2020. július 30.                
MAGYAR FALU PROGRAM - DILEMMÁK                               

Ezen a héten jelent meg 6 felhívás a Magyar Falu Program keretében, összesen 12 milliárd forint keretösszegben lehet pályázni minden 5000 fő alatti településnek. Ez 2875 település számára lehetőség a 3152-ből. A főösszegből 4 milliárd van előirányozva kerékpárutak építésére, fejlesztésére, az egy település által igénylehető támogatási összeg maximum 50 millió forint, melyből 7 %-nyi részt kötelező projekt előkészítésre, közbeszerzése és műszaki ellenőrzésre elkölteni.Csemő esetében a következő kérdések merülnek fel: 
- mit terveztessünk?
- hová terveztessünk?
- kivel terveztessünk?
- mire elég a támogatási összeg?
Van építési engedélyes tervünk konkrét műszaki tartalommal a teljes Csemő-Cegléd közötti szakaszra, és van a három szakaszra (a Sportcentrumtól a zöldhalmi rendelőig, a zöldhalmi részre és a Pipacstól a Cegléd tábláig) Ezen szakaszok 2019-ben készített tervezői költségbecslés szerint külön-külön 200 millió forint + ÁFA összegből megvalósíthatóak – tehát a meglévő terveket és számokat beadni nem tudjunk.
Újat kell készíteni, 30 nap alatt, de hová, melyik részre, milyen műszaki tartalommal? Különálló legyen, vagy az utat szélesítjük? Ha újat kell készíteni, az milliók és saját erőből, ráadásul hozzá sem lehet nyúlni a fenntartási 5 év alatt, tehát, ha valamilyen szerencse folytán mégis sikerül akár csak a pandémia alatt elvett 100 milliót visszakapnunk, akkor ahhoz is új tervek kellenének, ami inkább tizenmillió forint, mint egy-kettő…
Másik meghirdetett intézkedés Faluház építésére, bővítésére vonatkozik, szintén 50 milliós pályázati támogatás kérhető. Az én fogalmaim szerint a Faluház egy közösségi fedett tér – a kiírás szerint viszont: a kizárólagos önkormányzati tulajdonban lévő, önkormányzatok illetve közös önkormányzati hivatalok polgármesteri hivatalként, vagy akként is funkcionáló többcélú épületének „Faluházának” külső és belső felújítása, átépítése, bővítése; korszerűsítése (energetikai korszerűsítés, megújuló energiaforrás alkalmazása, az önkormányzati intézmények rekonstrukciója, például: fűtéskorszerűsítés, nyílászárócsere, hőszigetelés, meglévő világítási rendszerek, info- és telekommunikációs hálózat korszerűsítése) és akadálymentesítése lehet pályázati cél.
Mitől faluház a polgármesteri hivatal? Akkor miért nem lehet a hivatalok felújítását kiírni?
Nem sok mozgásteret hagytak ezek a kiírások, egy valamiben azonban biztos vagyok: nem fogunk a hivatal felújítására sok-sok millió forintot költeni úgy, hogy vannak el nem bírált és tartaléklistás pályázatink is!  

 

2020. július 26.                
KOMMUNIKÁCIÓS ERROR...                               

Számtalanszor beszéltem, írtam arról, hogy milyen fontos, hogy kommunikáljunk egymással. Tök jó lenne megbeszélni a legapróbb dolgot és problémát, mert a sok kicsi sokra megy elve alapján, ha az apróságnak tűnő zavaró esteket a szőnyeg alá söpörjük, akkor idővel jó nagy hegy képződik, amit aztán már sehogyan sem tudunk eltakarítani. Ezt azonban sokan úgy értelmezik, hogy akkor most aztán panaszkodjunk minden ittyre-fittyre, méltatlankodjunk ha kell, ha nem, és vádaskodjunk, mert mi igazából csak kommunikálunk, és ezzel valójában jót teszünk…
A magam részéről polgármesteri szerepvállalásom óta ajánlkoztam arra, hogy keressenek, beszéljünk.
Sőt igyekszem a tájékoztatásban élen is járni, hiszen, írott és elektronikus formában is folyamatosan jelentetem meg a közérdekű információkat, a szélesebb érdeklődésre számot tartó közleményeket. Aki pedig a „full hivatalos verzióra” vágyik, annak ott vannak a hivatalos jegyzőkönyvek, előterjesztések, rendeletek és külön szedve a határozatok is.  
Ehhez képest, pontosabban „ehő való képest” megint elindult az az idiotizmus, hogy zárt csoportokban osztogatnak, kérdeznek egymástól (???) az emberek, hivatalos ügyekben. És erre valahogy mindenkinek van hozzászólása. Fogalma sincs sem a kérdezőnek, sem a kommentelőnek arról a felvetésről, de véleményük az van. Nem tudok másra gondolni, mint arra, hogy nem is cél az, hogy tájékozott legyen, nem is érdekli valójában a megoldás – kizárólag a hangulatkeltés a cél. Csak azt fejtse meg nekem valaki, hogy ebben mi az élvezet? Miért jó butának lenni?  
Nem fogok változtatni azona tavaly október 13-án felvett gyakorlaton, hogy zárt csoportokat nem nézek. Erről a mostani esetről is azért tudok, mert egy helyi képviselő hívott fel azzal, hogy nekem reagálnom kellene. Elmondtam neki is, hogy én biztos nem fogok se belépni, se olvasgatni és ott válaszolni. Csináltam 5 éven keresztül, hogy aztán az egész éjszakani munkámat reggelre töröljék, mert megsértődnek az emberek…     
Az csak tovább növeli a „harci kedvemet”, hogy újra elindult az a gyakorlat is, hogy a hétvégén jönnek a messenger üzenetek. Kértem ugyan, hogy legyen elég hétfő reggeltől péntek estéig az idő – de folyamatosan vannak, akik ezt képtelenek megérteni, sőt néhány perccel a beírás után jönnek a kérdőjelek… Fasza! Még fel is vagy háborodva? Mi az, hogy nem válaszol azonnal? Rossz hírem van: nem is fogok! A hétvége az enyém!   

