2021. szeptember 29.                   
ARCCAL A VÁGTA FELÉ                     

A hétvégén rendezik a Nemzeti Vágta idei évi döntőjét a budapesti Hősök terén.
Ez már a hatodik év, hogy az ősz elején a figyelem erre a multikulturális eseményre koncentrálódik.
Az idei különleges év, hiszen újra Vicces nevű vágta győztes lovával tud versenyezni Petrik Tamás. Lovasunk és a paripa is jó formában van, sérülés nem hátráltatta a felkészülésüket – erre két évet vártunk…. Arra még többet, hogy elővágtát rendezhessünk – idén ez is sikerült.      
Az elővágta rendezésével automatikusan lehetőséget kaptunk arra is, hogy a vágta korzón (az Andrássy úton) egy bemutatkozó sátorban népszerűsítsük Csemőt. Eddig minden évben kikunyeráltam egy kis sarkot a ceglédi sátorban, most viszont van 18 négyzetméter területünk, hogy bemutathassuk a településünket. Hetek óta folyik a szervező és előkészítő munka, készülünk installációkkal és szereplőkkel is.  
Kocsitoló csapatunk, a Csemői Tornádó is gőzerővel készül a versenyre. Mára azt is tudjuk, hogy Vácdukával és Gyenesdiással kell megmérkőzniük és győzniük ahhoz, hogy döntőbe jussanak, ahol Kocs és Heves csapatai várnak rájuk.
Én is nagyon készülök, feltöltve a power bank, leürítve a külső wincehster… A hétvége mindkét napjáról folyamatos tájékoztatást, képeket és videókat az önkormányzat és a polgármesteri közösségi oldalon olvashattok.
HAJRÁ CSEMŐ!  

 

2021. szeptember 27.                   
B.A.Z.                    

Volt szerencsém a hétvégén Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe kirándulni – hát leesett az állam.
A hivatali székben ülve állandóan azt hallom, olvasom, hogy a mennyire hátrányos a megye, a térség, programok (és velük tengernyi pénz) kellenek a felzárkóztatáshoz. Ezzel a determinációval ültem fel a buszra és bár nem az egész megyét, csak a zempléni tájegységet jártuk körbe – nagyon pozitív tapasztalatokkal gazdagodtam.   
Nekem a táj szépsége és különösen a környezet rendezettsége vetekszik a Balaton felvidékkel. A földek művelés alatt, a zöldterületek ápoltak voltak, a Pest megyében megszokottnál jobb minőségűek voltak.  Szeméttel alig-alig találkoztunk a közterületeken.
Esküszöm, hogy minden irigység és pikírtség nélkül azt állapítottam meg, hogy tök jó lehet ott élni, és (igaz, csak a felszínt látva…) - minőségi módon!  

 

2021. szeptember 24.                   
PARANCS, ÉRTETTEM!                    

