2018. június 28.    
MEGÉRKEZETT A GRÉDER    

Nem pont így terveztem, de egyszerűen muszáj csökkenteni a veszteséget…
Be kell vallanom, hogy a VP pályázat (külterületi út útalappal való ellátása + gépbeszerzés) nem a kedvenc pályázatom. Sosem kínlódtunk ennyit műszaki tartalom összeállításával, más esetben nem szenvedtünk attól, hogy a felhasznált anyagokat egy államilag elfogadott normagyűjtemény szerint, és az ott maghatározott árakkal lehet számolni. A pályázat a 0,80-as frakciójú követ tartalmaz, de ilyen nem fellelhető az országban, illetve a nyugati határszélnél igen, ahonnan a szállítási költség több, mint 15 millió forinttal drágulna. Erre persze a pályázat nem nyújt fedezetet – az önerőt növelné, de meddig?
A pályázat benyújtásakor 13 millió forint önerővel terveztünk, bár már akkor látszott, hogy a normagyűjtemény szerinti árakon ezt ennyiből megvalósítani nem lehet. Ezért az idei évi költségvetés tervezésekor 20 millió forintot terveztük önerőként, majd látván a közbeszerzésben tett vállalkozói ajánlatokat, további 3,5 millió forintot különítettünk el a megvalósításra.
Beadtuk az előlegigényt, amire természetesen hiánypótlás érkezett (volt rá 5 naptári napunk…), hogy aztán több, mint két hete semmi ne történjen. Rendelni kellene a követ, és a bejelentkezett a gépszállító partner is, hogy a forint mélypontja okán kettő napig tudja tartani az árakat. A 2. célterületben 1 db FG 200 típusú, új függesztett grédert és 1 db Maschio Giraffa 185 típusú, új függesztett mulcsozót kívántunk beszerezni. Szuper! Pénz nincs, én meg fizessek, mert különben fizethetek még többet.  Kompromisszumos megoldás született: a grédert kérem leszállítani, azt kifizetem, a mulcsozót pedig az eredeti áron akkor,ha az előleg megjött. Az alku megszületeését követő 2,5 óra múlva itt volt a gréder és a számlája is…     

 

2018. június 26.    
ÍZŐRZŐK   

Két napig volt vendégünk Róka Ildikó és a Móczár István műsorkészítők. Az Ízőrzők című sorozatot 2007-ben indították azzal a céllal, hogy a vidék házias ízeivel, hagyományos ételeivel megismertessék mindazokat, akik szívesen nyúlnak vissza a gyökerekhez, és egyszerű, olcsó, helyben hozzáférhető alapanyagokból szeretnének egészséges ételeket készíteni. A műsor a helyi ízek, gasztronómiai különlegességek mellett a települést is bemutatja. Készültek felvételek a Tájháznál, A Helytörténeti Gyűjteményben ,a Katolikus templomban aés a Csuda Csikó tanyán is.  
A stáb tájékoztatása szerint valamikor a nyár végén kerül először adásba a szerkesztett anyag, de aki lemarad róla az se bánkódjon, mert az adás a Duna tv-ben és a Duna Word-ön többször láthatóak lesznek, illetve visszanézhető a https://www.mediaklikk.hu/musor/izorzok/ weboldalon.   

 

2018. június 22.    
KÉSZEN VAGYUNK  

Május 22-én itt a NAPLÓBAN arról írtam, hogy június közepére tervezem a hivatal bejárati frontjának megújítását. Nos, néhány nappal elcsúsztunk ugyan, de jelentem, hogy elkészültünk a munkálatokkal.
Az, hogy szép lett-e, az teljesen szubjektív kategória, ami nekem teszik, az másnak lehet, hogy nem, vagy nem pont úgy, illetve ez fordítva is igaz.
Nagyon nehéz dolog volt ez, mégiscsak a településközpont központi épületéről beszélünk úgy, hogy tudtuk nem az egész épület, csak a bejárati homlokzat megújítását szeretnénk. Különösen azóta, amióta az ezüstfenyő a hivatali előkertből kivágásra került, így még frekventáltabban láthatóvá vált a hivatal főbejárata.   
Én abból indulok ki, hogy milyen volt és milyen lett. Hitem szerint jobb lett, mint volt.   

