2021. augusztus 20.                   
BOLDOG SZÜLETÉSNAPOT, MAGYARORSZÁG!               

Augusztus 20-a az egyik legrégibb magyar ünnepnap, Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Uralkodása idején István még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, akkorra hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot. Élete végén a beteg király ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, és 1038-ban ő maga is ezen a napon halt meg.

2021. augusztus 18.                   
KÉT KICSI APRÓ...                    

Az elmúlt napokban két pályázaton dolgoztunk. A Digitális Jólét Program által hirdetett felhívásra adtuk be a jelentkezésünket. Az idei esztendőtől a digitális innovációkat alkalmazó - 5000 fő alatti - települések pályázhatnak négy kategóriában: innovatív települési környezet, fenntartható épített és természeti környezet, innovatív társadalmi és közösségi jólét, innovatív gazdasági ökoszisztéma. Mi az első kategóriát éreztük leginkább „testünkhöz állónak” – így készítettük el az anyagunkat. Döntés hamarosan várható, mert szeptembere végén már ünnepélyes díjátadót szeretnének tartani…  
A másik pályázat a Modern Települések Fejlesztéséért Felelős Kormánybiztos és az állami közfeladatot ellátó Nemzeti Művelődési Intézet lebonyolításában valósul meg az 5000 fő vagy annál kevesebb állandó lakosságszámmal nyilvántartott kistelepülések önkormányzati rendezvényeinek támogatására lehetett pályázati jelentkezést benyújtani. A még előttünk álló, augusztus végi rock akusztik produkció fellépési díjával adtam be a jelentkezésünket még az első napon – hátha sikerül... A kiírás itt is azt ígéri, hogy szeptemberben döntés várható.

2021. augusztus 16.                   
JUJJJJ!                    

A kerékpár utas VEKOP támogatási szerződésről van szó. Ömlengtem itt a naplóban többször is erről, mennyire lassan és körülményesen jutottunk el odáig, hogy legyen egy hatályba lépett szerződésünk.
Erre ma jön egy „rendszerüzenet”, sőt rögtön kettő is, hogy az első és második mérföldkő esedékes.   A „mérföldkő” kifejezés a pályázati rendszerben egy projekt előrehaladásának a pillanatnyi állapotát rögzíti, a pályázatához kapcsolódó támogatási szerződés teljesítése érdekében, időponthoz kapcsolódó szakmai beszámolót kell benyújtanunk.
A szerződés előkészítés során három dolgot nem gondoltunk: az első, hogy nekünk a saját státuszunkat a bennünket nyilvántartó hatóságok előtt heteken át egyeztetni kell, a másik, hogy a leegyeztetett adattartalomhoz képest kell közel egy hónap, hogy a támogatási okirat hatályba lépjen, a harmadik (és itt tartunk most!!), hogy az irányító hatóság nem vizsgálja a határidőket, ha már ők késlekednek…
Nem nagyon akarom ezt a szerződéses kapcsolatot az első percben elrontani, de agyam szerint annyit írnék beszámolóként: „saját hatáskörünkön kívül eső okból a beszámoló készítésének időpontjában nem volt hatályos szerződésünk. Kérjük a szükséges intézkedések megtételét.”
Nincs illúzióm… A következő fog történni: felszólítást kapunk arra, hogy terjesszünk elő szerződés módosítása iránti igényt! Mi! Egy rohadt kapavágás nem történt még, csak hónapok óta papírozunk…     

 

2021. augusztus 12.                   
ÚJRA TESTÜLETI ÜLÉS LESZ                    

Kicsit elszoktam tőle, hogy előterjesztést írjak, meghívót szövegezzek.
Pontosabban, nagyon elszoktam…
A szociális célú tűzifa igénylésére vonatkozó pályázati határidő augusztus vége, így tavaly november után újra összeül a testület. Bízom abban, hogy megismerjük még egymást, ott folytatjuk és közösen, ahol abbahagytuk.
Nagyképűség nélkül mondhatom, hogy a település a pandémia alatt is maradt fejlődő pályán, folyamatosak a fejlesztések, ráadásul az elmúlt hónapokban olyan közel kerültünk a kerékpárút megvalósításához, mint még soha…    
Egyetlen dolog aggaszt: a pénzügyi kiszámíthatatlanság. 17 éve dolgozom a közigazgatásban, de nem emlékszem olyan évre, amikor fillérezni kellett. Most ez is elkövetkezett, úgyhogy lesz miről beszélgetnünk…
„Szokás szerint” a meghívó és az előterjesztések fent vannak már a települési weboldalon, nyilvánosak, ahogy az ülés is az.

 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

  

... CSEMŐI NYÁR 2021.            
Következik az ötödik felvonás! Nyárzáró szabadtéri programként MULATÓS ESTRE VÁRUNK minden kedves érdeklődőt 2021. szeptember 24-én az ökocentrum udvarán. 19.00 és 22.00 óra között muzsikál Fajka István és zenekara.             

... KONTÉNERES SZEMÉTSZÁLLÍTÁS 
2021-ben is folytatjuk a konténeres hulladékgyűjtést a külterületi településrészkeen. OKTÓBERBEN is 4 héten és 4 helyszínen lesz lehetőség kommunális hulladék leadására - kizárólag csemői lakcímkártyával rendelkezők számára. Az időpontok és a helyszínek a teleplülési weboldalon olvashatóak.  
 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy újra indultak a külterületi fogadóórák. Minden hónap utolsó hetében, kedden,szerdán és csütörtökön vagyok elérhető 15 órától (sorrendben) a zöldhalmi közösségi háznál, a 12. sz. boltnál és hantházi boltnál. A polgármesteri hivatalban minden hétfőn 9.00 és 11.00 óra között a  fogadóórák megmaradnak.       

 

... NEMZETI VÁGTA     
Október 2-3-án Budapesten, a Hősök terén rendezik az idei évi nagydöntőt, ahol szurkolhatunk a Petrik Tamásnak és Viccesnek, valamint a kocsitoló csapatunknak! A rendezvényről folyamatos beszámoló lesz olvasható a közösségi oldalamon. HAJRÁ CSEMŐ!