2021. április 30.                   
NEMZETI VÁGTA - CSEMŐI ELŐVÁGTA        

Amikor 2015-ben először indult Csemő a Nemzeti Vágtán, akkor csak annyit szerettem volna, hogy növeljük a településünk ismertségét.
Az elmúlt évek eredményei alapján büszkén kijelenthetem, hogy ez nagyon jól sikerült, köszönhetően Petrik Tamás elhivatottságának és hozzáértésének. 2017-ben sikerült megnyerni az országos versenyt, amivel a csúcsra értünk és beírtuk Csemő nevét a Vágta-történetébe.  A tavalyi esztendőben már a kocsitoló versenyen is képviseltettük magunkat és végeztünk a második helyen az országos döntőben.  Még egy nagy vágyam volt a vágta kapcsán – és ez az idei évben megvalósulhat. Már a kezdettektől is, de a négy évvel ezelőtti győzelem után már gőzerővel kerestem a lehetőségét annak, hogy elővágtát rendezzünk helyben. Ez olyan selejtező futam, ahol ki lehet vívni a pesti nagydöntőbe jutást. A kitartó munka idénre beérett, most már biztos, hogy július 24-én a Csuda Csikó Tanya környezetében Csemői Elővágta kerül megrendezésre. A tereprendezéssel már elkezdtük a pálya kialakítását és elkezdődött az elővágta napi program összeállítása is. Engedjétek meg nekem, hogy patetikus legyek: az elővágta megrendezésével teljessé válik Csemő vágta életműve! Büszkeség van….     

 

2021. április 27.                   
TÚL NAGY A CSEND       

Idejét nem tudom, hogy mikor volt két olyan, egymást követő nap az elmúlt bő egy évben, amikor hivatalos elektronikus levél nem érkezett. Sem egy pályázati eredmény, sem egy értesítés a folyamatban lévő ügyeinkről. Ennél a „csendnél” még a hiánypótlási felhívást is jobban szeretem.
Érkezett viszont összesen kilenc határozat a Népegészségügyi Osztálytól, a betegek és karanténosok száma először érte el a 30 főt… Ennek kapcsán annyi a jó hír, hogy ez a magas szám összesen 5 családot érint. Sajnos egyáltalán nincs még vége a járványnak.
Szörnyű látni most újabban az Indiából érkező híreket, belegondolni sem merek, ha egy ottani mutáció eléri Európát. Kell a további fegyelmezettség, kell a távolságtartás, kell a maszk és a sűrű kézmosás.
Kell, hogy mindenki felfogja, hogy oltás nélkül, de oltással is és tünet nélkül is lehet vírusos és fertőzhet.
Rajtunk múlik!

 

2021. április 22.                   
FÖLD NAPJA       

Beteg a Föld, gyógyítani kell!
Vékonyodik az ózonréteg, savas esők marják a növényzetet, pusztulnak az erdők, rozsdásodnak a zöld fenyvesek, új területeket hódít a terméketlen sivatag, ivóvizünk, levegőnk szennyezett, mérgezett a talaj, mérgezettek a tavak, folyók, patakok.
Mostanra eljutottunk arra a pontra, hogy a Föld napját nem csak ünnepelni kell, hanem tenni, sokat tenni azért, hogy megóvjuk a levegőt, a vizeket, növényeket, állatokat.
Igazából fel sem fogjuk, hogy mennyire pusztítóan élünk, hogy a mindennapokban mennyire kevés odafigyelés is elég lenne…, mert mi magunk vagyunk a gyógyszer!
Ha néhanapján autó helyett gyalog vagy bringával közlekedünk, ha komposztáljuk a szerves hulladékot, ha vászontáskával, kosárral megyünk vásárolni, ha csapvizet iszunk palackozott víz helyett – már tettünk a bolygónk megmentéséért!  

 

2021. április 20.                   
EZ ÉRDEKES LESZ...       

Levelet kaptunk a Magyar Postától.
Júliustól nem szállít ki a Magyar Posta címezetlen reklámkiadványokat, azaz a kereskedelmi, az ingyenes sajtótermék és a politikai reklámkiadványok terjesztésével is leállnak – jelentette be a cég.
Gyönyörűen levezették és indokolták, hogy az ilyen típusú kiadványok száma tavaly egyharmaddal volt kevesebb, mint 2019-ben, a nyomott árak miatt pedig a tevékenységhez kapcsolódó költségek rendre meghaladták a bevételt. A „matekban” nincs hiba – bennünket azonban elég érzékenyen érint, mert azt is jelenti, hogy júliustól nem terjeszti a Posta a Csemői Hírmondót sem.
Hát, nem örültem a hírnek… Beszéltem a kapcsolattartónkkal, hogy milyen alternatívák vannak, ha egyedi árat ajánlunk, ha valamelyik más üzletágtól ajánlatot kérünk stb… A válasz nem volt bonyolult: kész, vége, befejezték, hiába írok, hiába sírok, hiába kérek egyedi ajánlatot.
A külterületi részeken a postaládákhoz nincs hozzáférése csak a postának, így momentán az egyetlen életképes megoldásnak az tűnik, hogy kereskedelmi egységekbe pakolunk le példányokat, ahonnan elvihető a lap.
Nem örülök neki…

 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

 

... AKTÍV SZEPTEMBER      
Minden hétvégére jut program az év kilencedik hónapjában. Az első szombaton a 20. Jawa fesztivál csemői megállójával indul a hónap, a második szombat a hagyomány szüreti fesztiválé. Szeptember 15-én Ladányi emléknap a költő házánál, 23-án, szombaton családi sport- és kerékpáros nap a Sportcentrumban. Az utolsó hétvégén a lovasainkért izgulhatunk, hiszen 30-án és elsején rendezik a Nemzeti Vágta országos döntőjét. A részletes programok a települési weboldalon elérhetőek.  

 

... HOGYAN ÁLLUNK, HOL IS TARTUNK    
A települési weboldalról letölthető a 2023. második negyedévének önkormányzati feladatellátásáról készült beszámoló. Olvasd, legyél tájékozott!   

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy SZEPTEMBER hónapban is lesznek külterületi fogadóórák. A hónap utolsó hetében a korábbi menetrend szerint hétfőn a zöldhalmi közösségi háznál, szerdán a 12. sz. boltnál, csütörtökön a hantházi boltnál várom az érdeklődőket. A minden hétfő délelőtti, hivatali irodámban tartandó fogadórákon is megtalálható vagyok, ahogy minden elérhetőségem is él!