az is kérdéses, hogy a rovásírás mitől is lenne a magyarság jelrendszere, mitől is erősítené a nemzeti identitást. Hiszen jóval előttünk használták mások, még ha – persze – az idők során változtak is a jelek. Nem csak a székely-magyar rovásírásban, másutt is. Hacsak nem fogadjuk el azt a tézist, hogy a magyar a világ legősibb népe, és mindenki tőlünk tanult. De ez már tényleg csak hit kérdése, és olyan terepre visz, ahová nem tudjuk követni a gondolatmenetet...

A lényeg, hogy Csemőnek is lesz rovásírásos helységnévtáblája, melynek költségeit a Jobbik Magyarországért Mozgalom Csemői szervezete vállalta.

Ma este a Helytörténeti gyűjtemény területén a Múzeumok éjszakája országos programsorozat csemői rendezvényén telt ház, több mint 50 vendég hallgathatta Simon Ernő borrendi nagymester előadását. Lehetőség volt a Gyűjtemény megtekintésére, Orisek Feri bácsi személyesen kalauzolta állandó kiállításán az érdeklődőket, de sokan nézték meg a kisvasútról készített videóanyagot is. A program sikeréért Huszár Sándornak, és Vas Tibornénak tartozom köszönettel.

A TESTÜLETI ÜLÉS NAPIRENDJEIRŐL

Testületi ülést tartunk e hét pénteken, június 26-án. Döntést kell hozni a kitüntetések kapcsán, de hosszú hónapok előkészítő munkáját követően célegyenesben van a településrendezési felülvizsgálat is. Felkutattam azokat a szakembereket, akik a jelenleg hatályos tervek és szabályzatok elkészítésében közreműködtek. Tettem ezt azért, hogy ne kelljen a „nulláról” kezdeni a tervezést, hiszen időben (és árban) nem mindegy, hogy most kell ismerkedni valakinek a településünk adottságaival, vagy már meglévő alapokra építkezhetünk. A településrendezést Csohány Klára és Lelkes Nóra fogja majd össze, míg a koncepcionális tervezés felelőse Gauder Péter lesz. Ők a „régi csapat” tagjai voltak, és szívesen segítenek bennünket a felülvizsgálatban. A testületnek e napirenden belül döntenie kell a partnerségi szabályzat elfogadásáról továbbá a tervezési ajánlatokról. A településfejlesztési tervezés tervezési díja a mellékelt ajánlat szerint 2.020.000,- + áfa (545.400,-), összesen 2.565.400,- Ft. A településrendezési eszközök (településszerkezeti terv, helyi építési szabályzat, szabályozási terv) tervezési díja 3.750.000,- Ft (alanyi áfa mentes). 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

 

... BÖJTÖLVE ÉS REALISTÁN!  
Hát, nem túl előremutató célok az idei évre…., 
… de most megint egy olyan év következik, amikor a központi költségvetési előrejelzések sem számolnak gazdasági növekedéssel, a prognózisok szerint a túlélés már eredményként értékelhető.
Kiemelt és a legfontosabb feladattá lépett elő a teljes intézményi működés biztosítása és az eddig felépített helyi szociális és biztonsági háló fenntartása.”    

 

... VIRÁGVÁSÁR     
Kellemes időben, egész nap sok mosolygó ember, rengeteg virág, 25 főzőcsapat és színpadi produkciók. Néhány pillantkép a közösségi oldalakon, bővebb képgaléria a weboldal menüjében érhető el.  

 

... HOGYAN ÁLLUNK, HOL IS TARTUNK    
A települési weboldalról letölthető a 2023. első negyedévének önkormányzati feladatellátásáról készült beszámoló. Olvasd, legyél tájékozott!   

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy MÁJUS hónaptól újra indulnak a külterületi fogadóórák. Május utolsó hetében a korábban volt menetrend szerint hétfőn a zöldhalmi közösségi háznál, szerdán a 12. sz. boltnál, csütörtökön a hantházi boltnál várom az érdeklődőket. A minden hétfő délelőtti, hivatali irodámban tartandó fogadórákon is megtalálható vagyok, ahogy minden elérhetőségem is él!