2019. március 31.             
NEM ÉRTEM...               

Komolyan mondom nem értem az embereket!
Itt élek így tudom, hogy divat lett szidni mindent és mindenkit. Rúgjunk bele, had szóljon… Az sem baj, ha nem igaz, a lényeg, hogy mondjuk, sőt üvöltsük! Hogy nincs rossz érzése attól, hogy nyilvánvaló hazugságokat ír? Mi késztet erre bárkit is? Nem értem az embereket…
A közösségben részt vállalni – no, azt nem, amivel semmi baj sincs, mert nem kötelező, de miért kell a közösséget félretájékoztatva befolyásolni. Jobban érzi magát?
Az első pillanattól küzdök, és míg státuszban vagyok küzdeni is fogok az ellen, hogy terjedjen az idiótaság! Legyen vélemény, és legyen bírálat is, de az ne tudatlanságból és indulatból fakadjon!
Annyi történt, hogy zárt csoportban (hol máshol…) megjelent egy poszt, ami arról szól, hogy a TV2 televíziót kell kihívni, hogy lássák mennyire elhagyatott és hátrányos helyzetű a külterületi lakosság, mert hazug fideszes a polgármester…. Rögtön az első komment, hogy a Balla dűlőben közvilágítás sincs, miközben télen közlekedhetetlen a dűlő.
Nem igaz! Pont a Balla dűlő kapott az idén közvilágítási lámpatesteket, és akkor is, ha 1 cm (!!!) hó volt, akkor is sózattunk összesen 5 alakalommal a téli időszakban, hogy le ne fagyjon, ne csússzon. Később megjelent a kommentelők között másik „régi barátom”, azaz okos kommentelőm, aki egész télen életveszélyben sétált a Petőfi utcán munkába, mert a köcsög polgármester a virágok (!!!) miatt, nem sózatja az utat. Kb. 27-en kommentelték, hogy sózva volt az utca; erre – okosan - újra kiírta, hogy legalább sózva lett volna...
Nos, úgy döntöttem, hogy (bár a Hírmondót lett volna szükséges írnom) néhány oldalban, témakörönként külön-külön reagálok a posztban és a kommentekben felvetettekre. Ezt tegnap megtettem és közreadtam a tájékoztatást – erre ma reggelre eltűnt az indító poszt, így vele valamennyi bejegyzés… Általában így szoktam járni… Kár érte, ezért úgy gondoltam, hogy itt a naplóba bemásolom az összefoglalót témakörönként, hátha érdekel valakit…  

 

2019. március 28.             
LEPADLÓZTAK!               

Országgyűlési képviselő úr volt a vendégem, a beszélgetésünk fő pontja a Magyar Falu pályázati rendszerének átbeszélése volt. „Csak úgy mellékesen” rákérdeztem, hogy van-e hír a kerékpársáv pályázatunkról. Mellékesen a fenét…, ezzel kezdtem!
A kiírás szerint már a tavalyi évben kellett volna döntésnek születnie. Ehhez képest január 30-án kaptunk hiánypótlási felhívást, amit január 31-én teljesítettünk is. Azóta néma csend…
Szenátor uram telefonálgatni kezdett, eljutott egész a megyei közgyűlés elnökéhez, aki az éteren keresztül teljesen leforrázott azzal a mondatával, hogy rossz és hibás pályázatot nyújtottunk be! Magyarázatot kértem!
Jött az e-mail, hogy a pályázati adatlap 2.13 pontjára nem megfelelően válaszoltunk… Maga a kérdés az volt, hogy igazoljuk az elkészülő fejlesztés fenntarthatóságát, és térjünk ki a fejlesztéssel érintett terület közművekkel való ellátottságára.
Igazoltuk, hogy az önkormányzat megfelelő pénzügyi tartalékkal rendelkezik, szakemberekkel és eszközökkel ahhoz, hogy télen tisztán tartsuk, nyáron takarítsuk. A válaszban arra KONKRÉTAN nem tértünk ki, hogy milyen a terület közművekkel való ellátottsága – bár megjegyzem, hogy a csatolt engedély és műszaki leírás KONKRÁTAN tartalmazza a közműveket.
Az általunk adott választ valóban lehet hiányosnak tekinteni, mert KONKRÉTAN csak a fő kérdésre válaszoltunk, viszont erre azt mondani, hogy rossz a pályázat????  
Hm….  
Na, megírtam Elnök úrnak, amit gondolok:
Csemő Község Önkormányzata több, mint egy évtizede küzd azért, hogy a település legégetőbb problémájára megoldást találjon. Csemő, (azon túl, hogy az ország egyik legvirágosabb) az ország egyik legnagyobb lakott külterületével rendelkező települése, ahol a 4.590 főnyi lakosság több, mint kétharmada él külterületen, tanyákon. A zöldhalmi településrész a legnépesebb, itt közel 2.500 fő lakik. A lakosok Csemő központ és Cegléd irányába is 6-6 kilométert kell, hogy megtegyenek, jelenleg életveszélyben, mert a közút rossz minőségű.     
- Elfogadtuk, hogy nincs állami forrás a közút, különösen az útszélek rendbetételére.
- Megértettük, hogy amikor adósságmentes település révén pályázati pénzt nyertünk (212 millió forint nagyságrendben) Pogácsás Államtitkár Úr elutasította azt a kérelmünket, hogy a teljes összeget hagy fordíthassuk a kerékpárút megépítésére. Az elutasítás indoka az volt, hogy a megelőző ciklus polgármesterei körében végzett felmérés szerint csak a meghatározott (KIZÁRÓLAG BELTERÜLETI FEJLESZTÉSEK) célterületre lehet felhasználni, és a kerékpárút a külterületet is érinti…
- Elfogadtuk azt is, hogy hosszú évek alatt az EGYETLEN kerékpárút pályázati intézkedésben (VEKOP) – bár benyújtottuk, a mai napig nem értékelték és - nem nyertünk támogatást.
- Azt viszont nem tudjuk elfogadni, hogy egy komplett pályázati anyagot, mely tervvel, műszaki leírással és jogerős engedéllyel van alátámasztva - egy „megerőszakolt” indokkal helyeznek partvonalon kívülre! A pályázati kiírásban az értékelésre vonatkozó előírások 8.2. pontjában (a pályázat tartalmi értékelése), a 24. oldal  8. pontja szerint, még ha a 8. értékelési szempontra 0 pontot kapnánk, akkor sem lehetne ezért kizárni, a 25. oldal 1. bekezdésében ugyanis nem szerepel a 8. pont!
A labda, most a másik térfélen pattog. Egyáltalán nem nyugodtam meg, viszont nagyon ideges vagyok…

