2021. augusztus 9.                   
A KERÉKPÁRÚT ÜGYE                   

Megpróbálom összefoglalni a Cegléd-Csemő kerékpárút projekt jelen pillanati állását:
1. Elküldésre került a Magyar Közútnak közútkezelői hozzájárulásra a módosított engedélyes terv. 
2. Időközben a kerékpárút közműegyeztetése során kiderült, hogy a MAVIR új 400 kV-os légvezeték építését tervezi, amely keresztezi a kerékpárutat Zöldhalomtól északra, a kerékpárút 2+750 km szelvényében, amelyre keresztezési terv készítését írták elő. Addig nem adnak közműkezelői hozzájárulást, amíg a keresztezési tervet nem látják.... A keresztezési tervet a tervező sürgősséggel elkészítette és beküldte a MAVIR részére.
3. A VEKOP-5.3.2-15-2020-00057 00057 (a zöldhalmi sűrűn lakott településrészre vonatkozó 2x 1498 méteres szakasz) projekt Támogatási Szerződését mi 2021.07.07-én aláírtuk és postán beküldtük az IH-nak. A hatályba lépésről augusztus 6-án érkezett értesítés a pályázati felületen.
4. Jelen pillanatban az tűnik a nagyobb bizonytalanságnak, hogy önkormányzat „ivóvízminőség-javítása a Közép- és Kelet-Magyarországi ivóvízminőség-javító program 1. (KKMO 1)” című, KEHOP-2.1.3-15-2016-00020 azonosítószámú projekt megtorpant, melynek oka, hogy a vállalkozó nem írta alá a szerződést, így új eljárás megindítása vált szükségessé.
Az új eljárás ajánlati felhívása 2021. július 7-én jelent meg (Közbeszerzési Értesítő száma: 2021/129, iktatószám: 12483/2021). Az ajánlattételi határidő 2021. augusztus 16. Az ajánlati felhívásban rögzítettek alapján a teljesítésre rendelkezésre álló időtartam a megkötésre kerülő vállalkozási szerződés hatálybalépésétől számított 900 (!!!) nap.
A projekt felelős irányító hatósága (2013-tól!!!) a Nemzeti Fejlesztési Programiroda(NFP). Hogy mi köze az ivóvíz projektnek a kerékpárúthoz? Csak annyi, hogy a zöldhalmi településrész irányába tervezett ivóvíz gerincvezeték nyomvonala érinti a kerékpárút alapját.
Az NFP ügyvezető igazgatója felé még februárban (!!!) jeleztük azt, hogy a kerékpárút ügye előrehaladt és a kettős finanszírozás elkerülése, valamint a zavartalan kivitelezés miatt egyeztetni lenne szükséges a projektek ütemezését. Választ nem kaptunk, egyeztetésre nem hívtak bennünket… 
Kedves Mindenki!
Szerettem volna láttatni, hogy nem egyszerűen arról van szó, hogy meleg van és nincs kedvünk dolgozni és a kánikulában a helyszíni kitűzéseket ellenőrizni. Higgyétek el, nálam jobban senki sem szeretné, ha már a munkagépek zajától lenne hangos a határ! De azt is bevallom őszintén, álmomban sem gondoltam, hogy egy 25 méter magasságban húzódó és jelen pillanatban kivitelezésében felfüggesztett középfeszültség-vezeték kapcsán külön terv szükséges a virtuális keresztezés miatt… Azt sem gondoltam, hogy az NFP megteszi azt, hogy nem válaszol úgy, hogy több, mint 8 éve gesztora és felelőse egy olyan projektnek, amit Csemő nyert.
Ha hiszitek, ha nem - nincs olyan nap, amikor ne törődnénk a kerékpárút ügyével és még úgy is, hogy volt korábban (még 2016-ról) engedélyes tervünk az egész szakaszra. Ebben az esetben ez meg azért baj, mert azóta volt változás a szabványokban és a jogszabályokban.
Az tartja bennem a lelket, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztériummal folyamatos a kapcsolat, Ők válaszolnak is – hagy idézzek a legutóbbi levelükből: 
„A Cegléd-Csemő kerékpárút terveinek átdolgozásának, véglegesítésének és engedélyezésesének legkésőbb 2021 október elejére be kell fejeződnie, hogy egy megalapozott tervezői költségbecslés álljon rendelkezése a hiányzó forrásra vonatkozóan. Előreláthatólag a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárásnak 2021 októberétől 2022 februárjáig kell lezajlania. A közbeszerzési eljárást két részajánlattételi lehetőséggel szükséges meghirdetni: a VEKOP forrásra vonatkozó rész normál eljárásban (mivel a forrás rendelkezésre áll), a hiányzó, mintegy 6 km-es szakaszra vonatkozóan pedig feltételesként kerül kiírásra. A feltételes eljárást követően, az ajánlati ár ismeretében születhet döntés a hiányzó forrás biztosításáról.
A kivitelezés a forrás rendelkezésre állása esetén előreláthatólag 2022 márciusában kezdődhet meg. Kedvező időjárási körülmények esetén az építkezés 60 nap alatt befejezhető, így 2022 áprilisában a kerékpárút átadható és birtokba vehető, megvalósítva ezzel Csemő Község Önkormányzatának évtizedes igényét.
A VEKOP támogatáson túl még hiányzó fedezetet várhatóan hazai forrás biztosíthatja, melyhez az Innovációs és Technológiai Minisztérium kormányzati előterjesztést készít.”
Hát így állunk…

