2022. szeptember 27.                      
ARCCAL A VÁGTA FELÉ                                       

Rég izgultam ennyire Nemzeti Vágta döntő előtt.
E hét végén rendezik a 15. finálét.
Ha abból indulok ki, hogy nekünk a 10. vágtát sikerült megnyerni és esős időben – akkor azt is mondhatnám, hogy az előjelek kiválóak, főleg, hogy a hétvégére is esőt jósol a meteorológia…
A tisztán látás kedvéért írom le a következő mondatokat, nehogy később utólagos magyarázkodásnak tűnjön. Szóval az előjelek mégsem kedvezőek – a ló tavaszi sérüléséből van felépülőben. Természetesen tünet nélkül és folyamatos állatorvosi kontroll mellett kezdték újra a munkát egy hónapja – de igazából senki nem tudja, hogy az éles terhelést hogyan fogja viselni az a gyógyuló ínszalag.  
A lovasunk, Petrik Tamás egy hete szenvedett egy nagyon kellemetlen sérülést, megütötte a sípcsontját - szóval kisebb csoda, hogy egyáltalán rajthoz tudnak állni a hétvégén.
Leginkább azért szurkolok, hogy ne legyen a futamokon nagyobb baj, és Tamást is arról győzködöm, hogy legyen ereje kizárólag ésszerű kockázatot vállalni.  
Neki már nem kell bizonyítania semmit, örökre beírta nevét és Csemőt is Nemzeti Vágta történetébe – amiért örökké hálásak leszünk!
Az egészségnél azonban nincs fontosabb!  

 

2022. szeptember 24.                      
VAN LEJJEBB!                                       

Hivatalos szakmai ajánlás jelent meg pénteken a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) honlapján, amelyben olyan dolgokat javasoltak a művelődési házaknak, „a nézők által »termelt« hő” is segíthet a téli rendezvényeknél, „ha jól választjuk ki a termet, és a szervezéssel telt házat csinálunk”. Eleinte hűvös lesz, de azután a közönség „beleheli a teret”.  
Elképesztő!
DE ami még ennél is felháborítóbb, hogy „minden település, intézmény és színtér kiemelt feladata a beruházást igénylő fejlesztések lehetőségeinek felmérése is a jelenlegi helyzetben.” Vannak konkrét ötletek is: „teremvilágítások haladéktalan felülvizsgálata, és cseréje a LED-es techológiára. Ha szükséges a nyílászárók energiatudatos cseréje, ahol hagyományos gázfűtés van, ott a lehetséges alternatív megoldások (pl.: napelem + hőszivattyús rendszer), átalakítások koncepciójának kidolgozása, tervezés, egy lehetséges pályázat haladéktalan előkészítése”
Azt a hét meg a nyolcát: hát megint csak meg vagyunk mentve!
Mert tudjátok, eddig azért nem került sor fűtéskorszerűsítésre, meg egyáltalán energetikai fejlesztésre, mert tudtuk, hogy lehet. Pénz eddig is lett volna rá dögivel, csak nem tudtuk mit kell csinálni. De most már tudjuk. Szerencsére pénz most még több, simán találunk az utcán heverve szabad hőszivattyút is, hozzá szakembert – természetesen azt is ingyé’ és rögvest.  
Eddig fogalmunk sem volt, hogy sokszoros fűtésszámlát miből fizetjük ki, de most már „tudhassuk”, hogy először gondolkodni kell – sokkal pontosabban nekünk nem kell gondolkodni, csak követni az ajánlásokat!   

 

2022. szeptember 21.                      
ÁLLAMTITKÁR ÚR LEVELÉT MEGÍRTA                                      

Köznevelési intézmény fenntartójának címezve a köznevelésért felelős államtitkár levelét megírta, hogy minimum 20 fokot kell biztosítani a 14 éves kor alatti gyermekek napközbeni ellátásához. Több persze lehet, idézem: „e szabályozás racionális mozgásteret biztosít a fenntartók számára a szükséges hőfok meghatározására.”
A levél imigyen folytatja: „javaslom, hogy a fenntartók minden épületre készítsenek egyedi fűtési protokollt.”
Nyilván meg is vagyunk mentve, mert a fenntartók képviselőinek sajátossága, hogy egyrészt a köznevelési intézményben székelnek s így rálátásuk van az épületek minden helyiségének az optimális kihasználására másrészt tökéletesen alkalmasak az irodájukban protokollt összeállítani - máshová.      
Most már tudom feladatom (protokoll összeállítása) és érzem a felelősségem (20 és fölötti fok meghatározása).  Biztos vagyok benne, hogy ezután nem lehet már semmi gond a tízszeresre növelt földgáz ár kifizetésével!  

 

2022. szeptember 19.                      
ARCCAL A PIAC FELÉ!                                      

Ezen héten az energiák a Piac Petőfi utca felőli frontrészének befejezésére összpontosulnak. A csarnok építésével a pillérek és az összekötő tető elkészült a tavasszal – mára a nagykapu boltívek alatti terület fával történő burkolása maradt.
A kapu váza elkészült, a faanyag gyalulás és méretre vágás alatt van, napokon belül festeni szeretnénk és aztán mehet  az összeszerelés.
Ez lesz az utolsó szakmai tevékenység, amely után a „csarnok projektet” befejezetté nyilváníthatjuk. Közben szép lassan megkezdődik a használata is, az órarend folyamatosan telik meg: a délelőttökön az ovinak és a sulinak is vannak idősávjai, délután pedig edzések (asztalitenisz, karate, mediball, ökölvívás) lesznek. Tisztelettel emlékeztetek mindenkit, hogy a csarnok energiaellátását hőszivattyú biztosítja, amihez a „ménkűt” vagyis az elektromos áramot napelem termeli meg.

 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

 

... BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT CSEMŐ! 
2022-ben kettős jubileumot ünneplünk. 70 évvel ezelőtt alapították és jött létre önálló településként Csemő, továbbá 25 évvel ezelőtt lett első alkalommal a Magyarország legvirágosabb faluja kitüntető cím birtokosa.  

 

... NEMZETI VÁGTA - DÖNTŐ    
OKTÓBER 1-én és 2-án a budapesti Hősök terén immár 15. alkalommal rendezik meg a lovas hagyományok ünnepét. Az idei évben 60 felnőtt és 30 gyermek vágtat majd a versenyben. Csemőt Gamine JAg nyerében Petrik Tamás, a kishuszárok között Sárkény nevű póniját lovagolva Szerencsés Szandra képviseli. Az eseményről a közösségi oldalakon folyamatos tájékoztatást adunk. 

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy SZEPTEMBER utolsó hetében a három külterületi helyszínene a polgármesteri fogadóórák meg lesznek tartva. 26-án a zöldhalmi közösségi házban, 28-án a 12. sz. boltnál és 29-én a hantzházi boltnál 15 és 16 óra között várom a Kedves Érdeklődőket. Továbbá a minden hétfő délelőtti, hivatali irodámban tartandó fogadórákon is megtalálható vagyok, ahogy minden elérhetőségem is él!