 

2019. március 26.             
NEKIESTÜNK!               

Elkezdődtek az ökocentrum kivitelezési munkálatai. Felvonult a területre a kivitelező Pannon Park Forest Kft, és felvonultak a mi emberink is - a cél a Kulturális Kiállítóhely (volt vadászház) udvari környezetének kialakítása.
A vállalkozó parkolót épít, íjászpályát alakít ki, szabadtéri tantermet létesít, játszótéri eszközöket telepít, továbbá feladat az épület körül tanösvény, főzősziget, és kerti tó elkészítése is. Ezen tevékenységek elvégzésére kaptunk a Magyar Államtól 25 millió forint támogatást.Az önkormányzat emberei a fákat nyesik, metszik; gallyakat pakolnak.
Az már a második napon látszik, hogy jóval a május 26-i határidő előtt végezni fognak a kialakítással, ezért megállapodtam a kivitelezővel, amikor a terület rendezése és a földfeltöltés megvalósul, akkor azonnal füvesítünk és ültetünk (nem várjuk meg az átadás-átvételt), hogy minél hamarabb „beálljon” a környezet. Az önkormányzat nevében örömmel vállaltam az áprilisi és májusi locsolást. A terület átalakításáról a közösségi oldalakon minden héten teszek fel képeket.    

 

2019. március 24.             
MÉG 100 NAP...              

… és jön a virágos nemzetközi zsűri.
Megkezdtük (folytatjuk…) az előkészületeket egyrészt az íróasztal mellett, másrészt megkezdtük a munkálatokat a közterületeken.
Javában készítem azt a 24 oldalas szakmai anyagot, melyet április 11-én kell beumtatnom az előkészítő bizottságnak. Ez az anyag lesz az, amit terveim szerint magyarul minden háztartásba el szeretnék juttatni a nyáron, illetve amit angol nyelven a zsűritagoknak is rendelkezésükre kell bocsájtanom.  Budapesten holnap, azaz március 25-én lesz egy sajtótájékoztató, ahol ppt-vel, filmmel és élőszóval kell bemutatnunk, hogy hol tartunk a felkészülésben.
A kollégáim túl vannak a gyepszellőztetésen, a műtrágyát elszórtuk minden zöldfelületünkön, továbbá (igaz, egyelőre csak 50%-os üzemidővel) mindenütt elindítottuk a locsolást.      
A padok és a játszótéri asztalok felületfestését is felfrissítettük, miután az emberek nagy százaléka – TISZTELET A KIVÉTELNEK – az ülőfelületet használja lábtartónak…
Készülnek új kukák is, ezekből cseréljük az elöregedetteket, de Zöldhalomba is viszünk a Tájház környezetébe.
A jövő héten már látványosabb szakaszába lép a zöldhalmi „kis-központ” kialakítása.  Lesz köves burkolat a szaletliknek és főzőhelyeknek, tervezünk gumiburkolatot a kondieszközöknek, továbbá zöldítünk is természetesen, a Monori dűlő felőli részen füvet vetünk és fákat ültetünk.
Március 25-én felvonul a kulturális kiállítóhgely udvari környezetének rendetételére a Pannon Park Forest Kft. Elkezdődnek tehát ott is a munkálatok.
Még 100 nap…      

 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

 

... SZIA NOVEMBER      
Hááát, eljött csemői polgármesterként az utolsó hónapom...
Ez az én döntésem volt, hogy így legyen.  
Ha emlékeztek, 2014-ben is azt mondtam, hogy a hiteles működési idő maximum egy plusz egy ciklus. 10 év ebben a felgyorsult világban elégségesnek kell lennie arra, hogy alkothassunk, de arra is elég, hogy hitelességem megmaradjon. Én úgy érzem, hogy mindkét dolog teljesült.  

 

... HOGYAN ÁLLUNK, HOL IS TARTUNK    
A települési weboldalról letölthető a 2023. harmadik negyedévének önkormányzati feladatellátásáról készült beszámoló. Ugyabban a cikkben össezgyűjtötem a korábbi évek beszámolóit. Érdemes visszaolvasni. Olvasd, legyél tájékozott!    

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy NOVEMBER hónapban nem lesznek külterületi fogadóórák. A minden hétfő délelőtti, hivatali irodámban tartandó fogadórákon is megtalálható vagyok, ahogy minden elérhetőségem is él!