2019. október 31.            
ÉN MARHA...                               

Hogyan lehettem olyan naiv, hogy ismét elhittem a mesét?
Két évvel ezelőtt már megégettem magam a közművelődési érdekeltségnövelő támogatásra benyújtott pályázattal. Ez úgy működik, hogy a cél megjelölése mellett önerőt mértékét mi határozzuk meg és így kerül benyújtásra a pályázati jelentkezés. 2017-ben 10 % önerő vállalásával úgy kaptunk támogatást, hogy a 10 helyett 72 százalék önerőt kellett volna biztosítani. A megítélt támogatást akkor visszamondtuk.   
Én marha újra pályáztam az idén is, 3 millióforintos költségvetéssel,600 ezer forint önerőt vállalva. Ma megérkezett az értesítés, miszerint az EMMI minisztere az idén a megnövelt önerőhöz képest 334 ezer forint támogatást ítélt meg a 3 milliós projekthez. Ez a konstrukciót értelmezik odafönt érdekeltségnövelésnek.
Mondtam már, hogy mennyire utálok feleslegesen dolgozni?  

 

2019. október 29.            
ALAKULÓ ÜLÉST TARTOTTUNK                               

Csendben, rendben és nyugalomban teltek a választás utáni napok, az eredmény kapcsán jogorvoslat nem érkezett, így három nap után megkezdődhetett az alakuló ülés megszervezése.
Csendben, rendben és nyugalomban zajlottak az egyeztetések a bizottsági struktúráról, az alpolgármester személyéről, miközben a polgármesteri program elkészítésén is dolgoztam.
Ilyen előzmények után a részünkre biztosított törvényes határidőn belül csendben, rendben és nyugalomban lezajlott az alakuló ülés is.    
Bögös István, Dr. Lakatosné Bakonyi Magdolna Katalin, Dr. Kárpáti László, Gáspár János, Labát Ferenc, Turcsán István képviselők letették az esküt és a Helyi Választási Bizottságtól átvették a megbízóleveleiket, majd így tett a polgármester is - ezzel hivatalosan is megalakult Csemő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete.
Javaslatomra egyhangú döntéssel választotta a testület Bögös Istvánt alpolgármesterré és döntöttek a képviselők arról is, hogy a most kezdődött önkormányzati ciklusban a Pénzügyi Bizottság (Dr. Kárpáti László elnök, Labát Ferenc tag, Tarczali István külsős tag) és a Szociális Bizottság (Dr. Lakatosné Bakonyi Magdolna Katalin elnök, Turcsán István tag, Molnár Jánosné külsős tag) segíti a testület munkáját.
Csendben, rendben és nyugalomban kezdődhet a munka!

 

2019. október 25.            
2-2                               

A Csemő – Magyar Falu Program (MFP) mérkőzés állása a 60. percben: 2-2.
A meccset az MFP kezdte jobban, a 15. percben megszerezték a vezetést (tartaléklistára került a könyvtár fejlesztésére beadott jelentkezésünk) aztán a 30. minutumban egy szép támadás végén egyenlített a hazai csapat (győzött a védőnői eszközbeszerzés pályázata) és még a szünet előtt a vezetést is megszerezte Csemő (nyert az önkormányzati eszközfejlesztésre benyújtott pályázati anyagunk). Nem sokáig örülhettünk, mert a 60. percben újra beköszönt az MFP (tartaléklistás lett az útfejlesztéses pályázatunk).
Van még a találkozóból hátra 30 perc, és abban is biztos vagyok, hogy két gól (óvoda udvari eszköz pályázata, és a temető belső útjainak bővítése) születni fog – csak nem mindegy, hogy milyen elosztásban…
Ez így egész jónak hangzik, viszont ha behelyettesítjük az intézkedések konkrét összeg adatait, akkor a 2 csemői gól 8.800.553 forintot jelent, míg az MFP oldalán 37.193.649 forint maradt az ablakban forráshiány miatt.
Azzal meg nem is idegesítek senkit, hogy más településeken ezek a számok hogyan alakultak…      

 

2019. október 24.            
KÁTYÚZTUNK                                    

Ez is olyan dolog, amit sosem írok ki a Hírmondóba, mégis az elmúlt öt évben minden tavasszal és ősszel megcsináljuk, hogy az összes szilárd burkolatú utunkon kijavítjuk az úthibákat.
Azért csináljuk, mert szükség van rá, és mert igyekszünk a jó gazda gondosságával odafigyelni minden értékünkre. Nem kell senkinek megköszönni (nem is jellemző…), de azt viszont szeretném, hogy ez is jusson eszébe azoknak, akik (szerencsére kevesek…) arról írnak, hogy a külterület soha semmit nem kap.
Csak annyit szeretnék, hogy vegyük észre azokat a dolgokat is, amelyekkel adott esetben nem személy szerint valaki, hanem a közösség gazdagodik – mert az önkormányzat dolga valójában ez…

 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

 

... SZIA NOVEMBER      
Hááát, eljött csemői polgármesterként az utolsó hónapom...
Ez az én döntésem volt, hogy így legyen.  
Ha emlékeztek, 2014-ben is azt mondtam, hogy a hiteles működési idő maximum egy plusz egy ciklus. 10 év ebben a felgyorsult világban elégségesnek kell lennie arra, hogy alkothassunk, de arra is elég, hogy hitelességem megmaradjon. Én úgy érzem, hogy mindkét dolog teljesült.  

 

... HOGYAN ÁLLUNK, HOL IS TARTUNK    
A települési weboldalról letölthető a 2023. harmadik negyedévének önkormányzati feladatellátásáról készült beszámoló. Ugyabban a cikkben össezgyűjtötem a korábbi évek beszámolóit. Érdemes visszaolvasni. Olvasd, legyél tájékozott!    

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy NOVEMBER hónapban nem lesznek külterületi fogadóórák. A minden hétfő délelőtti, hivatali irodámban tartandó fogadórákon is megtalálható vagyok, ahogy minden elérhetőségem is él!