 

2021. augusztus 6.                   
EGY HÓNAP KELLETT...                   

… ahhoz, hogy egy támogatói szerződés hatályba lépjen.
A zöldhalmi, sűrűn lakott részre vonatkozó 2x1498 méteres kerékpárút szakaszra vonatkozó VEKOP támogatásról szóló értesítés után haladéktalanul (június) megkezdtük az egyeztetést és az adatok feltöltését. Heteken át leveleztünk, pótoltunk, igazoltunk, hogy mi mi vagyunk, nincs köztartozásunk, nem állunk csődeljárás alatt…
Sokszor írtam már, hogy örülök minden értesítésnek, netes eredményhirdetésnek, de akkor hiszem el a támogatást, amikor a támogatási szerződés vagy okirat is tanúsítja a döntést. Erre kellett várni egy hónapot, de most már hivatalos, hogy Csemő Község Önkormányzata a VEKOP-5.3.2-15-2020-00057 azonosítószámú támogatási szerződéssel a zöldhalmi sűrűn lakott településrésznek az orvosi rendelőtől a Pipacsig tartó szakaszára 269.956.178.-Ft összegű támogatást kapott! 

 

2021. augusztus 4.                   
PÁLYÁZATOK KÖZÖTT                   

Arra gondoltam, hogy készítek egy kis összegzést, hogyan is állunk a pályázatainkkal. 
Az idei év nagyon speciálisan alakul, nem elsősorban a pandémia miatt, sokkal inkább a hihetetlen mértékű áremelkedés okán, ami az alapanyagok árváltozásával nagyjából tervezhetetlenné teszi az előre gondolkodást. Nekünk is „taktikáztunk” kellett. Egyrészt tavaly nagyon sikeresen pályáztunk, viszont az idei év megvalósítások miatt minden pályázati győzelmet újra kellett költségelni, mert minden partner jelezte, hogy a tavalyi árajánlata alapján nem tudja vállalni az idei évi kivitelezést….
Már az év elején tudtuk, és úgy is terveztünk, hogy jelentős saját erő kell majd az idei évi megvalósításokhoz.
Nézzük konkrétabban:
- a mini bölcsi építéséhez tudtunk igényelni 6 millió forint többlet támogatást – a kivitelezés a terveknek megfelelően zajlik, őszre elkészül az épület.  
- az ökocentrumban tanösvényét több, mint egy millió forinttal kell kiegészíteni, hogy az eredetileg tervezett táblákat és eszközöket telepíteni tudjuk. Ami most látszik (9 elem), az „fért bele” a támogatási összegbe – az elszámolást el is késztettük, és benyújtottuk. Várjuk a helyszíni ellenőrt, ezt követően kilenc kis táblát és egy interaktív táblát fogunk saját erőből kihelyezni.
- Az ovi udvarán lévő játékeszközök kapcsán is kellett kiegészítést biztosítanunk, a mozdony utáni kocsi önerőből lett vásárolva.
- A faluház pályázata kapcsán nem sikerült kiegészítést szereznünk, ennek a pályázatnak a megvalósítása a „legfájdalmasabb” 15 millió forint saját erőt biztosítsa szükséges. A vállalkozási szerződést a napokban írjuk alá, még augusztusban átadjuk a munkaterületet.
