2021. március 29.                   
LAZÍTVA, SZÓRVA       

Nyílik a természet – szerencsére a tavasz nem marad el a pandémiás helyzetben sem.
Ahogy az időjárás engedte, a metszést követően elvégeztük a gyep szellőztetését is. Óriási zöldfelületeket kezelünk már, a kistraktorral három napon keresztül folyt a gyökerek tépése és az elszáradt gyökérzet gyűjtése.
Nagyon hiányzott a téli csapadék – olyan száraz a föld, hogy szinte porzik.
Indítottuk az automata öntözőrendszereket is a közterületeken, továbbá elszórtuk a műtrágyát is abban a reményben, hogy hetek múlva újra zöldellő ligetek díszítik Csemőt.
Számomra mindig a Hét vezér téri szökőkút indítása a „szabadtéri szezon” kezdete- hát ez most egy kicsit csúszik… Cserére szorul a szűrőrendszer, de március 8-a óta nincsenek nyitva azok a boltok, ahol ez beszerezhető lenne, ráadásul nem szabvány eszközről van szó, így ebben az esetben az online rendelés sem működik. A rendelő előtti csobogót már kitakartuk, és a feltöltést követően a héten már működni fog, ahogy ezen a héten szeretnénk a feljáró rámpák burkolásokat is befejezni – így húsvétra reményeim szerint már elnyerheti végleges állapotát a központi rendelő környezete.  

 

2021. március 25.                   
EGYIK BEADVA, MÁSIK ELŐKÉSZÍTVE       

Azt mondtuk, hogy az idei évben nem, vagy csak úgy adunk be pályázatot, amely nem vagy minimális mértékben kíván önerőt, illetve saját erőt.
Még március elején írtam arról, hogy választanunk kell a Magyar Falu Program többféle intézkedése közül, és úgy döntöttem, hogy az idei évben is a Mikebudai út egyes szakaszainak felújítása lenne a pályázott cél. Ez a pályázati anyag elő van készítve – „csupán” a költségbecslést kell aktualizálni, ezt elvégeztük és várjuk azt az áprilisi időpontot, amikor nyílik a felület a feltöltésre.
Az idei évben más pályázatot erre a programra nem tervezünk benyújtani – ekként is szeretnénk növelni annak az esélyét, hogy nyerje a beadott pályázatunk.  
Kicsit előrébb tartunk az önkormányzati fejlesztéses pályázat kapcsán, amelyet már benyújtottunk.  Kértem ajánlatot a sportcentrumban lévő műfüves pálya kikopott területrészének felújítására, továbbá az épületben a fűtési rendszer és melegvíz kialakítására – ezt nyújtottuk be.
Semmiképpen nem tartom magam jósnak – de biztos vagyok benne, hogy kapunk majd hiánypótlást…
Viszont minden esélyünk megvan arra, hogy az az ideális forgatókönyv valósulhasson meg, hogy idei tervezés, idei elbírálás, idei kivitelezés. Ehhez már csak annyi szükségeltetik, hogy nyerjen a pályázatunk…

 

2021. március 22.                   
HAJRÁ AZ EGÉSZSÉGHÁZ KÖRÜL       

Megküzdöttünk a terep szintezésével. 20 méteren belül volt négy magasságunk is, ezt kellett úgy összehozni, hogy ne legyen akadály a járdában. Próbáltunk figyelni arra is, hogy a lejtések is meglegyenek – hát az első nagyobb mennyiségű eső megmutatja, hogy jól számoltunk e... 
Befordultunk a célegyenesbe, most arra kérek mindenkit, hogy a következő néhány napban a már elkészült bejárót használják a Szt. István út felől és a fogorvosi rendelő előtti bekötő járdát, hogy az épület sarkánál lezárt területen be tudjuk fejezni a burkolást.  
Ha az időjárás engedi, akkor a hét végére készen lehetünk, sőt még a csobogót is üzembe fogjuk helyezni.

 

2021. március 19.                   
MEGKEZDŐDÖTT AZ UTOLSÓ FEJEZET      

Sok értelme és többféle tartalma lehet ennek a mondatnak, én speciel most kizárólag az ökocentrum fejlesztésére gondoltam.
Több évvel ezelőtt született meg az álom a volt vadászház és környezetének új funkcióval történő felújítására. Nyertünk több pályázatot (konkrétan három intézkedésre) és kaptunk többlet állami támogatást (konkrétan az udvari környezet kialakítására), melyek mellett folyamatosan önerőből és építgettük, szépítgettük a területet.
Most ott tartunk, hogy az épület teljesen kész, a szobák kialakításra kerültek, a berendezés is 80%-ban a helyén van, már csak a „finomhangolást” (függöny, szőnyeg, konyha berendezése és felszerelése) végezzük. Teljesen kész az udvari mosdó épület is, kívül teljes burkolatot kapott, belülről pedig új festést.
Az utolsó fejezet az épület mögötti tanösvény kialakítása és felszerelése. A nyomvonalat már korábban kitűztük és mára meg is tisztítottuk a levelektől. Elkezdődött az információs táblák és játék-eszközök tervezése, a vállalkozási szerződés szerint május végéig elkészül kilenc darab szemléltető eszköz.        
Dr. Kürti Györgyöt, a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium nyugalmazott igazgatóját kértem meg a szövegtartalom összeállítására, aki nagy örömmel vállalta felkérést.
Mára már azt is világosan látom, hogy a pályázat által finanszírozott elemeken túl további táblák és játékok is kihelyezésre kerülnek – szeretnénk egy teljes képet adni a helyi növény- és állatvilágról.
Május végére minden kiderül…  

 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

  

... CSEMŐI NYÁR 2021.            
Következik az ötödik felvonás! Nyárzáró szabadtéri programként MULATÓS ESTRE VÁRUNK minden kedves érdeklődőt 2021. szeptember 24-én az ökocentrum udvarán. 19.00 és 22.00 óra között muzsikál Fajka István és zenekara.             

... KONTÉNERES SZEMÉTSZÁLLÍTÁS 
2021-ben is folytatjuk a konténeres hulladékgyűjtést a külterületi településrészkeen. OKTÓBERBEN is 4 héten és 4 helyszínen lesz lehetőség kommunális hulladék leadására - kizárólag csemői lakcímkártyával rendelkezők számára. Az időpontok és a helyszínek a teleplülési weboldalon olvashatóak.  
 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy újra indultak a külterületi fogadóórák. Minden hónap utolsó hetében, kedden,szerdán és csütörtökön vagyok elérhető 15 órától (sorrendben) a zöldhalmi közösségi háznál, a 12. sz. boltnál és hantházi boltnál. A polgármesteri hivatalban minden hétfőn 9.00 és 11.00 óra között a  fogadóórák megmaradnak.       

 

... NEMZETI VÁGTA     
Október 2-3-án Budapesten, a Hősök terén rendezik az idei évi nagydöntőt, ahol szurkolhatunk a Petrik Tamásnak és Viccesnek, valamint a kocsitoló csapatunknak! A rendezvényről folyamatos beszámoló lesz olvasható a közösségi oldalamon. HAJRÁ CSEMŐ!