 

2018. június 20.    
NEVETSÉGES, bár nagyon nincs kedvem nevetni!  

Komolyan mondom, lassan a bohózat kategóriájába tartozik az 56-os emlékmű elszámolása.  2017. november 30-án teljesítettünk hiánypótlást, a hetediket. Jól írtam, a hetediket! Az első pillanattól kezdve nem egyszerű ez az elszámolás. Ami elszámolási táblát beadtam, az nem a legfrissebb volt, bár az szerepelt az elszámolásnál letölthető dokumentumok között. Szóval nem volt jó. Küldtek egy friss elszámoló lapot, amit kértek kitölteni, de az írásvédett volt, így nem tudtam kitölteni. Akkor feloldották a védettséget, viszont azt is rosszul töltöttem ki, mert ahová nem írtam semmit azt nem üresen kell hagyni, hanem 0-át kell beírni. ezt elvégeztem, de természetesen nem jól, mert nem mindenhová kell a 0-át beírni, csak a fősorokba…
Akkor az egyszer: kértem száz elnézést, amiért ennyire hülye és alkalmatlan vagyok egy táblázat kitöltésére, de tegyék márt meg, hogy egy számukra tökéletesen elfogadható táblázatot leküldenek, és én, a hülye csak aláírom – az talán még hiba nélkül megy…
Nos, le is küldték a táblázatot, aláírtam, majd két nap múlva újabb hiánypótlást kaptam, mely szerint ők elírták a dátumot, majd a fejlécet ezért küldenek újabb lapot aláírásra. Tavaly november végén ezt is teljesítettünk, azóta se válasz, se egy igazolás, hogy rendben vagyunk – egészen a mai napig! Ma újabb hiánypótlást kaptam irgum-burgum fenyegetéssel, hogy aztán, „mostmáraztán”, de utoljára  és 5 napon belül de csatoljak mindent újra! Értitek?
Az elszámoláshoz nyilatkozatokat, fénykép-dokumentációt, kifizetés igazolásokat, szerződéseket és nyilatkozatokat kellett csatolni. Egy év alatt, a 7 hiánypótlás során csak az elszámolólap volt problémás, de mára az derült ki, hogy semmi sincs rendben! Komolyan mondom azon gondolkozom, hogy a hiánypótlás teljesítése helyett a véleményemet írom meg. 1 millió forintos támogatásról beszélünk, amelyet egy közalapítvánnyal elszámolnunk. Ugyanebben az időszakban elszámoltunk 1501 millió forintot az iskolafejlesztés kapcsán, 45 milliót a tavalyi óvodafejlesztésre, 39 milliót a vadászház felújítására, és folyamatban van az útpályázat 55 milliós előleg lehívása is. Mindez sikerül a Magyar Állammal, de egy „sz…ros” közalapítvánnyal nem megy…
Értem én, hogy non-stop, de mikor van nyitva?                    

 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

 

... SZIA NOVEMBER      
Hááát, eljött csemői polgármesterként az utolsó hónapom...
Ez az én döntésem volt, hogy így legyen.  
Ha emlékeztek, 2014-ben is azt mondtam, hogy a hiteles működési idő maximum egy plusz egy ciklus. 10 év ebben a felgyorsult világban elégségesnek kell lennie arra, hogy alkothassunk, de arra is elég, hogy hitelességem megmaradjon. Én úgy érzem, hogy mindkét dolog teljesült.  

 

... HOGYAN ÁLLUNK, HOL IS TARTUNK    
A települési weboldalról letölthető a 2023. harmadik negyedévének önkormányzati feladatellátásáról készült beszámoló. Ugyabban a cikkben össezgyűjtötem a korábbi évek beszámolóit. Érdemes visszaolvasni. Olvasd, legyél tájékozott!    

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy NOVEMBER hónapban nem lesznek külterületi fogadóórák. A minden hétfő délelőtti, hivatali irodámban tartandó fogadórákon is megtalálható vagyok, ahogy minden elérhetőségem is él!