2020. május 30.                
TANMESE..., AMI EGYÉBKÉNT KŐKEMÉNY VALÓSÁG!                                      

Azért tartom fontosnak leírni, sőt szó szerint idézni egy levélváltást, hogy bemutathassam - hogyan működik a belülről egy elszámolás. 
Az előzményekről annyit, hogy az egyik pályázati elszámolásunk kapcsán keletkezett 302 ezer forint összegű visszafizetési kötelezettségünk. Tudtuk, mi is így számoltunk, így nem okozott meglepetést, hogy érkezett egy minisztérium levél, benne a számítással és egy bankszámlaszám megjelölésével, melyre előírták számunkra a befizetést. Ki is töltöttük az átutalási megbízást és fel is adtuk teljesítésre. Visszaigazolás helyett email érkezett a Magyar Államkincstártól az alábbi tartalommal: 
„Ezúton tájékoztatom, hogy a mai napon beérkezett 1986-os bizonylatszámú átutalási megbízást teljesítés nélkül visszaküldjük. 
A kedvezményezett számla ERA és ÁHT(T) köteles számla, ezért az átutalási megbízáshoz a mellékelt átutalási megbízás kiegészítő szelvényt is csatolni szükséges.
A szükséges ERA ás ÁHT(T) kódokat a kedvezményezettől kellene megkérdezni.”

Nem értettem… Azt csinálom, amit kér, de teljesítés helyett újabb feladatot ad. Ezt szóvá is tettem – ez a válasz ment az értesítésre:  
„Hivatkozással az 1986-os bizonylatszámú átutalási megbízás teljesítés nélküli visszaküldésére, álláspontomat az alábbiak szerint rögzítem: 
Nevetséges egyben bőszítő az a gyakorlat, melyet a Tisztelt Cím akár jelen átutalás kapcsán, akár az ezt megelőző KEHOP fejlesztésünk során végig tanúsított. 
- Meggyőződésem szerint nincs Magyarországon még egy olyan Hatóság, mely beazonosítást követően, személyes jelenlétünk mellett az Önök képviselője előtt történt aláírásunkat nem fogadta el sajátunkként. Az államkincstárnál ez is megtörtént! Milyen alapon? 
A minisztériumi – visszafizetést elrendelő levél – semmilyen információt nem tartalmazott arra vonatkozóan, hogy milyen technikai előzetes feladataink lennének egy visszautalás előtt. Miért nem?  
Az Önök felé először elküldött átutalási megbízást betű átírásra hivatkozással küldték vissza. A bizonylat adattartalma egyértelmű  - nincs olyan számviteli szabály, vagy bizonylati rend, amely erre Önöket felhatalmazta volna.  
A fentiek alapján bejelentem, hogy nem fogadom el, hogy az Államkincstár nem teljesít! Az önkormányzat részéről nem vagyok hajlandó ebben az ügyben semmilyen szervtől, semmilyen kód és adat  igénylésére!  
Bizonyítottuk a fizetési készségünket és képességünket is – amire hajlandó vagyok: az egy megadott számlaszámra a visszautalni kért összeg átutalása.”

Nem vártam csodát, általában a hasonló leveleimre válasz nem szokott érkezni – ezúttal azonban nem így lett: válaszolt a kincstár osztályvezetője:  
„A Magyar Államkincstár Speciális és Nemzetgazdasági Számlavezetési Osztálya nem hatósági feladatot lát el, hanem számlavezetési tevékenységgel foglalkozik, melynek szigorú szabályait a pénzforgalomról szóló hatályos jogszabályok határozzák meg. A szabályaink ha néha kicsit szigorúnak is tűnnek, elsősorban ügyfeleink védelmét, valamint a költségvetés szigorú betartását szolgálják. 
Ha ezen szabályokat túlzónak érzik, ezért elnézését kérjük, de nekünk követnünk kell saját belső eljárásrendünket, melyeket a hatályos jogszabályok figyelembevételével alakítottunk ki. 
Igyekszünk ügyfeleink helyzetét megkönnyíteni azzal, hogy lehetőség van arra, hogy bizonylataikat az eredeti bizonylat beküldését megelőzően, email útján, megvizsgáljuk, így már csak a valóban feldolgozható bizonylat kerül hozzánk, ezt fel tudom ajánlani a jövőben Önöknek is a zökkenőmentes együttműködés érdekében. 
Az Önök által említett konkrét problémát megvizsgálva tájékoztatom Önt, hogy csak hiánytalanul, egy munkamentben kitöltött, javítás nélküli bizonylatot tudunk feldolgozni, amennyiben a bizonylat nem felel meg ezen elvárásoknak minden egyéb intézkedés nélkül vissza kell küldenünk ügyfelünknek. Mivel az utalásuk Kincstár által vezetett számlára történik szükség van további kincstári azonosító kódok megadására, melyet az ügyféltől tudnak megkérni. Segítségként ez alkalommal levelem mellékleteként, a Kincstár Szabályzatának megfelelően kitöltött nyomtatványt megküldöm Önöknek, amelyet Kincstárnál bejelentett módon aláírva kérjük csatoljanak az átutalási megbízáshoz. Felhívjuk ezúttal figyelmüket arra, hogy amennyiben a jövőben Kincstári számlaszámra utalnak, vegyék fel velünk a kapcsolatot arra vonatkozóan, hogy van-e szükség az utaláshoz további adat megadására. 
Az általam megküldött nyomtatványon néhány adatot még Önöknek kell kitöltenie, dátum, bizonylat sorszáma, kifizetési bizonylat sorszáma (ez a kis piros átutalási sorszámával egyezik meg).”

