2019. január 26.           
SZÉTVET A "ZIDEG"...        

A bölcsőde pályázat, és még mindig a bölcsőde pályázat és megint a bölcsőde pályázat…
A történet a tavalyi nyár közepére nyúlik vissza, írtam is erről akkor is, meg 2018. szeptemberében is. Próbálom összefoglalni röviden a bajomat.
Két éve tudjuk (jogszabályi írta elő), hogy Csemőben kötelező lesz 2019. január 1-től a bölcsődei szolgáltatást nyújtani, mert a 0-3 éves korosztály létszáma meghaladja a 40 főt… (153 gyermek egyébként az érintett Csemőben)! Szóval, megkezdtük az előkészületeket, bár két éve tavasszal az igényfelmérésre 0, azaz nulla fő jelentkezett, ezzel együtt a 2018/2019-es nevelési év úgy indult az oviban, hogy egy csoport a nevelői helyiségbe költözött, a vezetői irodából öltöző lett, hogy a földszinten egy csoport a bölcsődei feladatellátást szolgálhassa az öltözővel és mosdó helyiségekkel együtt. Szeptemberben elindult az engedélyeztetési eljárás is, a tevékenységre és az épületre is. Az önkormányzat megvásárolta a szükséges berendezési és felszerelési tárgyakat, játékokat. Rendelet fogadott el a gondozási díj vonatkozásában, kiírta és meghirdette a beiratkozás időpontját. Az engedélyeket megkaptuk, a kisgyermeknevelők, dajkák pályázat útján kiválasztásra kerültek.  A beiratkozás december elején megtörtént, a felvételről a szülők értesítést kaptak. Mi pedig arról, hogy MÉGSEM KÖTELEZŐ a szolgáltatás ideén január elsejei indulása… Szuper!
Kész voltunk, dolgozókat vettünk fel, akik a munkahelyeiket adtál fel a csemői állásért, a szülőket tájékoztattuk  - a döntés az volt, hogy elkezdjük január 2-án a bölcsődei feladatellátást. Cukrok a kicsik és működik a rendszer…
Megjött közben a bölcsődei épület építési engedélye és elkezdtük feltölteni a bölcsőde kialakítására vonatkozó pályázatunkat. Aztán a döbbenet! Nem engedi a pályázatot új bölcsőde létesítésének feltölteni, mert megkezdtük a feladatellátását.
Basszus! Végrehajtottuk a jogszabályt és nem akartunk segget csinálni a szánkból – és bennünket büntet a rendszer??? Ez milyen?
Lettem volna mulasztásos törvénysértő, és akkor most támogatna a rendszer 50 millió forintos igény benyújtására. Vagy tényleg azt gondolta bárki is, hogy egy bölcsőde elindításához néhány nap is elég???
Az a különösen bosszantó, hogy a korábbi pályázati anyagunkat azért kezdtük áttervezni és átdolgozni, mert nem mindegy , hogy 28 millió forintra pályázunk abból a Pest megyei keretből, ahol egyébként   a 200 milliós kerékpársávra is igényt jelentettünk be, vagy 50 millióért megyünk egy központi alapba.
Kétszer terveztük át az épületet azért mert módosították a támogatási összeget (természetesen nem ingyért…) kétszer pakoltuk össze a szöveges indokolást és háromszor hoztunk vonatkozó határozatot a testülettel az önerő vállalására – és most azért kell küzdeni, hogy a lehetőségünk legyen részt venni a pályázati rendszerben. Küzdeni fogok!  

 

2019. január 26.           
ELKÉSZÜLTEK A MEGHÍVÓLEVELEK...        

… a nemzetközi virágos zsűri tagjainak.
Január végéig kellett az angol nyelvű meghívóleveleket elkészíteni, melyet a zsűri magyar tagjai fognak személyesen kézbesíteni.
Február 1-e és 4-e között Eindhovenben lesz az a konferencia, ahol egyébként meghatározásra kerül az is, hogy mikor lesz az európai zsűri látogatása a településünkön. 
A zsűri tagjainak készítettünk egy kis „csomagot”, a meghívólevél mellé tettünk egy tollat, egy kulcstartót és egy pendrive-t is csemői képekkel és videókkal.  
Ezúton is köszönöm az Apáti Nyomda csapatának a közreműködését a kis csomag elkészítésében!  

