2021. augusztus 28.                   
ÚJRA A TEMPLOM TÉREN               

Több, mint másfél év után újra a rendezvényre készültünk a Templom téren úgy, hogy délelőtt és délután is szakadt az eső. Ezzel együtt „csak” kinyitottuk a mosdót, „csak” kinyitottuk az elektromos dobozokat, „csak” felépítettük a színpadot a talapzatra, kipakoltuk az ülőalkalmatosságokat. Cirka 3 óra alatt és csepegő esőben… Ilyenkor jut eszembe a vágtára való készülődés: hosszú hetek, sőt hónapok fizikális munkája, hogy a helyszínt berendezzük.
Elfogultság nélkül azt is megállapíthattuk, hogy a tér gyönyörű! Nem volt olyan vendégünk, a fellépők, a kísérők, akiktől ne kaptunk volna dicséretet, de este a koncert után is állítottak meg látogatók, hogy gratuláljanak.
Szép este volt, eső nélkül, hidegben, profi előadássokkal. Azt gondolom, aki kilátogatott, nem bánta meg, hogy a szeszélyes időjárás ellenére szabadtéri programot választott!

 

2021. augusztus 25.                   
ILYEN MÉG NEM VOLT...               

Hát olyan, hogy egyetlen futó fejlesztési pályázatunk se legyen! A tavalyi és az idei évben beadott jelentkezéseink nyertek – és ez boldogság!
De meg kell kicsit állnunk, mert a nem nagyon látszik, hogy az egyes kivitelezések mekkora, a pályázat benyújtásakor nem tervezett többletköltséget emésztenek fel. Olyan nincs, hogy elnyert pályázatot nem valósítunk meg, de most az a helyzet van, hogy a megvalósítások szinte előre tervezhetetlenek.
Írok egy példát! 
Csak a mini bölcsire vonatkozó szabályzók kétszer változtak ebben az évben. Új szabály, hogy egy bölcsis gyermekre 5 nm terasz felület kell, hogy jusson, Juhé! Nem terveztünk 50 nm teraszt a sem a pályázati engedélyes tervbe, sem a kivitelei tervbe, de meg kell csinálni, különben nem kapunk működési engedélyt; plusz, kell kihúzható tetőt is a teraszra szerelni. Ezeket a költségeket nem terveztük, nem is tervezhettük, viszont ki kell fizetnünk! 
Az van, hogy látnunk kell a faluház projekt és a minibölcsi megvalósításához szükséges összes költséget ahhoz, hogy lássuk mennyi szabad forrásunk maradt…

 

2021. augusztus 20.                   
BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT, MAGYARORSZÁG!               

Augusztus 20-a az egyik legrégibb magyar ünnepnap, Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Uralkodása idején István még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, akkorra hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot. Élete végén a beteg király ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, és 1038-ban ő maga is ezen a napon halt meg.

2021. augusztus 18.                   
KÉT KICSI APRÓ...                    

Az elmúlt napokban két pályázaton dolgoztunk. A Digitális Jólét Program által hirdetett felhívásra adtuk be a jelentkezésünket. Az idei esztendőtől a digitális innovációkat alkalmazó - 5000 fő alatti - települések pályázhatnak négy kategóriában: innovatív települési környezet, fenntartható épített és természeti környezet, innovatív társadalmi és közösségi jólét, innovatív gazdasági ökoszisztéma. Mi az első kategóriát éreztük leginkább „testünkhöz állónak” – így készítettük el az anyagunkat. Döntés hamarosan várható, mert szeptembere végén már ünnepélyes díjátadót szeretnének tartani…  
A másik pályázat a Modern Települések Fejlesztéséért Felelős Kormánybiztos és az állami közfeladatot ellátó Nemzeti Művelődési Intézet lebonyolításában valósul meg az 5000 fő vagy annál kevesebb állandó lakosságszámmal nyilvántartott kistelepülések önkormányzati rendezvényeinek támogatására lehetett pályázati jelentkezést benyújtani. A még előttünk álló, augusztus végi rock akusztik produkció fellépési díjával adtam be a jelentkezésünket még az első napon – hátha sikerül... A kiírás itt is azt ígéri, hogy szeptemberben döntés várható.

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

 

... AKTÍV SZEPTEMBER      
Minden hétvégére jut program az év kilencedik hónapjában. Az első szombaton a 20. Jawa fesztivál csemői megállójával indul a hónap, a második szombat a hagyomány szüreti fesztiválé. Szeptember 15-én Ladányi emléknap a költő házánál, 23-án, szombaton családi sport- és kerékpáros nap a Sportcentrumban. Az utolsó hétvégén a lovasainkért izgulhatunk, hiszen 30-án és elsején rendezik a Nemzeti Vágta országos döntőjét. A részletes programok a települési weboldalon elérhetőek.  

 

... HOGYAN ÁLLUNK, HOL IS TARTUNK    
A települési weboldalról letölthető a 2023. második negyedévének önkormányzati feladatellátásáról készült beszámoló. Olvasd, legyél tájékozott!   

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy SZEPTEMBER hónapban is lesznek külterületi fogadóórák. A hónap utolsó hetében a korábbi menetrend szerint hétfőn a zöldhalmi közösségi háznál, szerdán a 12. sz. boltnál, csütörtökön a hantházi boltnál várom az érdeklődőket. A minden hétfő délelőtti, hivatali irodámban tartandó fogadórákon is megtalálható vagyok, ahogy minden elérhetőségem is él!