Megadtam magamnak a lehetőséget a viszontválaszra: 
„Köszönöm szépen a válaszát! 
Megértettem, de elfogadni nem tudom a leírtakat. 
Nem hiszem el ugyanis, hogy a szigorú számlavezetési szabályok azt tartalmazzák, hogy a beazonosításomat követően a személyesen, Önök előtt adott aláírásom ne lenne elfogadható sajátomként. Azt meg főleg nem, hogy mindez az én érdekemet szolgálja…. 
Kedves …..! 
A konkrétan elküldött első átutalási bizonylatban javítás nem volt, mégsem fogadták el. 
Kaptam egy kötelezést a minisztériumtól, mely semmilyen tájékoztatást és iránymutatást nem tartalmazott az utalás specialitására vonatkozóan. Ahogy az Államkincstár első körös elutasítása sem.    
Én az önkormányzatot az állami rendszer részének tekintem, akiről azt gondoltam, hogy nem ellenség. Nehezen dolgozom fel, hogy az állami ellátórendszer számára én alkalmatlan vagyok az aláírásra, az utalásra, sőt még a visszautalásra is.” 
Itt tartunk most, ennek már három napja – válasz természetesen nincs…

 

2020. május 29.                
MOBILAPPLIKÁCIÓ KÉSZÜLT CSEMŐRŐL                                      

Három éve, minden költségvetési koncepcióban terveztem vele. Az a tapasztalat hívta életre bennem az igényt, hogy már csak kattintunk, koppintunk, húzogatunk…. Hamarosan új szintre léphet az önkormányzati kommunikációnk: örömmel jelentem be, hogy elkészült a CSEMŐ mobiltelefonos applikáció. 
Az elmúlt években folyamatosan egyeztettem a fejlesztőkkel, de a program ára brutális volt. Nincs titok: 3,5 millió forint. Ahogy „bejött” a pandémiás helyzet megkeresett a szolgáltató és tett egy ajánlatot: 1,5 millió forint és elég három év alatt kifizetnünk. Egy percet nem gondolkodtam – rendeltem. Nagyon bízom benne, hogy Nektek is tetszeni fog… 
A program használata rendkívül egyszerű, letöltés után meg kell adnunk egy e-mail címet és egy jelszót, (de akár beléphetünk a saját facebook fiókunkkal is) és kész is az aktiválás. Az alkalmazással az önkormányzat célja az, hogy valós idejű információkat kaphasson a lakosság. 
Előnye a közösségi oldalakkal szemben, hogy nem ömlesztve zúdulnak ránk a hírek, mi magunk választhatjuk ki, éppen mire vagyunk kíváncsiak. Hírekre? Programokra? Nyitvatartásra? Rendelési időre? 
Az applikáció különlegessége a lakossági bejelentés funkció. Ha kátyút, kidőlt fát vagy akár illegális hulladékot lát, egy fotó és egy rövid leírás kíséretében rögtön be tudja jelenteni a problémát, megadva a pontos GPS koordinátákat vagy bejelölve a helyet a térképen. 
Reményeink szerint egy-két héten belül az alkalmazás letölthető lesz androidos készülékekre a Play Áruházból, Apple készülékekre az App Store-ból. A Csemő applikáció ingyenes lesz a felhasználók számára. 
A tartalmak elkészültek, jelenleg a teszt üzemmód zajlik, miközben elindult a nyilvánosságra hozatali eljárás, egy-két héten belül bárki számára hozzáférhető lesz.

