2023. március 29.                       
FÓKUSZBAN A VIRÁGVÁSÁR        

Közeledik a szabadtéri szezonnyitó rendezvény.
Nem vagyunk könnyű helyzetben, mert bár a költségvetés mérhetetlen óvatosságra int, a hagyomány meg elvárja tőlünk, hogy a lehető legkevesebbet engedjünk a minőségből.
Azt mindannyian a saját bőrünkön is érezzük, hogy minden mennyivel drágult az elmúlt egy évben, de azért eldobtam a szemüveget, amikor az első árajánlatok beérkeztek.
Háááát, jelentősen át kell gondolnunk a koncepciót, mert összehasonlítva a tavalyi árakkal akár technikát (színpad, hang- és fény) akár a művészek fellépési díját, akkor a bevallott és kommunikált 25%-os inflációt nyugodtan megduplázhatjuk és még adhatunk is hozzá egy kicsit.
Nem engedi a mostani helyzet, hogy ellustuljunk és „rutinból rendeljünk” – sok időnk viszont nem maradt, egyrészt mert nem lesz olcsóbb semmi, másrészt mert jövő hétre már a Hírmondónak is nyomdába kell kerülnie a programmal.   

 

2023. március 25.                       
ELEKTRONIKAI HULLADÉKGYŰJTÉS         

Első alkalommal próbálkoztunk kifejezetten elektronikai hulladék gyűjtésével.
Sikeresnek könyvelhetjük el az akciót, összesen 6580 kg elektronikai hulladék gyűlt össze a két helyszínen. Amit kicsit furcsállottam, hogy a falu központjában lévő konténer hamarabb megtelt, mint a zöldhalmi annak ellenére, hogy közel háromszor annyian laknak a zöldhalmi településrészen.  
Nagyon fegyelmezetten zajlott a gyűjtés, köszönöm a lakosság partnerségét. Külön köszönöm a polgárőrök segítségét a délelőtt folyamán.  
Ősszel újabb lakossági igényfelmérés következik,melynek eredményeként vagy még ősszel, de jövő tavasszal biztosabb, hogy megismételjük az akciót.

 

2023. március 22.                       
DE JÓ VOLT!          

Egész nap tárgyaltunk a zöldhalmi kerékpársáv kapcsán a tervezőkkel, műszaki ellenőrökkel és a kivitelező képviselőivel.
Abban a reményben tettük mindezt a projektmenedzserrel, hogy pozitív lesz a többletforrás iránti igényünk elbírálása a Miniszterelnökségen.
Készülünk arra, hogy „zöld jelzés” esetén azonnal elkezdődhessen a kivitelezés. Bejártuk a területet, rögzítettük a munkakezdés bejelentésének hatósági feladatai kapcsán a munkamegosztást, „felvettük” a szereplőket az e-napló megnyitásához…   
Teljesen olyan érzésem volt, mint régen és a békeidőben, amikor még láttam értelmét a munkánknak és idióta statisztikák és felesleges adatszolgáltatások mellett/helyett érdemi munkát is végeztünk.

 

2023. március 20.                       
TIPIKUS TÖRTÉNET          

Ezúttal a fúrt kutak engedélyezéséről lesz szó.
Tipikus mai történet azért, mert senki nem tud semmi konkrétumot, nincs egyértelmű központi kommunikáció azon kívül, hogy tele van a média a milliós bírság belengetésével.
Több, mint öt éve megy ez a játék… 2018. december 21-én hatályba lépett az egyes belügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2018. évi CXXI. törvény, amely módosította a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény fúrt kutak bejelentéséhez kapcsolódó határidejét.
Három napig és egy regény terjedelméig írhatnám, hogy hányszor módosult a kútmoratórium időpontja 2018-ra ról előbb 2020-ra, majd 2023-ra, hogy salátatörvényben majd a vármegyékről szóló jogszabályban érintik a kérdést úgy, hogy a kutak engedélyeztetésének lazítását egyszer már elkaszálta az Alkotmánybíróság is.
Senki nem tud semmi konkrétumot – a népek, látván/hallván a sajtófelhajtást és az idiótábbnál idiótább közösségi oldalbejegyzéseket jönnek, kérdeznek és nem tudok mondani semmi konkrétumot nekik.
Megint lesz hosszabbítás? Hallani 2028-ig tartó meghosszabbításról, ahogy arról is, hogy a végrehajtási rendelet (ha rendelet lesz egyáltalán…) még kidolgozás alatt van.      
Ez a poszt csak érzékeltetni kívánja, hogy mekkora rendszer-szintű bizonytalanság van – ebben a kérdésben is.
A hozzánk fordulóknak azt javasoltam és javaslom, hogy várjanak szeptemberig-októberig a kérelmek benyújtásával.

 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

 

... BÖJTÖLVE ÉS REALISTÁN!  
Hát, nem túl előremutató célok az idei évre…., 
… de most megint egy olyan év következik, amikor a központi költségvetési előrejelzések sem számolnak gazdasági növekedéssel, a prognózisok szerint a túlélés már eredményként értékelhető.
Kiemelt és a legfontosabb feladattá lépett elő a teljes intézményi működés biztosítása és az eddig felépített helyi szociális és biztonsági háló fenntartása.”    

 

... VIRÁGVÁSÁR     
Kellemes időben, egész nap sok mosolygó ember, rengeteg virág, 25 főzőcsapat és színpadi produkciók. Néhány pillantkép a közösségi oldalakon, bővebb képgaléria a weboldal menüjében érhető el.  

 

... HOGYAN ÁLLUNK, HOL IS TARTUNK    
A települési weboldalról letölthető a 2023. első negyedévének önkormányzati feladatellátásáról készült beszámoló. Olvasd, legyél tájékozott!   

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy MÁJUS hónaptól újra indulnak a külterületi fogadóórák. Május utolsó hetében a korábban volt menetrend szerint hétfőn a zöldhalmi közösségi háznál, szerdán a 12. sz. boltnál, csütörtökön a hantházi boltnál várom az érdeklődőket. A minden hétfő délelőtti, hivatali irodámban tartandó fogadórákon is megtalálható vagyok, ahogy minden elérhetőségem is él!