2020. november 30.                  
MIÉRT?

Az elmúlt héten két alakalommal is szedtük a szemetet a szilárd burkolatú utjaink mentén.
Nem azért, mert nem tudtam más munkát adni a közfoglalkoztatottjainknak, hanem mert kedd után két nap alatt újra szemetesek voltak az árkok. Öt-tíz méterenként egy sörösdoboz, aztán egy energiaitalos, aztán húsz méterig semmi, majd újra egy alkoholos palack, majd egy zsebkendő, és így tovább, és így tovább….
Csupa-csupa általam személyesnek tartott tárgy, amelyről ezek szerint mások nem gondolják úgy, hogy az övék. 
Évek, sőt már egy évtized óta keresem azt a lelkületet, amikor felül a paraszt a kerékpárjára, természetesen italosan és kivilágítatlanul és miután siet is, menet közben issza tovább az italát. Majd, miután kiürült a doboz, fogja és elhajítja. Miért?
Fel tudnám rúgni! Elfogyott és eldobod, bunkókám? Akkor már nem tiéd? Majd összeszedi más, igaz?
Óriási erőket mozgósítunk azért, hogy ápolt települési környezet vegye körül a magántulajdonokat. Mégis van néhány ember, mert meggyőződésem, hogy két kezemen meg tudom számolni ezeket az ökröket, akik szó szerint belesz…nak ebbe az egészbe!
Nem kell füvet nyírniuk, virágot ültetniük, gereblyézniük és locsolniuk sem a közterületeken - annyi lenne az egyetlen kérés, hogy ne okozzon kárt és ne szemeteljen!  Nem kértem soha, hogy bárki lefesse a dűlőtáblákat, de azt sosem gondoltam volna, hogy annyit sem lehet elvárni, hogy békén, férjen el tőle.
Ez sem megy...

 

2020. november 27.                  
ADVENTI KÉSZÜLŐDÉS 

Advent, a karácsonyt megelőző négy hét az elcsendesedés és a várakozás időszaka, amely a december 25. előtti negyedik vasárnapon veszi kezdetét. „Normális évben” ilyenkor már díszítjük a falut, hogy az első vasárnapra díszvilágítást kapjanak a közterületeink és épületeink.
Az idei esztendő sajnos nem „normális” év.
2020 jó részében a mosolygást maszk takarta, a beszélgetéseket távolságot tartva bonyolítottuk, és azt ismételtük, hogy aki csak teheti, maradjon otthon. A vírus köztünk van és áldozatokat követel.
Közösen és együtt nem fogunk tudni az idén ünnepelni és szilveszterezni sem.     
Idén nem lesz díszvilágítás, nem készülünk látványos fényelemekkel a tereinken és a középületeken sem. Advent első vasárnapján kigyullad a hivatal előkertjében az első adventi gyertya, és a harmadik vasárnapra pedig a település több pontján feldíszített fenyők fogják jelezni a karácsony közeledését.
Ha már közösen nem tudunk ünnepelni; kívánom, hogy családonként egészségben és szívünkben melegséggel teljenek az ünnepi előkészületek.
VIGYÁZZANAK MAGUKRA, VIGYÁZZUNK EGYMÁSRA!

 

2020. november 25.                  
ELŐREHALADÁSI JELENTÉS  

Jelentem, hogy a központi orvosi rendelő gyermekorvosi épületrészén a kőzetgyapot szigetelésre felkerült az üvegszövet háló. Ezt még egyszer ragasztóréteg fedi majd, és az alapozás után kapja meg az épület a végleges színét. Megérkeztek a nyűanyag nyílászárók, a cserére és a belső javításokra a jövő hét első három napján sor kerül.  A cserép az egyetlen olyan hiányzó anyag, melynek szállítására várunk ahhoz, hogy a tetőcserét is el lehessen kezdeni.
Jelentem továbbá, hogy haladnak az embereink az ökocentrum mosdókonténerének fedési munkáival is. A szerkezet már áll, először a tető készül el zsindelyburkolattal, majd a konténer is új külsőt kap.
Jelenetem végül, hogy a közfoglalkoztatottjaink segítségével sikerült 7 hét alatt összevágnunk a 363 köbméter szociális célú tűzifát. Bár a rendelet szerint szálakban is adható a fa, 2014-től minden évben gurigázva adtuk és figyelve arra is, hogy vegyesen legyen a vékonyabb és vastagabb. Az idei évben majdnem négyszer annyi fát szereztünk be a támogatásnak köszönhetően, mint az előző években és bizony megéreztük, hogy tíz fő két hónapig csak a fát vágta.

 

2020. november 23.                  
A HÜLYESÉG FOKOZHATÓ!  

Nincs egy hete, hogy kifakadtam a home office állami működéstől.
Nos, sikerült a mai napra is jutnia egy baromságnak. Ma az történt, hogy a Járási Hivatal az illetékességi területén működő, egészségügyi alapellátást végző praxis vezetője részére szóló megkeresést a polgármestereknek címzett azzal, hogy intézkedjenek. A megkeresés tárgya egy igényfelmérés volt, ilyen, mostanság jelentéktelen témában, hogy miből mennyi védőeszközre van szükségük. Van 24 órájuk, hogy jelezzenek. Azt mondja meg nekem valaki, hogy ehhez miért kell a polgármester? Az orvosok nem a hivatal dolgozói, önálló jogi személyek, akiknek a működési engedélyt az állam adja, a hogy direktbe is finanszírozza őket. Azt nem hiszem, hogy ne ismernék az elérhetőségüket…
Akkor meg miért? Talán azért, hogy legyen kire mutogatni mindkét oldalról, ha nem lesz teljesítve határidőben a megkeresés?
És ha én beteg vagyok? Mert lehetnék. Pesten vagyok és tárgyalok, nem ülök gép előtt? Mert ez is megtörténhetett volna.
Félreértés ne essék, nem esik le a gyűrű az ujjamról, ha nekem tovább kell küldenem egy emailt. A bajom azzal van, hogy miért kellek én köztes szereplőként egy olyan szakmai kapcsolathoz, ami egyébként a hatóság és az egészségügyi szolgáltatók között fennáll.

 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

 

... AKTÍV SZEPTEMBER      
Minden hétvégére jut program az év kilencedik hónapjában. Az első szombaton a 20. Jawa fesztivál csemői megállójával indul a hónap, a második szombat a hagyomány szüreti fesztiválé. Szeptember 15-én Ladányi emléknap a költő házánál, 23-án, szombaton családi sport- és kerékpáros nap a Sportcentrumban. Az utolsó hétvégén a lovasainkért izgulhatunk, hiszen 30-án és elsején rendezik a Nemzeti Vágta országos döntőjét. A részletes programok a települési weboldalon elérhetőek.  

 

... HOGYAN ÁLLUNK, HOL IS TARTUNK    
A települési weboldalról letölthető a 2023. második negyedévének önkormányzati feladatellátásáról készült beszámoló. Olvasd, legyél tájékozott!   

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy SZEPTEMBER hónapban is lesznek külterületi fogadóórák. A hónap utolsó hetében a korábbi menetrend szerint hétfőn a zöldhalmi közösségi háznál, szerdán a 12. sz. boltnál, csütörtökön a hantházi boltnál várom az érdeklődőket. A minden hétfő délelőtti, hivatali irodámban tartandó fogadórákon is megtalálható vagyok, ahogy minden elérhetőségem is él!