2020. április 30.                
BOCSÁNAT, KEDVES NAPLÓM...                                            

Elhanyagoltalak kicsit, bár közben folyamatosan írok… Csak most a lakosság tájékoztatása okán a weboldal és a közösségi oldalak „előnyt élveznek”. Folyamatosan írok, hol pályázatot, hol elszámolást, hol bejegyzést, hol lakossági tájékoztatót – szerintem Jókai Mór sem írt ennyit, aktív idejében… 
Remélem a mai kormánybejelentéssel kicsit nyugalmasabb napok következnek, és akkor újra gyakrabban írhatom ide a szubjektív megéléseimet… 

 

2020. április 24.                
AZ ELSŐ HÉT TAPASZTALATAI                                           

Új helyi programot indítottunk a veszélyhelyzetben. 
Leírtam a Hírmondóban is, hogy polgármesterként a kialakult rendkívüli helyzetben a legfontosabb feladatomnak azt tartom, hogy Csemőben senki ne éhezzen! 
Tudom, hogy a családokban az egyik legnagyobb kiadás az étel – ezen kívántunk könnyíteni. Már március 15-én elkezdtük az intézményekbe járó gyermek étkezési igényének felmérését, melynek eredményeként március 18-tól működik az étkezést igénylők számára a konyhai átvétel illetve három helyszínen a gyűjtőponti kiszállítás. A múlt héten, öt helyszínen és három alkalommal osztottunk meleg ételt a teljes közigazgatási területet felölelve. 1000 adag ételt főzettünk az elmúlt hétre, ebből közel 700 adagot adtunk ki, a megmaradt ételt a ceglédi hajléktalanszállóra szállítottuk. 
Ezt a szolgáltatást bárki igénybe veheti, aki úgy érzi, hogy az ingyenes meleg étel nagy segítséget jelent számára. Nincs más dolga, mint 12 és 13 óra között a konyhánál, a hantházi boltnál, a vett úti volt Határ büfénél, a zöldhalmi közösségi háznál vagy a Tájháznál tiszta edénnyel megjelenni.
A programot a veszélyhelyzet végéig folytatni fogjuk.

 

2020. április 23.                
MAGYAR FALU PROGRAM 2020 TAVASZ                                           

Ebben a bejegyzésben egy kicsit a jövővel kívánok foglalkozni. 
A Magyar Falu Program nem állt le, folyamatosak a kiírások. Azzal reklámozza az állam, hogy ez azért jó a kistelepüléseknek, mert nem kell hozzá önerő. Ez igaz! 
Csak az nem igaz, hogy nem kerül a településnek pénzébe. Az idei tavaszon három felhívásra szeretnénk pályázni: A Mikebudai út burkolatának részleges felújítására és kátyúzására, a központi orvosi rendelő gyermekorvosi épületrészének tetőfelújítására és energetikai korszerűsítésére és az óvoda udvar játszóeszközeinek bővítésére. 
Menjünk sorba! 
A Mikebudai út kapcsán szükséges tervek, metszetrajzok elkészítése (nincs ingyen), műszaki leírás elkészítése (nincs ingyen), árazatlan és árazott tervezői/ vagy felelős műszaki vezetői költségbecslés elkészítése (nincs ingyen) és egy bármelyik külsős kivitelezői árajánlat (ingyen van). Ja, bocsánat, mivel érinti a Ceglédi utat, ami az országos közút része, így kell közútkezelői engedély (nincs ingen) sőt a közlekedési hatóságtól a forgalomterelést és a műszaki felügyeletet kötelező megrendelni (nagyon nincs ingyen…) 
A központi orvosi rendelőben kell tervező, kell statikus, kell energetikus – egyik sem ingyen végzi a szakmai feladatait. Az előkészületek során kiderült, hogy ez a „nyaktag” épület nincs feltüntetve az ingatlan-nyilvántartási térképen, semmi baj, jöhet a földmérő és a változási vázrajz. Ez is pénzbe kerül. 
Az ovi udvar fejlesztésének pályázati anyagát tavaly már elkészítettük és benyújtottuk (ez tavaly került pénzünkbe…) – akkor nem nyert, most újra elővesszük a fiókból. 
Szóval, ahhoz, hogy a két pályázatot be tudjuk nyújtani, közel kétmillió forintot kellett kifizetni, ami nem baj – ha nyerünk.   
Tudom, hogy sokszor írtam már, de remélem, hogy ezeket a sorokat olvasva senki nem gondolja azt, hogy miért nem a kerékpárútra pályázunk. Leírom, hogy azért nem, mert arra nincs kiírás.. És nem azért, mert nem látjuk, hogy a kerékpárútra nagyobb szükség lenne - de csak arra tudunk pályázni, amire kiírás van…   