 

2019. január 23.           
KÖLTSÉGVETÉSI KONCEPCIÓ - 2019        

Javában dolgozunk a januári testületi ülés anyagának összeállításán, a fő napirend a költségvetési koncepció már elkészült. Hitem szerint sikerült összegyűjteni mindazokat a feladatokat, amelyeket az idei évben szeretnénk megvalósítani. Ami külön jó hír, hogy az elsődleges vizsgálatok alapján forrás is lesz mindezek megvalósítására! 
A testület tagjai a január 29-i ülésen tárgyalják az előterjesztést, és ahogy már megszokhattátok, ez is írásos előterjesztés formájában készült el, ami nyilvános anyag, már most is letölthető a települési weboldalról a testületi ülés meghívója cikkre kattintva.
Két dolgot ajánlok a figyelmetekbe! Az egyik, hogy a települési támogatás összegének emelésére tesz javaslatot az anyag. 2015-től bevezettük a fűtési támogatást (5.000.-Ft/hó x 6 hónap) és lakhatáshoz adott támogatás mértékét 2.500.-Ft-ról 3.500.-Ft-ra emeltük. 2019-ben a lakhatási támogatás további emelését javaslom 5.000.-Ft/hó összegre. A rászoruló igénylő számára így 5.000 x 12 hónap lakhatási, és további 5.000 x 6 hónap fűtési támogatással összesen 90.000.-Ft összegben érhető el támogatás. Ezzel megtripláztuk a ciklus alatt a támogatás mértékét!    
A másik dolog, hogy folytatva a korábbi évek gyakorlatát, ezúttal is dupla akkora összegű saját erős fejlesztést tervezünk a külterületen, mint a belterületen…   

 

2019. január 21.           
ILYET MÉG NEM PIPÁLTAM!       

15 éve dolgozom a közigazgatásban, elhihetitek, hogy láttam már ezt-azt…
Most mégis olyan történt, amivel korábban nem találkoztam.
Levelet hozott a posta a Belügyminisztériumból, a feladó Pogácsás Tibor, önkormányzati államtitkár volt. Engedjétek meg, hogy szó szerint idézzem a levél tartalmát:
Tisztelt Polgármester Úr!
Csemő Község Önkormányzata az adósságkonszolidációban részt nem vett települési önkormányzatok fejlesztési támogatásból a Magyarország 2016. évi központi költségvetésről szóló 2015. évi C. törvény 3. melléklet II. 8. pontja alapján 112.000.000.-Ft támogatásban részesült.
Csemő Község Önkormányzata által megküldött záró beszámolót köszönettel vettem.
Tájékoztatom polgármester urat, hogy a támogatás felhasználásáról készült beszámolót elfogadom.
Engedje meg, hogy ezúton fejezzem ki elismerésemet munkájáért, melynek eredményeképpen sikeresen felhasználták a támogatást. Polgármester úr munkájához további sok sikert kívánok.
Üdvözlettel: Pogácsás Tibor

Hát….
Komolyan mondom nagyon jól esett a levél, hogy volt arra gondolata(!!!) Államtitkár úrnak, hogy írjon. Jó volt olvasni, és jó arra gondolni, hogy a „központ” is tud köszönetet mondani…      

 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

 

... AKTÍV SZEPTEMBER      
Minden hétvégére jut program az év kilencedik hónapjában. Az első szombaton a 20. Jawa fesztivál csemői megállójával indul a hónap, a második szombat a hagyomány szüreti fesztiválé. Szeptember 15-én Ladányi emléknap a költő házánál, 23-án, szombaton családi sport- és kerékpáros nap a Sportcentrumban. Az utolsó hétvégén a lovasainkért izgulhatunk, hiszen 30-án és elsején rendezik a Nemzeti Vágta országos döntőjét. A részletes programok a települési weboldalon elérhetőek.  

 

... HOGYAN ÁLLUNK, HOL IS TARTUNK    
A települési weboldalról letölthető a 2023. második negyedévének önkormányzati feladatellátásáról készült beszámoló. Olvasd, legyél tájékozott!   

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy SZEPTEMBER hónapban is lesznek külterületi fogadóórák. A hónap utolsó hetében a korábbi menetrend szerint hétfőn a zöldhalmi közösségi háznál, szerdán a 12. sz. boltnál, csütörtökön a hantházi boltnál várom az érdeklődőket. A minden hétfő délelőtti, hivatali irodámban tartandó fogadórákon is megtalálható vagyok, ahogy minden elérhetőségem is él!