2021. szeptember 27.                   
B.A.Z.                    

Volt szerencsém a hétvégén Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe kirándulni – hát leesett az állam.
A hivatali székben ülve állandóan azt hallom, olvasom, hogy a mennyire hátrányos a megye, a térség, programok (és velük tengernyi pénz) kellenek a felzárkóztatáshoz. Ezzel a determinációval ültem fel a buszra és bár nem az egész megyét, csak a zempléni tájegységet jártuk körbe – nagyon pozitív tapasztalatokkal gazdagodtam.   
Nekem a táj szépsége és különösen a környezet rendezettsége vetekszik a Balaton felvidékkel. A földek művelés alatt, a zöldterületek ápoltak voltak, a Pest megyében megszokottnál jobb minőségűek voltak.  Szeméttel alig-alig találkoztunk a közterületeken.
Esküszöm, hogy minden irigység és pikírtség nélkül azt állapítottam meg, hogy tök jó lehet ott élni, és (igaz, csak a felszínt látva…) - minőségi módon!  

 

2021. szeptember 24.                   
PARANCS, ÉRTETTEM!                    

Egyszerűen fel nem foghatom, hogy miért így kell?
Hajlamos vagyok nagyképűen kijelenteni, hogy már mindent láttam a közigazgatás bugyrain belül, amikor mindig történik valami olyan, amitől újra eldobom az agyam…
Nagyon régóta úgy élünk település-szinten, hogy vadásszuk a pályázatokat, mert az így nyerhető források elengedhetetlenek a fejlesztésekhez.
Még a nyáron nagy belső levelezésekkel promótálták, hogy lehet az önkormányzatoknak rendezvényekhez pályázati támogatást kérniük, egymillió forint összeghatárig. Abban semmi újdonság nem volt, hogy elektronikus felületen kellett rögzíteni a jelentkezéseket, abban már sokkal több, hogy eredményhirdetés helyett érkezett egy email még a hét első napján délelőtt 10 órakor, hogy aznap 14 órától egy online tájékoztatót tartanak a támogatási okirat mellékleteinek kitöltéséről. A küldő a Nemzeti Művelődési Intézet volt. Bár azt nem tudjuk, hogy nyertünk-e, azt viszont igen, hogy jelzett időpontban nem fogok gép elé ülni, ezért 5 percen belül választ küldtem azzal a kérdéssel, hogy tájékoztató későbbi időpontban való megtekintésére van-e lehetőség? Válasz csak másnap érkezett, hogy sajnos nem! Szuper….
Aztán harmadnap jött egy újabb üzenet: „a támogatói okiratok aláírásával kapcsolatban a jövő hét folyamán elkezdjük a települések látogatását. Rugalmasságot szeretnénk kérni Önöktől, hogy az általunk megadott időpontban álljanak rendelkezésünkre, hogy az adott régiókban lévő településeket egyszerre tudjuk meglátogatni, és így minél gyorsabb legyen a szerződések aláírása és a támogatás kifizetése.”
Hogy mi van?
Legyünk a jegyzővel folyamatosan elérhetőek, mert valamikor majd jön valaki? A jövő héten hétfőn Tószegre mennék a Mikebudai út felújítása kapcsán a műszaki ellenőrhöz, kedden délelőtt Budapest van betervezve államkincstári számla nyitása ürügyén, délután testületi ülés, szerdán délelőtt Cegléden kistérségi társulási ülés lesz, csütörtökön előadóként is szereplek egy LEADER fórumon Szentkirályon, miközben minden hétköznap délután előre meghirdetett fogadóóráim lesznek a külterületi részeken. Időpontom van a Cegléd Rádióhoz és vágtás helyszín berendezésére is készünk az Andrássy úton… Melyiket mondjam le, mert egyszer, lehet, hogy valaki, valamikor érkezik?
Szeretném hangsúlyozni, hogy nem azzal van bajom, hogy a támogatásnak feltételi vannak, hanem azzal és ahogy egy állami szervezet diktál. Merthogy még szerdán érkezette egy újabb email.  Benne parancs: minden bankszámlaszám feletti azonnali beszedési megbízásra való felhatalmazás engedélyezése, 2019. utáni címpéldány polgármesternek…
Van az önkormányzatnak egy főszámlája és (főleg a beruházások kapcsán) több, mint fél tucat alszámlája, köztük például olyan, ahol a közfoglalkoztatás elszámolása történik. Oda miért adjunk felhatalmazást? Van olyan alszámlánk, ahol kincstári felhatalmazás is kell a rendelkezéshez – most oda rohanjak azért, hogy ha és amennyiben nyertünk és ha és amennyiben nem fogunk tudni 850.000.-fttal elszámolni, akkor legyen miből levonni? Mi az, hogy nem fogadja el a hatályos címpéldányt? Miért csináltattam volna újat, ha 2014-től semmi sem változott? Milyen jogszabály alapján kéri? Mikor csináltassam, ha itt kell ülnöm?      
Megerőszakoltam „magam” és írásban nem válaszoltam, nem tettem fel kérdéseket, mert a támogatást szeretnénk igénybe venni – de azért várom a személyes találkozást, ahol nem leszek néma…

