KICSI NAPLÓM...

… el nem felejtettelek, csak néhány napig hanyagoltalak…, mert sűrű volt a hét! 

Hétfőn világossá vált, hogy egy államkincstári hiánypótlás okán mindenképpen rendkívüli testületi ülést kell tartanunk, még azelőtt, hogy a költségvetést tárgyalásra kiküldenénk. Történt ugyanis, hogy a Nefelejcs Óvoda decemberben elfogadott alapító okiratát becsatoltuk a Magyar Államkincstárhoz, melynek kapcsán – határidő tűzésével – hiánypótlást kaptunk. Az idei évtől ugyanis jogszabályi változás okán a szakfeladatok száma módosult, mely változás érintette az alapító okiratot is.
Ha már lúd, legyen kövér….Ha már testületit kell összehívni, akkor a januárban felmerült, és döntést igénylő kérdéseket is napirendre tűztük. Ebből volumenében legjelentősebb a helyi szociális támogatási rendszer elvi alapjainak kialakítása volt.
Március 1-től átalakul a szociális segélyezési rendszer. Megszűnik az önkormányzati hatáskörbe tartozó méltányossági ápolási díj, a méltányossági közgyógyellátás, az adósságkezelési szolgáltatás és a lakásfenntartási támogatás törvényi szabályozása. Az aktív korúak ellátása átkerül a járási hivatalokhoz, és az önkormányzati segélyt a települési támogatás váltja fel. A települési támogatás megállapításának, kifizetésének, folyósításának szabályairól helyi rendeletet kell alkotni.

Úgy gondoltuk Aljegyző Asszonnyal, hogy az általunk megalkotott települési támogatási rendszert bevisszük a testület elé véleményezésre, hogy a képviselők véleményt mondhassanak a koncepcióról.

Részletesebben magáról a támogatási rendszerről akkor írok majd, ha a koncepciót a testület elfogadja a jövő héten.

Az előterjesztések készítése közepette jött a telefon a ceglédi Munkaügyi Központtól, hogy a korábban – általam előtettek csak meglebegtetett – start mintaprogramra beadott pályázatunk kiegészítésre szorul. Volt egy fél délutánunk, hogy a korrekciókat elvégezzük, de sikerült…. Részletesen a pályázatunk tartalmáról akkor írok, ha megvan a döntés.

Dióhéjban a jegyzői pályázatról annyit, hogy eddig két pályázat érkezett, melyből az egyik megfelel a pályázati feltételeknek…

MEGJELENT A JEGYZŐI PÁLYÁZAT

Február 13-ig van lehetőségük a jelölteknek beadni a pályázatukat, február 20-ig kell döntenem a pályzatokról. A részletes kiírás a közigállás internetes oldalán jeent meg, de teljes adattartalmában olvashatóa a települési weboldalon is . Márciustól, reményeim szerint „helyre áll rend”, azaz szakképzett szakember foglalja el a jegyzői irodát. Én pedig kezdem belakni a felújított polgármesteri irodát...

Egyébként szépen halad a hivatal belső festése. A földszinten a jövő héten végezni fog Kalmár Sándor festő, akinek ezúton is köszönöm a rugalmas szakmai munkáját. Ráfért már az irodákra a frissítés, a lányok is lelkesek, mindenki rendezgeti a saját szobáját. Február végére szépek leszünk...

START MINTAPROGRAM

Egy perccel a határidő lejárta előtt beadtunk egy start mintaprogram pályázatot a közhasznú foglalkoztatás növelésére. Köszönöm Nagy Erika aljegyzőnek a segítségét.

Két nap, két éjszaka az anyagon dolgoztam, néhány héten belül kiderül, hogy eredménnyel-e. Akkor bővebben… Természetesen, ha a pályázat nem nyer…, arról is beszámolok.

FOGADÓÓRÁN TÖRTÉNT...

Január 16-án a zöldhalmi közösségi házba vártam az érdeklődőket. Össze is jöttünk konkrétan 17-en, és jót beszélgettünk. A fogadóóra első felében beszámoltam a költségvetési előkészületekről, beszéltem a közfoglalkoztatás új lehetőségéről, a start mintaprogramról. Aztán jöhettek a kérdések, javaslatok. És jöttek is…

A legtöbben a fogadóóra helyszínéül szolgáló, tavaly ősszel átadott zöldhalmi közösségi ház funkciója, használhatósága felől érdeklődtek. A kerítés, az épület fűtése és akadálymentesítése, a külső wc, valamint a terület rendbetétele kapcsán kérdeztek, és tettek is javaslatot.

Szóba került továbbá azon buszmegállók számbavétele, ahol nincs buszváró, illetve közösen kerestük a megoldást a külterületi szervezett szemétszállítás formájára, szükségességének mértékére és a tevékenység finanszírozására.

A lakosság aktív volt, és ez jó… Én is „aktívkodom” a hétvégén: két csemői alapítvány módosítása lesz a hétvége feladata…

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

 

... BÖJTÖLVE ÉS REALISTÁN!  
Hát, nem túl előremutató célok az idei évre…., 
… de most megint egy olyan év következik, amikor a központi költségvetési előrejelzések sem számolnak gazdasági növekedéssel, a prognózisok szerint a túlélés már eredményként értékelhető.
Kiemelt és a legfontosabb feladattá lépett elő a teljes intézményi működés biztosítása és az eddig felépített helyi szociális és biztonsági háló fenntartása.”    

 

... VIRÁGVÁSÁR     
Kellemes időben, egész nap sok mosolygó ember, rengeteg virág, 25 főzőcsapat és színpadi produkciók. Néhány pillantkép a közösségi oldalakon, bővebb képgaléria a weboldal menüjében érhető el.  

 

... HOGYAN ÁLLUNK, HOL IS TARTUNK    
A települési weboldalról letölthető a 2023. első negyedévének önkormányzati feladatellátásáról készült beszámoló. Olvasd, legyél tájékozott!   

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy MÁJUS hónaptól újra indulnak a külterületi fogadóórák. Május utolsó hetében a korábban volt menetrend szerint hétfőn a zöldhalmi közösségi háznál, szerdán a 12. sz. boltnál, csütörtökön a hantházi boltnál várom az érdeklődőket. A minden hétfő délelőtti, hivatali irodámban tartandó fogadórákon is megtalálható vagyok, ahogy minden elérhetőségem is él!