- A Mikebudai út részleges felújítása kapcsán most úgy látszik, hogy pályázott és nyert összeg elégséges lesz a megvalósításhoz – zajlik az ajánlatkérés, szeretném, ha szeptemberben a kivitelezés is megvalósuljon.
- Nyertes pályázatunk van a sportcentrum felújítására, ez a műfüves pálya felszakadt részeinek cseréjét és az öltözőépület meleg vizes ellátásának kiépítését tartalmazza. Talán ezt is meg tudjuk oldani a nyert pénzügyi kereteken belül. 
- A kerékpárút ügye…, külön bejegyzésben foglalkozom e témával.  

 

2021. augusztus 2.                   
UHH, TENGERNYI MAIL                   

Három hét után újra beültem a hivatali székembe és az első dolgom volt egy frissítést végezni a levelező szerveren. Amikor ezer fölé kúszott az olvasatlan üzenetek száma, gyorsan rányitottam más programot, hogy ne is lássam…, mennyi az annyi.
Igaz, hogy az üzenetek között van dormeo párna ajánlat (nem is egy…) és egész éjen át tartó potenciára vonatkozó kihagyhatatlan bogyó-kenőcs „kombó” is – de volt jó néhány pályázatokat érintő értesítés is. Valamint egy csomó számla-levél, aminek jó része még a Csemői Vágtához köthető.
Egy üzenetet nagyon vártam…, szerettem volna még a vágta előtt megkapni a Támogatási Szerződést a kerékpárút középső szakaszára – de semmi, hetek óta semmi hír.

 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

  

... CSEMŐI NYÁR 2021.            
Következik az ötödik felvonás! Nyárzáró szabadtéri programként MULATÓS ESTRE VÁRUNK minden kedves érdeklődőt 2021. szeptember 24-én az ökocentrum udvarán. 19.00 és 22.00 óra között muzsikál Fajka István és zenekara.             

... KONTÉNERES SZEMÉTSZÁLLÍTÁS 
2021-ben is folytatjuk a konténeres hulladékgyűjtést a külterületi településrészkeen. OKTÓBERBEN is 4 héten és 4 helyszínen lesz lehetőség kommunális hulladék leadására - kizárólag csemői lakcímkártyával rendelkezők számára. Az időpontok és a helyszínek a teleplülési weboldalon olvashatóak.  
 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy újra indultak a külterületi fogadóórák. Minden hónap utolsó hetében, kedden,szerdán és csütörtökön vagyok elérhető 15 órától (sorrendben) a zöldhalmi közösségi háznál, a 12. sz. boltnál és hantházi boltnál. A polgármesteri hivatalban minden hétfőn 9.00 és 11.00 óra között a  fogadóórák megmaradnak.       

 

... NEMZETI VÁGTA     
Október 2-3-án Budapesten, a Hősök terén rendezik az idei évi nagydöntőt, ahol szurkolhatunk a Petrik Tamásnak és Viccesnek, valamint a kocsitoló csapatunknak! A rendezvényről folyamatos beszámoló lesz olvasható a közösségi oldalamon. HAJRÁ CSEMŐ!