2020. január 29.              
ELLENŐRZÉSEK NAPJA                                         

Kormányhivatali látogatók érkeztek Csemőbe, nem konkrétan vendégségbe, hanem ellenőrizni a tanyagondnokság és a mini bölcsőde működését.
Vegyes érzelmeim vannak, amikor ellenőrzést kapunk, persze ez az ellenőrzés tárgyától is függ. Mindig Akkor különösen érdekes a helyzet, ha olyan szakterületről van szó, amelynek működtetését előírják, de ahhoz, hogy a gyakorlatban is működjön – önkormányzati bepótlás szükséges.
Tehát: adott a feladat, mi oldjuk meg, ahogy tudjuk és aztán majd jönnek és megmondják, hogy hogyan kellene jól megoldani azt ők nem tudnak finanszíroznak. Remélem érthető, hogy mi a bajom ezzel…
Az ellenőrzések speciális sajátossága, hogy hibának lennie kell, különben mi szükség lenne az ellenőrzésre, az ellenőrökre.
Nos, tulajdonképpen elégedett lehetek, mert mindkét helyszínen és feladatellátásnál elégedettek voltak az ellenőrök a tapasztaltakkal, de…
… azért sikerült néhány észrevételt összehozni (szakmai program módosítása indokolt, az szmsz nem tartalmazza a szakmai program keltét…) Komoly dolgok!   
Az viszont megnyugtató és örömteli, hogy „csak” ilyen problémákat észleltek.   

 

2020. január 28.              
EGY OKLEVÉL TÖRTÉNETE                                         

Igyekszem szakmai dolgokról beszámolni itt a naplóban, viszonylag kevés magánéleti történésről írok. Most azért teszek kivételt, mert a mai napon véget ért egy bő másfél éves szakasza az életemnek, ami egy oklevéllel zárult. Nagyon örültem, amikor 2018. nyarán felfedeztem egy hirdetést arról, hogy a Testnevelési Egyetem sportmédia szakirányú posztgraduális képzést hirdet. A sikeres felvételi után kiderült, hogy minden csütörtökön és pénteken 16.30 és 20.30 között, szombatonként 9.00 és 16.00 óra között lesznek az előadások és gyakorlatok.
2018. november 16-ig minden optimálisnak tűnt. Aznap lett nyilvános, hogy megnyertük a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny falu kategóriáját és a jogot arra, hogy a nemzetközi versenyben induljunk – így egy hatalmas rohanássá vált a tavalyi év első féléve.
Sok órát mulasztottam, több beadandó feladatot és gyakorlatot egyénileg kellett pótolnom – de túléltem és összességében boldog vagyok attól, hogy a közé a 11 fő közé tartozom, akik elsőként mondhatják el magukról, hogy sportmédia szakértők lettek. Hogy ez az elnevezés mit takar? Leegyszerűsítve azt, hogy okleveles sportriporter, kommentátor és sportújságíró (is) vagyok, illetve lehetek…             

 

2020. január 22.              
MAGYAR KULTÚRA NAPJA                                         

Már az előző ciklus kezdetétől tudatos koncepcióval építettük fel a közösségi rendezvények programját. Hagyományosan a Magyar Kultúra Napjának megünneplésével indítjuk az évet. Az idén még az a „bravúr” is sikerült, hogy a napján tarthattuk a rendezvényt. 2020-ban Balázs Péter Kossuth- és Jászai díjas színművész, színház igazgató volt a vendégünk, akit telt ház fogadott a Községháza dísztermében. Volt már a korábbi években próza (Pécsi Ildikó), csak zene (Hűvösvölgyi Ildikó és Kautzky Armand), vegyes műfaj (Koltai Róbert) és életrajzi előadás (Hernádi Judit). Most a „beszélgetős” műfaj jelent meg a színpadon Szatmári Gábor műsorvezetésével. A művész úr mesélt, szavalt, és majdnem énekelt is. Eredetileg úgy készült és mi is, hogy több slágert is előad az est folyamán, aztán jöttek az újabb sztorik és éneklés nélkül is gyorsan elröppent 80 perc…    

 

2020. január 17.              
SÍNEN VAGYUNK...                                         

… ami azt jelenti, hogy minden elnyert pályázatunk kapcsán „beindultunk”.
Van olyan intézkedés (VP LEADER szálláshely), ahol már a kivitelezés zajlik, míg más pályázatok estén a „papírozás”. Vegyük sorára, hogy hol tartunk:
- a Magyar Falu Programban (továbbiakban MFP) a temető belső úthálózatának fejlesztése kapcsán az ajánlatok értékelése után kiválasztásra került a kivitelező – már „csak” az optimális időjárási viszonyokon múlik, hogy mikor kezdődhet a kivitelezés.
- Szintén az MFP keretein belül az önkormányzati gépbeszerzéses pályázatban a szállító már megrendelte az oldalvágót, bármelyik nap várható a szállítás.
- Az önkormányzati fejlesztés BM-es pályázatban a belterületi útfelújítás tárgyában nyert támogatás kapcsán várjuk az ajánlattételre felkért szereplők jelentkezését (január 21-ig adhatják be ajánlatukat) és ugyanígy a fejlesztés műszaki ellenőri tevékenységének ellátására is felkértünk három szakembert, hogy adjon ajánlatot.
- Az MFP önkormányzati út felújításban nyertünk forrást a zöldhalmi Iskola dűlőben 509 méter hengerel melegaszfalttal történő felújítására. Kiválasztásra került a kivitelező, itt, ahogy a belterületi útjavítás kapcsán is az időjárás fogja eldönteni, hogy mikor kezdődik a kivitelezés. Még a tavasszal mindkét fejlesztés meg fog valósulni.  
Döntésre vár továbbá a LEADER intézkedésben az Ökocentrumban kialakítandó tanösvény eszközeinek beszerzésére beadott pályázati jelentkezésünk, ahogy az új, két csoportos mini bölcsőde létesítésére a PM-hez beadott pályázatunk is.
Mondom én, hogy sínen vagyunk…

 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

 

... SZIA NOVEMBER      
Hááát, eljött csemői polgármesterként az utolsó hónapom...
Ez az én döntésem volt, hogy így legyen.  
Ha emlékeztek, 2014-ben is azt mondtam, hogy a hiteles működési idő maximum egy plusz egy ciklus. 10 év ebben a felgyorsult világban elégségesnek kell lennie arra, hogy alkothassunk, de arra is elég, hogy hitelességem megmaradjon. Én úgy érzem, hogy mindkét dolog teljesült.  

 

... HOGYAN ÁLLUNK, HOL IS TARTUNK    
A települési weboldalról letölthető a 2023. harmadik negyedévének önkormányzati feladatellátásáról készült beszámoló. Ugyabban a cikkben össezgyűjtötem a korábbi évek beszámolóit. Érdemes visszaolvasni. Olvasd, legyél tájékozott!    

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy NOVEMBER hónapban nem lesznek külterületi fogadóórák. A minden hétfő délelőtti, hivatali irodámban tartandó fogadórákon is megtalálható vagyok, ahogy minden elérhetőségem is él!