 

2020. július 23.                
AUGUSZTUS - RENDEZVÉNY NÉLKÜL                               

Napok, sőt hetek óta tipródtam, hogy mi lenne a helyes megoldás.
Nyilván senki nem tudja megmondani, hogy mi lesz egy hónap múlva, dönteni viszont most kell, mert nem nagyon tudnék elszámolni sem a lelkiismeretemmel, sem a választóimmal, ha több milliós költség mellett mégis tiltva lesz augusztus 15-e után az 500 fő feletti rendezvény…
Két dolog billentette a mérleget a lemondás irányába: egyrészt elmaradnak az augusztus 20-i központi ünnepségek, a másrészt pedig a két nappal korábban bejelentett külföldi országok színezése kapcsán a hatályba lépést megelőzően már módosított szöveg került a korányrendeletbe, nevezetesen az, hogy országon belül tartomány, sőt város is lehet más színű a vírusveszély kapcsán.   
Ezek után született meg és tettem ma minden felületen közzé az alábbi közleményt:
Kedves Csemőiek! Kedves Barátaink!
Akik az elmúlt években részt vettek csemői szabadtéri rendezvényen, tudhatják, hogy igyekeztünk minden korosztály számára minőségi programokat szervezni. Egész egyszerűen azért, mert fontosnak tartottuk, és persze tartjuk ma is, hogy a helyi közösség és a vendégeink is jól érezzék magukat Csemőben.
Az idei esztendőben is úgy készültünk, hogy megtartjuk az összes kis- és nagy rendezvényt, sztárvendégekkel. A koronavírus járvány keresztül húzta a tavaszi és a nyári terveinket.
Felelősséggel, türelemmel voltunk a karanténban és terveztük újra a nyár végi rendezvényeket abban a reményben, hogy augusztus második felétől ismét együtt lehetünk.
Az élet, pontosabban a járvány átírta ezt a módosított forgatókönyvet is – és hosszas vívódás után azt a döntés kellett hoznunk, hogy NEM RENDEZZÜK MEG sem az augusztus 20-i ünnepséget, sem az augusztus 22-re tervezett VIRÁGOS CSEMŐ FESZTIVÁLT.
Akkor tudunk jó programokat szervezni és megvalósítani, ha mosolyogva bár, de minden idegszálunkkal arra koncentrálunk, hogy mindenki jól érezhesse magát. Ez most nem megy…
Híreket böngészünk, nézzük a kormányrendeleteket; magunk között aktív fertőzöttek számáról, járványgörbéről beszélgetünk ahelyett, hogy az íjászpálya és a zsűrisátor helyén gondolkodnánk….  
A jelenlegi helyzetben az vált a legfontosabbá, hogy ne alakulhasson ki gócpont a településen, tegyünk meg mindent a magunk és embertársaink egészségének védelmében, hogy a veszélyhelyzet után újra és teljes körben tudjunk örülni egymásnak és a találkozásnak.
Mindenki megértését köszönöm!

 

2020. július 20.                
CSODA TÖRTÉNT!                               

Levél érkezett az EMMI-ből. melynek tárgya: tájékoztatás a Nemzeti Szabadidős Egészség Sportpark program IV. üteméről.
A levél lényeg, hogy a 2016-ban, jól olvassátok , de azért kiírom betűvel is, hogy a kettőezertizenhatban beadott sportpark létesítését célzó pályázatunk részben nyert, és 1 db „C” típusú sportpark beruházáshoz kaptunk támogatást.
Kibogarásztam a korabeli tájékoztatókat elővéve, hogy mit takar a „C” típus. Nos, minimum 90 négyzetméter alapterületű, gumi burkolatú területe, ahol a minimálisan 8 eszközt telepítenek az alábbi funkciókra: húzódzkodás, tolódzkodás, fekvőtámasz, bordásfal, hasizom erősítés, hátizom erősítés. lépcsőzés, függeszkedés.  
Ez egy olyan projekt, ahol „készen kapjuk” a megvalósult állapotot – mindent a beruházó intéz.
Hajrá!

 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

 

... AKTÍV SZEPTEMBER      
Minden hétvégére jut program az év kilencedik hónapjában. Az első szombaton a 20. Jawa fesztivál csemői megállójával indul a hónap, a második szombat a hagyomány szüreti fesztiválé. Szeptember 15-én Ladányi emléknap a költő házánál, 23-án, szombaton családi sport- és kerékpáros nap a Sportcentrumban. Az utolsó hétvégén a lovasainkért izgulhatunk, hiszen 30-án és elsején rendezik a Nemzeti Vágta országos döntőjét. A részletes programok a települési weboldalon elérhetőek.  

 

... HOGYAN ÁLLUNK, HOL IS TARTUNK    
A települési weboldalról letölthető a 2023. második negyedévének önkormányzati feladatellátásáról készült beszámoló. Olvasd, legyél tájékozott!   

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy SZEPTEMBER hónapban is lesznek külterületi fogadóórák. A hónap utolsó hetében a korábbi menetrend szerint hétfőn a zöldhalmi közösségi háznál, szerdán a 12. sz. boltnál, csütörtökön a hantházi boltnál várom az érdeklődőket. A minden hétfő délelőtti, hivatali irodámban tartandó fogadórákon is megtalálható vagyok, ahogy minden elérhetőségem is él!