 

2020. április 21.                
ÚJ TÍPUSÚ ELVÁRÁS                                           

Tudom, hogy veszélyhelyzet van, és azt is tudom, sőt nap, mint nap tapasztalom, hogy most minden másképp működik. Ez igaz a közigazgatásra is. 
Olyan élményben volt a napokban részem, amit szeretnék megosztani Veletek… 
Úgy még nem kaptam – hivatali kapun keresztül – tehát hivatalosan levelet, melynek sem azonosítója, sem feladója (csak a Magyar Falu logó) sem aláírója nem volt. Hogy még szebb legyen a történet: ez egy olyan pályázati hiánypótlás volt, amiben jó lett volna egyeztetni valakivel arról, hogy mi a feladat… 
Röviden a lényeg: Még mindig a külterületi dűlőút pályázat elszámolásánál tartunk. Ez a negyedik (!!!) hiánypótlás hiánypótlása volt… 
Azért érdekes a szitu, mert az előző hiánypótlás tárgya az volt, hogy kértek egy sablon nyilatkozatot arról, hogy a fejlesztés az eredet műszaki tartalommal valósult meg. Nálunk műszaki tartalom módosítás volt, ehhez általuk kiadott módosított támogatói okirat is társult… Tehát a sablont nem tölthettük ki, és akkor még sikerült ügyintézővel egyeztetni, aki azt javasolta, hogy eltérve a kötelező melléklettől írjunk saját nyilatkozatot arról, hogy a módosított szakmai tartalmat a módosított támogatói okirat tartalmának megfelelően valósítottuk meg. 
Most az utolsó hiánypótlás viszont azt kéri számon, hogy hozzuk összhangba az eredeti sablon szövegtartalmát az általunk készített nyilatkozat tartalmával… 
De hogy??? Itt tartottunk az előző körben is!!! Azt továbbra sem írhatom, hogy az eredeti szerint hajtottuk végre a beruházást. Patt... Csak most már kérdezni sem lehet senkitől. Szeretem ezeket a helyzeteket.

 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

 

... SZIA NOVEMBER      
Hááát, eljött csemői polgármesterként az utolsó hónapom...
Ez az én döntésem volt, hogy így legyen.  
Ha emlékeztek, 2014-ben is azt mondtam, hogy a hiteles működési idő maximum egy plusz egy ciklus. 10 év ebben a felgyorsult világban elégségesnek kell lennie arra, hogy alkothassunk, de arra is elég, hogy hitelességem megmaradjon. Én úgy érzem, hogy mindkét dolog teljesült.  

 

... HOGYAN ÁLLUNK, HOL IS TARTUNK    
A települési weboldalról letölthető a 2023. harmadik negyedévének önkormányzati feladatellátásáról készült beszámoló. Ugyabban a cikkben össezgyűjtötem a korábbi évek beszámolóit. Érdemes visszaolvasni. Olvasd, legyél tájékozott!    

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy NOVEMBER hónapban nem lesznek külterületi fogadóórák. A minden hétfő délelőtti, hivatali irodámban tartandó fogadórákon is megtalálható vagyok, ahogy minden elérhetőségem is él!