2021. október 31.                    
ISTEN VELED KÁRMÁN SANYI!                      

Erre ébredni…, felfoghatatlan!
Jó barát és kreatív szakember volt, nagyon szerettem vele dolgozni, fél szavakból is értettük egymást.  
A beszélgetéseink mindig hosszabbak voltak, mert nem volt olyan találkozás akár személyesen, akár telefonon, hogy éppen ne újságolta volna örömmel milyen dobos ereklyét szerzett. Úgy tudott örülni minden apró csavarnak. Amit Ő a dobokról nem tudott, azt nem is volt érdemes tudni. Örülök, hogy a támogathattalak a dobos gálák megszervezésében, a könyveid megjelentetésében. Sanyi!
Az óvoda, az iskola, a piac táblái őrizni fogják emlékedet, s bár még a héten beszéltünk, a mini bölcsi feliratával és a jövő évi évfordulók tábláival már magamra hagytál…  
Legyen Neked könnyű a föld!

 

2021. október 29.                    
NINCS REND(SZER)                     

A koronavírus újra jelen van, sőt támad!
Hetek óta újra nő a fertőzöttek száma, miközben azt hallod a médiából, hogy nincs baj, van vakcina – az oltakozás a megoldás. élhetnek az oltás lehetőségével! 
A kormány tegnap este megjelent rendeletében jogi lehetőséget ad a cégek és vállalkozások számára, hogy előírják alkalmazottaiknak a kötelező védőoltást, míg külön kormányrendelet vonatkozik az állami és az önkormányzati szférára.
Az állami szférában alkalmazottaknál – így a kormánytisztviselőktől, honvédelmi, rendvédelmi, az állami fenntartású szociális és gyermekvédelmi intézmények dolgozóitól, az állami fenntartású kulturális és felsőoktatási intézmények dolgozóitól, az adóhivatali dolgozóktól, az állami fenntartású általános és középiskolák dolgozóitól – elvárt a védőoltás felvétele. Az önkormányzati szférában a polgármesteri hivatalok és önkormányzati fenntartású köznevelési, szociális, kulturális és egyéb intézmények esetén a polgármester dönthet arról, hogy kinek írja elő a védőoltás felvételét.
A Miniszterelnökséget vezető miniszter elismerte, hogy a kötelező oltás általános bevezetése alkotmányos aggályokat vethet fel, de ha ezt a cégvezetők és önkormányzati vezetők teszik, akkor nem?
Az is világos, hogy a temérdek kampány ellenére is jelentős megtorpant az oltakozási kedv, csak ettől még nem szép dolog áthárítani a felelősséget a települési önkormányzatok vezetőire.

 

2021. október 26.                    
ÁLL A VÁZ!                      

Egy nap alatt négy szaki és két speciális gép „összedobta” az acélszerkezeti vázat.  Nem volt egy felesleges mozdulat sem, lazán és vérprofin tették a dolgukat.
Ez a látványos rész, meg majd az, amikor napok alatt a panelek is helyükre kerülnek.
Örülök, hogy itt tartunk, és külön örülök annak is, hogy minden nehézség ellenére megmaradt annak az esélye, hogy az idén megvalósulhasson ez a fejlesztés.
Ugye az év elején öt hetet vártunk a támogatói okirat megérkezésére, ami arra pont elég volt, hogy 63%-ot dráguljon az acél, mint alapanyag. Aztán további hónapokat szenteltünk annak, hogy megpróbáljunk – sikertelenül – kiegészítő forrást keresni az akkor még 10 millió forintos különbözetre.
Aztán a nyár elején, mikor már 15 milliónál jártunk a bepótlást illetően, dönteni kellett: megvalósítjuk a projektet és hozzátesszük a közbeszerzésen nyertes ajánlathoz képest a hiányzó 15 millió forintot, vagy sem, lemondunk az épületről.
Hiszem azt, hogy az építés volt a jó döntés! Más forrásból és főleg olcsóbban ezt nem lehetett volna kihozni, így viszont lesz a 235 négyzetméteres fedett és több célra is alkalmas építményünk!  

