2019. június 24.             
BOCSÁNAT....                 

… de a következő két hét igen erőltetett menetre ígérkezik, ezen a héten már úgy tervezem, hogy többet leszek kint a lányokkal-fiúkkal, mint az irodámban. A jövő héten pedig…
…. a zsűrinap és a Virágünnep gyors egymásutánban, közben pakolás, fűnyírás, készülődés.
Mindez azt is jelenti, hogy nem nagyon lesz időm írni a naplót. Azon leszünk, hogy ebben a két hétben a tettek beszéljenek helyettem…
Köszönöm a megértést!

 

2019. június 21.             
MIÉR FÁJ GONDOLKODNI?                 

Nem nagyon értem az utóbbi napok megosztott linkjeit, zárt csoportokban feltett kérdéseit.
Szerintem nem az értelmezésemmel van baj, csak azt nem értem, hogy miért gondolja bárki, hogy ha pl. ebben a csoportban megkérdezi, hogy mikor lesz szúnyogirtás vagy nem lehetne-e megszüntetni a szelektív gyűjtőszigetet, leeresztették a kerékpárgumimat, hol vannak a rendőrök, miért nincsenek kamerák – akkor mit remél? Kitől és milyen választ vár itt a csoportban?
Ha a hangulatkeltés a cél, akkor nem szóltam semmit, mert ha elvonatkoztatok attól, hogy most polgármester vagyok – jót tudok mosolyogni az idétlen kommenteken.
Csak az a baj, hogy nem tudok elvonatkoztatni attól, hogy polgármester vagyok, így inkább sírok…
Sírok a tudatlanságtól és az igénytelenségtől! Azért sírok, mert lenne lehetőség tájékozódni, csak valahogy nem érzem, hogy az emberek többségének fontos lenne, hogy informálódjon, mielőtt posztol, vagy kommentel.
Van helyi újság, letölthető formátumban is, van települési weboldal, folyamatos frissítéssel – higgyék el, nem magamnak „csinálom”… Van lehetőség személyesen bejönni a hivatalra, megyek fogadóórákra külterületen. Nyilvános a telefonszámom, nyilvános az e-mail címem, lehet üzenni a weboldalon keresztül, messengeren és sms-ben is. Igen, az is igaz, hogy szombaton este, vagy vasárnap nem fogok válaszolni! Tiszteljen meg mindenki azzal, hogy szombaton 23 óra 22 perckor nem kapok olyan üzenetet, hogy jogi kérdése lenne… Vagy vasárnap délután nem kapok olyan üzeneteket, hogy hogyan lehet átminősíteni a földjét, meg hogy a kisebbség számára, hogy valamilyen segítség ha volna, mert nagyon rászorultak… Legyen erre elég a hétköznap reggel 7 órától este 7 óráig tartó időszaka.
Én tudom, hogy az országos hangulat is ilyen, meg valljuk be őszintén, divat lett nagyot mondani. Azt is tudom, hogy választások előtt állunk.
Ezzel együtt nem attól nem fog porolni a dűlőút, ha kiírja bárki is, hogy gyorsan mennek az autók.
Nem attól nem lesz csúnya és büdös a szelektív hulladéksziget, ha kiírja bárki is, hogy az önkormányzatnak ezt kellene végre észrevennie. El kellene gondolkodnia azoknak, akiket illet, hogy mi lenne akkor, ha funkciójának megfelelően használnák a dűlőutakat, vagy a szelektívet…
Attól meg kaparom magam, miután a hajamat már nem hagyhatom el, amikor a fotelből vagyunk okosak. Onnan tudjuk, hogy „eltűnt” az aszfalt és nyilván a pénz is azokról a külterületi mezőgazdasági dűlőutakról, amelyeknél a 2017. február 2-i értesítéstől kezdve csak útalapokról írtunk mindenhol.
A másik kedvencem a kedvencem a kerékpárút kérdése: amikor bármilyen poszthoz az a komment, hogy inkább kerékpárutat kellene építeni, mert „nem igaz, hogy nem lássák, hogy veszélyes közlekedni….” Tényleg?
Tényleg azt gondolja bárki is, hogy a kerékpárút azért nem készül el, mert lusták vagyunk megcsinálni? Gondolja azt valaki, hogy ez pénzbe kerül, amire pályáznunk kell? Elhiszi azt nekem bárki is, hogy pályázni nem úgy kell, hogy pörög a monitoromon a sok pénz, nekem meg csak el kell találni, mint a ruletten a kerékpárút piktogramját?  
Végiggondolja-e azt bárki, hogy hogyan lehet sok száz millió forintot úgy összeszedni, hogy a lakosság nem fizet sem adót, sem hozzájárulást?  
Amit a gondolkodás mellett nagyon hiányolok, az az igény az öngondoskodásra! Egyetlen kommentet nem láttam, hogy figyelj, vettem permetszert, lepermeteztem az udvarunkat, mert az én gyermekemet így tudom óvni. Ehelyett az van, hogy valaki csináljon már valamit, mert gyerekemen akkora a csípés, hogy csak na… És Te? Vagy legközelebb a pisiléshez is segítség kell? Még szerencse, hogy eltörölték az első éjszaka jogát…
Miért nem látok egyetlen olyan megosztást, hogy „3990.-Ft-ért napelemes LEDES világítótestet vásároltam, ami mozgásérzékelős, alkonykapcsolós. Tök jó, ajánlom mindenkinek!” Tényleg van ilyen lámpatest. nem kell vezetékezni, csak felteszed oszlopra, fára és Neked világít, Téged véd. Miért csak azt olvasom, hogy mikor lesz már nálunk is közvilágítás? Növeli a tulajdonod értékét, és növeli a biztonságérzetedet is. Igen, sok ilyennel nem lennének olyan sötétek a dűlők, főleg, ha a ház elé, a dűlőre is világít. Ez miért nem jut senkinek eszébe?  
Kicsit–nagyon fárasztó, hogy hiába csinálsz bármit is, egyrészt írják, hogy nem csinálsz semmit, másrészt mindig lesz,lesznek; akiknek az úgy pont nem jó, akik szerint kár volt hozzá is kezdeni.
De az is lehet, hog egyszerűen csak rossz napom van ma…       

