2023. március 17.                       
4723         

Ez nem irányítószám, nem is egy telefonszám-részlet – hanem Csemő állandó lakosainak száma 2023-ban. Tavaly óta több, mint száz fővel nőtt a település lélekszáma.
Döbbenetes! A növekedés is, az összlétszám is.
Ismert a korosztályos bontás is: 1054 fő a tizennyolc év alattiak száma, 19 és 62 év közöttiek 2884-an vannak, míg hatvankét év felettiek létszáma 785 fő.
Nyilván a növekedésben komoly szerepet játszott, hogy évekig (a megjelent jogszabállyal ellentétesen) a falusi CSOK rendszerébe sorolták Csemőt.
Nem örülök a növekedésnek – és erről részletesen írtam a január 9-i bejegyzésemben.

 

2023. március 15.                       
NEMZETI ÜNNEP           

Az időjárás megint kibabrált velünk kicsit, ahogy azt tette tavaly augusztus 20-án is.
Kedden, amikor ragyogó napsütésben és 22 fokban elkezdtük készülődni a nemzeti ünnepre a színpadfedés összeállításával hittük is, meg nem is, hogy igaz lesz a másnapra vonatkozó prognózis a folyamatos esőről, szélről és lehűlésről. Nos, minden és pontosan az előrejelzés szerint valósult meg – így a „B” terv lépett életbe: az ünnepi műsort a községháza dísztermében rendeztük meg.
Az iskolások nagyon kitettek magukért! Olyan jó érzés volt látni, hogy fegyelmezetten és hiba nélkül igazodtak az alsós énekkarosok és a felsősök is a csökkentett térhez, a megváltozott körülményekhez. Örültem, hogy megmutatták értékeiket és ezt a szülőkön kívül sok érdeklődő is láthatta, mert olyan sokan voltak kíváncsiak az ünnepi műsorra, hogy a díszterem ezúttal kicsinek bizonyult. 
Fényképek (szokás szerint) a weboldal képgalériájába lesznek feltöltve napokon belül.

 

2023. március 14.                       
ÚGY KORREKT...           

… ha a tegnap bejegyzés kapcsán az elküldött véleményemet is megosztom Veletek:
Alulírott Dr. Lakos Roland polgármester, mint a Csemő Község Önkormányzata (székhelye: 2713 Csemő, Petőfi S. u. 1., adószáma: 15730284-2-13, MVH regisztrációs száma: 1005331082) hivatalos képviselője a 3407093581 iratazonosító számú, 842/1309/10/8/2022 iktatási számú hiánypótlást kiegészítő felhívásra a következőket nyilatkozom.
- Csemő Község Önkormányzata képviseletében bejelentem, hogy a fenti tárgyú projektben semmilyen további adatszolgáltatást, magyarázatot, indokolást és igazolásnak nem kívánok eleget tenni, hívják azt hiánypótlási felhívásnak, hiánypótlás kiegészítésének vagy tisztázó kérdésnek.
- Ha több, mint egy év kevés volt ahhoz, hogy döntést lehessen hozni utcabútor beszerzésének támogathatósága kapcsán – akkor a jelenlegi durva inflációs gazdasági körülmények mellett nem kívánok egy esetleges támogatói döntés mellett sem többlet önerő biztosításán, sem egy egyedi termék mérföldkövekre bontásán idegeskedni. A negatív érzéseimet erősíti az a – kizárólag a VP LEADER pályázatokra jellemző - folyamatos rossz tapasztalatról, ami a pályázatok elszámolási rendjét illeti.
Alulírott Dr. Lakos Roland polgármester, a továbbiakban személyes véleményemet teszem közzé indokolásul. 
Magam 19. éve dolgozom a közigazgatásban jegyzőként, majd polgármesterként közreműködtem többféle intézkedés pályázati rendszerében – de még egy ilyen lassú, körülményes, le merem írni, hogy pályázó-ellenes rendszerrel nem találkoztam.
Szégyennek tartom, hogy ezt a vidékfejlesztés programjának hívják!
Semmiképpen nem gondolom magamról, hogy zseni vagyok, igaz azt sem, hogy analfabéta - de hogy egy néhány milliós fejlesztés kapcsán képtelenek vagyunk három érintésből úgy adatot szolgáltatni, hogy abból döntés lehessen, azt gondolom, hogy nevetséges helyzet és nem az én szégyenem!       
Szerencsére a település fejlesztése, szűk éve az életben maradása nem ezen az intézkedésen múlik – így szívfájdalom nélkül mondok le a jövőben a VP LEADER intézkedésekről.  

 

2023. március 13.                       
GYÓNOM BŰNÖMET!            

Helyi értékekre épülő turisztikai szolgáltatások fejlesztése - helyi aktívturisztikai szolgáltatások kialakítása LEADER intézkedésre több, mint egy éve adtunk be egy pályázatot kerékpáros pihenőhely kialakítására az ökocentrumban.  Itt olvashatsz a pályázat tartalmáról: https://www.csemo.hu/?t=hir&id=629
Tavaly év végén kaptunk egy hiánypótlást – teljesítettük. Aztán év elején kaptunk egy tisztázó kérdést (ami valójában újabb hiánypótlás, csak úgy hívni már nem lehet…), majd most egy újabb feladat: módosítassuk le a korabeli ajánlatot, mert a pihenőben elhelyezendő tábla (ami valójában egy térkép lenne) – besorolható építési tételként. Soroljuk át, viszont így az árajánlatos tételből meg ki kell venni, hogy ne legyen duplán jelen.
Egy kétmilliós pályázat kapcsán…, egy év után ott tartunk, hogy egy egységként kezelendő és kapható egyedi utcabútort szedjünk szét!
Hát nem fogom! Egyáltalán már semmire nem vagyok hajlandó ebben a projektben!
Gyónom Nektek, hogy ez lesz az első pályázat, aminél a hiánypótlás kiegészítése kapcsán a véleményemet fogom leírni és elküldeni – ami után vissza is vonom a pályázati jelentkezést, nem megadva azt az örömet, hogy elutasítsanak…
Elnézéseteket kérem!

 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

 

... BÖJTÖLVE ÉS REALISTÁN!  
Hát, nem túl előremutató célok az idei évre…., 
… de most megint egy olyan év következik, amikor a központi költségvetési előrejelzések sem számolnak gazdasági növekedéssel, a prognózisok szerint a túlélés már eredményként értékelhető.
Kiemelt és a legfontosabb feladattá lépett elő a teljes intézményi működés biztosítása és az eddig felépített helyi szociális és biztonsági háló fenntartása.”    

 

... VIRÁGVÁSÁR     
Kellemes időben, egész nap sok mosolygó ember, rengeteg virág, 25 főzőcsapat és színpadi produkciók. Néhány pillantkép a közösségi oldalakon, bővebb képgaléria a weboldal menüjében érhető el.  

 

... HOGYAN ÁLLUNK, HOL IS TARTUNK    
A települési weboldalról letölthető a 2023. első negyedévének önkormányzati feladatellátásáról készült beszámoló. Olvasd, legyél tájékozott!   

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy MÁJUS hónaptól újra indulnak a külterületi fogadóórák. Május utolsó hetében a korábban volt menetrend szerint hétfőn a zöldhalmi közösségi háznál, szerdán a 12. sz. boltnál, csütörtökön a hantházi boltnál várom az érdeklődőket. A minden hétfő délelőtti, hivatali irodámban tartandó fogadórákon is megtalálható vagyok, ahogy minden elérhetőségem is él!