Egyszerűen fel nem foghatom, hogy miért így kell?
Hajlamos vagyok nagyképűen kijelenteni, hogy már mindent láttam a közigazgatás bugyrain belül, amikor mindig történik valami olyan, amitől újra eldobom az agyam…
Nagyon régóta úgy élünk település-szinten, hogy vadásszuk a pályázatokat, mert az így nyerhető források elengedhetetlenek a fejlesztésekhez.
Még a nyáron nagy belső levelezésekkel promótálták, hogy lehet az önkormányzatoknak rendezvényekhez pályázati támogatást kérniük, egymillió forint összeghatárig. Abban semmi újdonság nem volt, hogy elektronikus felületen kellett rögzíteni a jelentkezéseket, abban már sokkal több, hogy eredményhirdetés helyett érkezett egy email még a hét első napján délelőtt 10 órakor, hogy aznap 14 órától egy online tájékoztatót tartanak a támogatási okirat mellékleteinek kitöltéséről. A küldő a Nemzeti Művelődési Intézet volt. Bár azt nem tudjuk, hogy nyertünk-e, azt viszont igen, hogy jelzett időpontban nem fogok gép elé ülni, ezért 5 percen belül választ küldtem azzal a kérdéssel, hogy tájékoztató későbbi időpontban való megtekintésére van-e lehetőség? Válasz csak másnap érkezett, hogy sajnos nem! Szuper….
Aztán harmadnap jött egy újabb üzenet: „a támogatói okiratok aláírásával kapcsolatban a jövő hét folyamán elkezdjük a települések látogatását. Rugalmasságot szeretnénk kérni Önöktől, hogy az általunk megadott időpontban álljanak rendelkezésünkre, hogy az adott régiókban lévő településeket egyszerre tudjuk meglátogatni, és így minél gyorsabb legyen a szerződések aláírása és a támogatás kifizetése.”
Hogy mi van?
Legyünk a jegyzővel folyamatosan elérhetőek, mert valamikor majd jön valaki? A jövő héten hétfőn Tószegre mennék a Mikebudai út felújítása kapcsán a műszaki ellenőrhöz, kedden délelőtt Budapest van betervezve államkincstári számla nyitása ürügyén, délután testületi ülés, szerdán délelőtt Cegléden kistérségi társulási ülés lesz, csütörtökön előadóként is szereplek egy LEADER fórumon Szentkirályon, miközben minden hétköznap délután előre meghirdetett fogadóóráim lesznek a külterületi részeken. Időpontom van a Cegléd Rádióhoz és vágtás helyszín berendezésére is készünk az Andrássy úton… Melyiket mondjam le, mert egyszer, lehet, hogy valaki, valamikor érkezik?
Szeretném hangsúlyozni, hogy nem azzal van bajom, hogy a támogatásnak feltételi vannak, hanem azzal és ahogy egy állami szervezet diktál. Merthogy még szerdán érkezette egy újabb email.  Benne parancs: minden bankszámlaszám feletti azonnali beszedési megbízásra való felhatalmazás engedélyezése, 2019. utáni címpéldány polgármesternek…
Van az önkormányzatnak egy főszámlája és (főleg a beruházások kapcsán) több, mint fél tucat alszámlája, köztük például olyan, ahol a közfoglalkoztatás elszámolása történik. Oda miért adjunk felhatalmazást? Van olyan alszámlánk, ahol kincstári felhatalmazás is kell a rendelkezéshez – most oda rohanjak azért, hogy ha és amennyiben nyertünk és ha és amennyiben nem fogunk tudni 850.000.-fttal elszámolni, akkor legyen miből levonni? Mi az, hogy nem fogadja el a hatályos címpéldányt? Miért csináltattam volna újat, ha 2014-től semmi sem változott? Milyen jogszabály alapján kéri? Mikor csináltassam, ha itt kell ülnöm?      
Megerőszakoltam „magam” és írásban nem válaszoltam, nem tettem fel kérdéseket, mert a támogatást szeretnénk igénybe venni – de azért várom a személyes találkozást, ahol nem leszek néma…

 

2021. szeptember 22.                   
MIKEBUDAI ÚT                   

Több év próbálkozás után az idei esztendőben sikerült pályázati forrást nyerni a Magyar Falu Programban a Mikebudai út legrosszabb szakaszainak felújítására.  Összesen 560 méter hosszban és (teljes szélességében) sikerült megújítani a burkolatot, a mai napon a záró aszfaltréteg is terítésre került a Mikebudai út két szakaszán. A munka a padkarendezéssel folytatódik és záródik is.
Őszintén remélem, hogy sikerül majd funkciójának megfelelően és a sebesség helyes megválasztásával használni az utat és
- nem lesz abból gyakorlat, hogy farolásokkal hogyan hozzuk fel a padkáról a szennyeződést a füstfelhő érdekében az útra – mert szokott.
- nem lesz abból gyakorlat, hogy gyorsulási verseny kezdődik a felújított szakaszon – mert szokott.
- neme lesz abból sem gyakorlat, hogy fékpróbákkal tesztelik (és színesítik) az aszfaltot- mert ez is szokás.
Ha sikerül, még az is lehet, hogy évekig tudunk kátyúk, letörések és bármi más úthiba nélkül közlekedni…

 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

 

... AKTÍV SZEPTEMBER      
Minden hétvégére jut program az év kilencedik hónapjában. Az első szombaton a 20. Jawa fesztivál csemői megállójával indul a hónap, a második szombat a hagyomány szüreti fesztiválé. Szeptember 15-én Ladányi emléknap a költő házánál, 23-án, szombaton családi sport- és kerékpáros nap a Sportcentrumban. Az utolsó hétvégén a lovasainkért izgulhatunk, hiszen 30-án és elsején rendezik a Nemzeti Vágta országos döntőjét. A részletes programok a települési weboldalon elérhetőek.  

 

... HOGYAN ÁLLUNK, HOL IS TARTUNK    
A települési weboldalról letölthető a 2023. második negyedévének önkormányzati feladatellátásáról készült beszámoló. Olvasd, legyél tájékozott!   

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy SZEPTEMBER hónapban is lesznek külterületi fogadóórák. A hónap utolsó hetében a korábbi menetrend szerint hétfőn a zöldhalmi közösségi háznál, szerdán a 12. sz. boltnál, csütörtökön a hantházi boltnál várom az érdeklődőket. A minden hétfő délelőtti, hivatali irodámban tartandó fogadórákon is megtalálható vagyok, ahogy minden elérhetőségem is él!