 

2019. június 17.             
CÉLEGYENES!                

Alig több, mint két hét van a zsűrizésig, és már teljes lázban égek!
A kollégáim szerint teljesen elviselhetetlen vagyok már… Az tény, hogy nincs máshoz türelmem, mint ahhoz, hogy a lehető legszebb arcunkat mutassuk meg Európának. Itt egy felirat-csere, ott egy kis festés, folyamatosan agyalunk azon, hogy mit és hogyan alakítsunk.
Egyébként nagyon elégedett lehetek és vagyok is, mert igazi partnerséget érzek a lakosság részétől, és büszkén mondhatom, hogy már most nagyon szép a falu!  Azt hiszem, ha ma jönne a zsűri, akkor is sikerülne megmutatnunk a legszebb arcunkat – és ez Nektek is köszönhető.
Mindenkit köszönet illet, aki megfogta a seprűt, a gereblyét, füvesített, virágot ültetett.  
Még van egy két feladat, pl. a prezentáció szövegének megírása és ppt szerkesztése, a helyszínek közötti utazás idejének kitöltése, aminek a szövegét meg kell írnom, le kell fordíttatnom és a szinkrontolmácsok rendelkezésére kell bocsátanunk még a héten, hogy ők is készülni tudjanak. Ezen túl néhány technikai részlet, pl. a díszterem berendezése, feliratozása, a menüsorok (ebéd, vacsora) összeállítása feliratozása, fordítása  - de a hét közepétől már szeretnék játszós ruhában kint lenni az embereink között és festeni, nyírni, söpörni…

 

2019. június 14.             
HIÁNYPÓTLÁST KAPTUNK               

Az önkormányzati fejlesztések 2019. évi pályázati fordulójában beadtuk a pályázatunkat belterületi utak felújítására. Ez a típusú pályázat az, ami az egész ciklusban gyorsan és a felhívás szerinti ütemezésben szabályosan működött. 3 héttel a beadás után hiánypótlási eljárás, a nyár során döntés… Ez a menetrend évek óta. Az ide évben megkaptuk a hiánypótlási felhívást, amit természetesen határidőben teljesítettünk.
Mondjuk volt egy kis pitty-putty, mert az államkincstártól eltérően értelmeztük, hogy néhány belterületi út egy-egy rosszabb minőségű szakaszának felújítása forgalomterelési terv elkészítését igényli-e annak fényében, hogy maga a tevékenység nem építési engedély köteles…
Szeretem ez a pályázatot, és az utóbbi két évben volt is sikerélményünk, mert a fogorvosi rendelőt és az iskolai sportudvart is ebből a keretből tudtuk felújítani. Ha nyer a pályázatunk, akkor a Kiss Albert utca, a Szüret utca, a Wass Albert utca egyes szakaszai, továbbá a Petőfi utcára való csatlakozásuk rákötései újulhatnak meg – még az idei esztendőben.   

 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

 

... BÖJTÖLVE ÉS REALISTÁN!  
Hát, nem túl előremutató célok az idei évre…., 
… de most megint egy olyan év következik, amikor a központi költségvetési előrejelzések sem számolnak gazdasági növekedéssel, a prognózisok szerint a túlélés már eredményként értékelhető.
Kiemelt és a legfontosabb feladattá lépett elő a teljes intézményi működés biztosítása és az eddig felépített helyi szociális és biztonsági háló fenntartása.”    

 

... VIRÁGVÁSÁR     
Kellemes időben, egész nap sok mosolygó ember, rengeteg virág, 25 főzőcsapat és színpadi produkciók. Néhány pillantkép a közösségi oldalakon, bővebb képgaléria a weboldal menüjében érhető el.  

 

... HOGYAN ÁLLUNK, HOL IS TARTUNK    
A települési weboldalról letölthető a 2023. első negyedévének önkormányzati feladatellátásáról készült beszámoló. Olvasd, legyél tájékozott!   

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy MÁJUS hónaptól újra indulnak a külterületi fogadóórák. Május utolsó hetében a korábban volt menetrend szerint hétfőn a zöldhalmi közösségi háznál, szerdán a 12. sz. boltnál, csütörtökön a hantházi boltnál várom az érdeklődőket. A minden hétfő délelőtti, hivatali irodámban tartandó fogadórákon is megtalálható vagyok, ahogy minden elérhetőségem is él!