 

2020. május 27.                
BEINDULT AZ ÉLET...                                     

A kijárási korlátozás megszűnésével újra teljes fordulatszámon pörgünk. 
Büszkén vagyok nagyképű, mert a kollégáim az elmúlt hetekben is mindnet megtettek azért, hogy a határidős irodai és környezetszépítési feladatok elvégzésre kerüljenek, az önként vállalt étkeztetési program végrehajtásáról már nem is beszélve. 
Beindultak a projektjeink is: újra szakemberek dolgoznak a kulturális kiállítóhely emeletén a szálláshely kialakításán, elkészült a belterületi útfejlesztés is. Önként vállalt feladatként rendbe tettük a Sportcentrum és az iskolai sportudvar labdafogó hálószerkezetét, de a megbízásunkból szakemberek dolgoznak az összes kútaknánk érintésvédelmi felülvizsgálatán is. 
Újra népesebb az ovi, miközben a dolgozók elkészültek újabb 1600 darab maszk kiszabásával, megvarrásával is, miután az óvodai dolgozók segítettek heteken át az egynyári palánták elültetésében is.
Magam az elmúlt másfél hétben egy új kommunikációs forma fejlesztésén dolgoztam, de erről majd legközelebb írok… Miközben hadakoztam is egy kicsit az Állami Számvevőszékkel, amiről szintén írni fogok. 

 

2020. május 22.                
ZÁRUL EGY IDŐSZAK...       

A Kormány az újraindításról döntött, én meg a mai napon az alábbi közleményt jelentettem meg a web- és a közösségi oldalainkon: 
„Kedves Csemőiek! 
Nagyon köszönöm, hogy az elmúlt több, mint két hónapban mindenki tette a dolgát. 
Önök fegyelmezetten betartották az ajánlásokat, mi pedig igyekeztünk a legjobb tudásunk szerint szervezni és megvalósítani a védekezési, ellátási és tájékoztatási feladatokat. 
A járványveszély csillapodik – fokozatosan visszatérhet az életünk a veszélyhelyzet előtti mindennapokhoz. Május 25-től nyitva a hivatal, a könyvtár és a Csemői Nefelejcs Óvoda és Mini Bölcsőde. 
Felkészültünk a polgármesteri hivatalban az ügyfelek fogadására, az óvodában a gyermekek ellátására. Már e héttől használhatóak a játszóterek és nyitva a Sportcentrum is. 
A magam részéről szeretném megköszönni, hogy az elmúlt 10 hétben követték a lakossági tájékoztatókat és be is tartották az ajánlásokat. Köszönöm a lájkokat és a biztató szavakat. A veszélyhelyzeti lakossági tájékoztatókat a mai nappal lezárom. 
 A jövő héttől már a napi munkánkra, a folyamatban lévő és a beadás előtti pályázatok sikerességére fordítjuk minden időnket és erőnket. 
VIGYÁZZANAK MAGUKRA, VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA!”

 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

 

... AKTÍV SZEPTEMBER      
Minden hétvégére jut program az év kilencedik hónapjában. Az első szombaton a 20. Jawa fesztivál csemői megállójával indul a hónap, a második szombat a hagyomány szüreti fesztiválé. Szeptember 15-én Ladányi emléknap a költő házánál, 23-án, szombaton családi sport- és kerékpáros nap a Sportcentrumban. Az utolsó hétvégén a lovasainkért izgulhatunk, hiszen 30-án és elsején rendezik a Nemzeti Vágta országos döntőjét. A részletes programok a települési weboldalon elérhetőek.  

 

... HOGYAN ÁLLUNK, HOL IS TARTUNK    
A települési weboldalról letölthető a 2023. második negyedévének önkormányzati feladatellátásáról készült beszámoló. Olvasd, legyél tájékozott!   

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy SZEPTEMBER hónapban is lesznek külterületi fogadóórák. A hónap utolsó hetében a korábbi menetrend szerint hétfőn a zöldhalmi közösségi háznál, szerdán a 12. sz. boltnál, csütörtökön a hantházi boltnál várom az érdeklődőket. A minden hétfő délelőtti, hivatali irodámban tartandó fogadórákon is megtalálható vagyok, ahogy minden elérhetőségem is él!