2019. szeptember 30.            
NEMZETKÖZI EZÜST DÍJ A VIRÁGOS CSEMŐNEK !                               

Nem volt titok, hogy az elmúlt egy évtizedben minden egyes fejlesztés kapcsán ott dolgozott a település vezetésében a gondolat, hogy jó lenne megismételni az 1997-es magyarországi győzelmet a Virágos Magyarország környezetszépítési versenyben. Nagyon vágytunk arra, hogy elismerjék azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az önkormányzat a lakossággal összefogva fejtett ki az élhetőbb települési környezetért.
Az erőfeszítéseket siker koronázta, hiszen 2018-ban az 1.000 fő feletti falu kategória magyar győztes települése lett Csemő, és újra elnyerte a lehetőséget, hogy Magyarországot képviselje az Európai Virágos Városok és Falvak versenyében.
21 év után újra megmérettettünk, megmutathattuk, hogy miben és mennyit fejlődtünk!
A nemzetközi zsûri 2019. július 3-án szemlézte meg Csemőt, a zsűrinap jól sikerült. Mindent, amit szerettünk volna megmutatni, azt meg tudtuk mutatni, minden helyszínt be tudtunk járni és minden kérdésre válaszoltunk. A látogatást követően nem volt már feladatunk a versenyben, csak izgulni az eredményért.
Az ünnepélyes díjátadóra Ausztriában, Haus im Ennstal településen került sor. A versenyben induló 9 ország települései a díjátadó előtt az ún. Európai Piacon standot kaptak, ahol bemutatkozhattak a helyi lakosságnak és egymásnak. Csemő természetesen élt a lehetőséggel és vittünk magunkkal ajándékokat, szóróanyagot, tablókat, na meg az Európai Piac történetében mi főztünk először és osztottunk ki a helyszínen, egy kis „ungarische gulasch”-t. Körülbelül 60 litert…
A díjátadó ünnepség a helyi iskola előadótermében került megrendezésre, ahol külön elismerést és oklevelet kaptunk az egynyári virágfajták bemutatásáért, majd jött a díj: EZÜST! Ez azt jelenti, hogy a 100 pontos értékelési rendszerben legalább 75 pontot elértünk, hiszen innentől jár ez a fajta elismerés – ami Csemő esetében jelenleg a maximum! 
Nem tudunk versenyezni azzal a táji környezettel, ami Ausztriában, Hollandiában, Belgiumban van falu kategóriában – nekünk az volt a fontos, hogy a zsűri értékelje az alföldi természeti adottságok között felépített környezetünket!
Ezt a célt elértük és nagyon elégedettek lehetünk az eredménnyel!
Semmit sem csinálnék másképp!
Köszönöm mindenkinek, aki tett ezért az eredményért!
A díjátadó utáni díszvacsorán megkereste a csemői asztalt a cseh zsűritag, Petr Šioina. Nem volt kötelező odajönnie, de Õ megtette és elmondta nekünk, hogy csodaként élte meg csemői látogatást! Ismeri a homokos talajt és elismerését fejezte ki mindazért, amit közösen felépítettünk!
Szívből gratulált, én meg elbőgtem magam…

 

2019. szeptember 28.            
EZÜST DÍJ!                               

Bármiben győzni, versenyt nyerni - mindig nagy öröm!
Magyarországot képviselni Európában - óriási megtiszteltetés!
CSEMŐNEK az elmúlt több, mint 10 hónapban mindkettő megadatott!
2018-ban Csemő lett Magyarország legvirágosabb faluja, 2019-ben európai ezüst díjjal kitüntetve!  
Óriási büszkeség! Azért dolgoztunk az elmúlt 20 évben és még jobban az idei évben, hogy bebizonyítsuk: európai mércével mérve is fejlődött a település! SIKERÜLT!

 

2019. szeptember 22.            
MAGYAR FALU PROGRAM - KÉSZEN VAGYUNK!                               

Nemcsak idegileg, hanem a pályázatok beadásával is. Ment a nyáron az agyalás, a számolás – aztán úgy döntöttem, hogy minden, az önkormányzat számára meghirdetett kiírásra beadjuk a pályázati jelentkezésünket. Egyelőre – a kiírásnak megfelelően – gyors az elbírálás. Van nyertes, vagy szakmailag megfelelő de tartaléklistás pályázatunk is, míg négy intézkedésben döntésre várunk.
A kiírás szerint a nyertes pályázatok megvalósításához nem szükséges saját forrás, mivel 100 %-os a támogatottságuk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nincs költségünk, mert az előkészületek során tervezőket, és terveket kellett fizetni…    
A programról írtunk egy összefoglalót, amit feltöltöttünk a települési weboldal kezdőlapjára, konkrét számokkal minden információ letölthető.   

 

2019. szeptember 18.            
ENTENTE FLORALE EUROPE                              

Még 10 nap az eredményhirdetésig!
Ahogy közeledik az időpont, és már javában benne vagyok a szervezésben, újra erőt vesz rajtam az izgalom…  A nemzetközi zsűrinap után hetek kellettek ahhoz, hogy lenyugodjak, de közeledve a díjátadóhoz egyre gyakrabban jut eszembe az egész első félév, a készülődés és július első hete is.   
Attól van nagyon jó érzésem, hogy közel két hónnappal az esemény után is azt érzem, hogy semmit sem csinálnék másképp: mindent, amit akartunk és amik mi vagyunk azt el- és be tudtuk mutatni!  
Még mindig azt mondom, hogy Csemő esetében - reálisan - az ezüst minősítés elérésének van alapja. Nagyon szigorú az értékelési szempontrendszer, és nagyon szűkös a ponthatár. Az, hogy mi mindent kiadtunk magunkból – boldoggá és elégedetté tesz. Hitem szerint szakmai pályafutásomnak ez a verseny a csúcspontja!  

 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

 

... BÖJTÖLVE ÉS REALISTÁN!  
Hát, nem túl előremutató célok az idei évre…., 
… de most megint egy olyan év következik, amikor a központi költségvetési előrejelzések sem számolnak gazdasági növekedéssel, a prognózisok szerint a túlélés már eredményként értékelhető.
Kiemelt és a legfontosabb feladattá lépett elő a teljes intézményi működés biztosítása és az eddig felépített helyi szociális és biztonsági háló fenntartása.”    

 

... VIRÁGVÁSÁR     
Kellemes időben, egész nap sok mosolygó ember, rengeteg virág, 25 főzőcsapat és színpadi produkciók. Néhány pillantkép a közösségi oldalakon, bővebb képgaléria a weboldal menüjében érhető el.  

 

... HOGYAN ÁLLUNK, HOL IS TARTUNK    
A települési weboldalról letölthető a 2023. első negyedévének önkormányzati feladatellátásáról készült beszámoló. Olvasd, legyél tájékozott!   

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy MÁJUS hónaptól újra indulnak a külterületi fogadóórák. Május utolsó hetében a korábban volt menetrend szerint hétfőn a zöldhalmi közösségi háznál, szerdán a 12. sz. boltnál, csütörtökön a hantházi boltnál várom az érdeklődőket. A minden hétfő délelőtti, hivatali irodámban tartandó fogadórákon is megtalálható vagyok, ahogy minden elérhetőségem is él!