 

2021. október 25.                    
EGY LAZA INFARTUS...                     

Továbbra is képtelenek vagyunk arra, hogy elsőre, sőt másodikra sikeres elszámolást nyújtsunk be.
Mindegy, hogy százezer vagy százmillió forint a „tét” – valami mindig hibádzik ahhoz, hogy tökéletes legyen.
Sőt, az a tapasztalatom, minél kevesebb a támogatási összeg, annál durvább a hiánypótlás. Most a tanösvény elemeinek elszámolásánál tartunk, kicsit több, mint kétmillió forint összegre nyújtottunk be elszámolást, ráadásul ebben a konstrukcióban ezt előre finanszíroztuk, tehát kérnénk szépen a megvalósítást követően ezt az önkormányzat által már – szerződés szerint – kifizetett összeget.    
A pályázat összesen kilenc szemléltető eszköz legyártatásáról és kihelyezéséről szólt, köztük a négy madár-sziluettet egyszerű facsavarral rögzítettük a góré belsejébe.  
Az elszámolás beadását (ami még májusban volt…) előbb egy telefon követte a nyár végén, hogy nem találják az építési engedélyt. Hogy mit? Mit kellett volna engedélyeztetni, az áthelyezhető táblákat? Vagy a mezítlábas park homokját, nem beszélve a csavaros rögzítésről.  És ez az elszámolásnál hiányzik csak? A pályázat beadásakor nem kellett, vagy a támogatói okirat kiadásakor? Csak záporoztak a kérdéseim a telefonban a munkaszervezet vezetője felé – abban maradtunk, hogy kértem, írják le a bajukat.
Nos, ma megjött az írásbeli hiánypótlás… Egy szó sincs benne építési engedélyről, ellenben hét pontban elmagyarázták, hogy miben és mit hibáztunk. Csak a kedvenc részemet idézem: alkotóelemenként kérnek fotót az eszközökről, ahol a gyártási szám jól látható a dátumkijelzéssel együtt. Hogy mit csináljunk? Szedjük szét az eszközöket? Nincs is gyári számuk, egyedi, nekünk gyártott termékekről van szó!
Ilyenkor hátradőlsz, rágyújtasz egy cigire és elgondolkodsz…
Beleálljak-e abba, hogy olyan választ küldök, amivel egyrészt még tovább húzom a kifizetést, másrészt biztos, hogy nem leszek szimpatikus, ha válasz helyett én is elküldöm a saját kérdéseimet. Vagy nyelsz egyet és megpróbálod teljesíteni a hiánypótlást.
Hát…, nyeltem egyet.

 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

 

... AKTÍV SZEPTEMBER      
Minden hétvégére jut program az év kilencedik hónapjában. Az első szombaton a 20. Jawa fesztivál csemői megállójával indul a hónap, a második szombat a hagyomány szüreti fesztiválé. Szeptember 15-én Ladányi emléknap a költő házánál, 23-án, szombaton családi sport- és kerékpáros nap a Sportcentrumban. Az utolsó hétvégén a lovasainkért izgulhatunk, hiszen 30-án és elsején rendezik a Nemzeti Vágta országos döntőjét. A részletes programok a települési weboldalon elérhetőek.  

 

... HOGYAN ÁLLUNK, HOL IS TARTUNK    
A települési weboldalról letölthető a 2023. második negyedévének önkormányzati feladatellátásáról készült beszámoló. Olvasd, legyél tájékozott!   

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy SZEPTEMBER hónapban is lesznek külterületi fogadóórák. A hónap utolsó hetében a korábbi menetrend szerint hétfőn a zöldhalmi közösségi háznál, szerdán a 12. sz. boltnál, csütörtökön a hantházi boltnál várom az érdeklődőket. A minden hétfő délelőtti, hivatali irodámban tartandó fogadórákon is megtalálható vagyok, ahogy minden elérhetőségem is él!