 

2021. szeptember 22.                   
MIKEBUDAI ÚT                   

Több év próbálkozás után az idei esztendőben sikerült pályázati forrást nyerni a Magyar Falu Programban a Mikebudai út legrosszabb szakaszainak felújítására.  Összesen 560 méter hosszban és (teljes szélességében) sikerült megújítani a burkolatot, a mai napon a záró aszfaltréteg is terítésre került a Mikebudai út két szakaszán. A munka a padkarendezéssel folytatódik és záródik is.
Őszintén remélem, hogy sikerül majd funkciójának megfelelően és a sebesség helyes megválasztásával használni az utat és
- nem lesz abból gyakorlat, hogy farolásokkal hogyan hozzuk fel a padkáról a szennyeződést a füstfelhő érdekében az útra – mert szokott.
- nem lesz abból gyakorlat, hogy gyorsulási verseny kezdődik a felújított szakaszon – mert szokott.
- neme lesz abból sem gyakorlat, hogy fékpróbákkal tesztelik (és színesítik) az aszfaltot- mert ez is szokás.
Ha sikerül, még az is lehet, hogy évekig tudunk kátyúk, letörések és bármi más úthiba nélkül közlekedni…

 

2021. szeptember 18.                   
A SPORTPARK PÁLYÁZATRÓL                  

Vissza kell pörgetni a naptárt egészen 2016 nyaráig.
Akkor, augusztus elején megjelent a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak a Nemzeti Szabadidős – Egészség Sportpark Program felhívása benyújtottuk a jelentkezésünket: 150 négyzetméteren, minimum 15 eszközt tartalmazó sportpark építésére pályáztunk, a lakosságszámunk alapján 2 helyszínre is: az egyiket a Sportcentrumban, a másikat a zöldhalmi Tájház környezetében képzeltük el. A kérelmeket a BMSK Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-hez kell benyújtani. Úgy szólt a kiírás, hogy 2016. szeptemberében döntés következik, az elbírálást követően a Nemzeti Sportközpontok építi meg az új sportparkokat.
Döntésről értesítést nem kaptunk, de azt láttuk, hogy 2018-ban és 2019-ben több környező településen is megvalósult is fejlesztés. 2019-ben írtam a BMSK-nak, érdeklődve a csemői pályázat sorsáról, de választ nem kaptam, magam már le is tettem erről a beruházásról, mikor 2020. július 29-én értesítést kaptunk az Emberi Erőforrások Minisztériumából, hogy a két „B” típusú park helyett egy "C" típusú, kb. 90 m2-es, szabadtéri edzőpark (sportpark) beruházáshoz nyertük támogatást, a pályázat továbbra is 100%-ban támogatott.
Nyilatkoznunk kellett, hogy elfogadjuk-e a módosított támogatást - természetesen még az értesítés napján visszaküldtük az elfogadó nyilatkozatot. A megvalósítás helyszínének a sportcentrumot jelöltük ki. Még tavaly augusztusban jött a helyszínei felmérés, majd néhány adategyezetető levélváltás – azóta pedig semmi….
Idén nyár elején küldtem egy megkeresést, hogyan állunk, hiszen eltelt egy év… Az alábbi választ kaptam:
„A csemői "C" sportpark megépítéséhez a kivitelező kiválasztásra került, a szerződések elkészítése folyamatban van. A helyszínek tervezett sorrendjének összeállítása után fogjuk Önt keresni a munkaterület átvételével kapcsolatban.”
Hát itt tartunk, vagyis ott, hogy továbbra sem tudjuk mikor valósul meg a fejlesztés…

 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

  

... CSEMŐI NYÁR 2021.            
Következik az ötödik felvonás! Nyárzáró szabadtéri programként MULATÓS ESTRE VÁRUNK minden kedves érdeklődőt 2021. szeptember 24-én az ökocentrum udvarán. 19.00 és 22.00 óra között muzsikál Fajka István és zenekara.             

... KONTÉNERES SZEMÉTSZÁLLÍTÁS 
2021-ben is folytatjuk a konténeres hulladékgyűjtést a külterületi településrészkeen. OKTÓBERBEN is 4 héten és 4 helyszínen lesz lehetőség kommunális hulladék leadására - kizárólag csemői lakcímkártyával rendelkezők számára. Az időpontok és a helyszínek a teleplülési weboldalon olvashatóak.  
 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy újra indultak a külterületi fogadóórák. Minden hónap utolsó hetében, kedden,szerdán és csütörtökön vagyok elérhető 15 órától (sorrendben) a zöldhalmi közösségi háznál, a 12. sz. boltnál és hantházi boltnál. A polgármesteri hivatalban minden hétfőn 9.00 és 11.00 óra között a  fogadóórák megmaradnak.       

 

... NEMZETI VÁGTA     
Október 2-3-án Budapesten, a Hősök terén rendezik az idei évi nagydöntőt, ahol szurkolhatunk a Petrik Tamásnak és Viccesnek, valamint a kocsitoló csapatunknak! A rendezvényről folyamatos beszámoló lesz olvasható a közösségi oldalamon. HAJRÁ CSEMŐ!