2022. november 17.                      
SZOCIÁLIS TŰZIFA PROGRAM                                  

Napok óta már minden kollégánk az iskola udvarán szorgoskodik: megkezdődött a szociális tűzifa felgurigázása.  Az idei évben 75 köbméter mennyiséget nyertünk és bár a pályázat tartalma szerint 2 méteres szálakban is lehetne szállítani – ez helyben sosem így működött.
Néhány szóban összefoglalom a program főbb tudnivalóit:
A támogatás mértéke 16.500.-Ft+ÁFA erdei köbméterenként, amihez önerőt is tennünk kell. A fa beszerzése kapcsán bejegyzett erdőgazdálkodóval kell szerződnünk, aki közölte, hogy – kedvezményesen – 41.000.-Ft+ÁFA+szállítás összegben tud fát rendelkezésünkre bocsájtani. Megjegyzem a vállalkozó csemői, így a szállítási költség viselhető…
Szóval, a központi program úgy tud működni, hogy minden emberem három hétig fát fűrészel, teszünk hozzá önerőt, továbbá a 16,5 és a 41 közötti különbözetet saját erőként és millió forintban, majd januárban az igénylőknek kiszállítunk.
Már elérhető a weboldalon és az újságban is közzétettük az igénylőlapot, a két ünnep között határozatokat gyártunk, hogy az újév elején megtörténhessenek a fuvarok.  
Tudom, hogy az egy köbméter mennyiség (7-9 mázsa) nem sok, enyhébb időben talán egy hétre elég, de akartam hogy lássátok, ezért a kevésért is meg kell dolgoznunk és még fizetünk is. Ez (is) az ön-kormányzatiság 2022 őszén…

 

2022. november 15.                      
MA MÁR MA VAN!                                  

Nyilván olyan nincs, hogy bármilyen pályázati esélyt elszalasztunk, vagy nekünk felróhatóan nem teljesítünk, mondjuk egy hiánypótlást.
A véleményem tegnap óta sem változott: baromságok adminisztráltatásával további hónapokig nem lesz döntés, miközben az év eleji árajánlat már régen le is járt, és esély sincs arra, hogy a tervezettek szerinti önerővel kivitelezni tudjunk, ha egyáltalán kapunk támogatói döntést.
Úgy döntöttem a hiánypótlás teljesítése során teszek egy újabb kísérletet arra, hogy megmagyarázzam miért így adtuk be a pályázatot, megosztom a válaszlevelemet:   
A projektben egyetlen tevékenyég valósul meg, aminek az átadás-átvétele csak a teljes mértékű teljesítést követően ismerhető el és egyszerre számlázható, ennek okán a két mérföldkő nem értelmezhető. A támogatás részbeni felhasználásához a kifizetések nem bonthatók részekre (a szállítói előleg mérföldkőben nem elszámolható). Kérjük, szíveskedjenek egy mérföldkőben történő elszámoláshoz hozzájárulni.
A kerékpáros pihenő a helyszínhez igazodó egyedi tervezésű és kivitelezésű megoldás. Az egyes berendezés elemekre történő megbontása megerőszakolt megoldás lenne, az ÉNGY-be történő besorolás nem felelne meg a tényleges fizikai megvalósításnak. Mindamellett a legtöbb berendezési elem továbbra sem lenne besorolható az ÉNGY-be, így árajánlatos tételként kellene szerepeltetni. Az ÉNGY-hez igazodó költségtervezés olyan messze van a jelenlegi piaci áraktól, amihez – még ha találnánk is rá kivitelezőt - a saját forrás vonzatát önkormányzatunk nem tudja biztosítani. Kérjük a támogatási kérelmünkben az árajánlatos megoldást szíveskedjenek elfogadni.
Lössz, ami lössz…

 

2022. november 14.                      
JÓL INDUL A HÉT...                                 

… illetve dehogy!
Még februárban beadtunk egy pályázatot LEADER intézkedésre, az ökocentrum udvarrész funkcióbővítését célozva meg - fő elemként egy kerékpáros pihenőhely kialakításával, továbbá a játszótéri eszközpark bővítésével. Bővebben erről ide kattintva olvashatsz:
 https://csemo.hu/?t=hir&id=629
Kilenc hónapig néma csend, aztán ma érkezett a szokásos hiánypótlás: nem jó, hogy egy mérföldkőben (egy részletben) akarjuk elszámolni a beszerzést, plusz legyünk szívesek az egyedi, nekünk gyártott eszköz elemeit az Építési Normagyűjtemény szerint beárazni.
A LEADER pályázatok eddig sem voltak a szívem csücske, mert lassú, körülményes, és kötözködő!   
Most mondjátok, hogy milyen részekre bontsuk és főleg miért azt, hogy legyártatnak nekünk egy konkrét udvari bútort? Hogy csináljam? A megrendelés legyen az első állomás? Vagy a leszállítás és vegyem külön az átadás-átvételt? Annyira utálok hülye lenni, de úgy sem lesz jó, ahogy szakaszolunk, besorolunk.  Bevallom kettő (...inkább több) cifra káromkodás után bevágtam az egész dokumentumot a sarokba - majd holnap…

 

2022. november 11.                      
SPORTCENTRUM                                 

Napra pontosan egy hónappal ezelőtt bezártam a csemői sportcentrumot és az alábbi értesítést tettük ki a bejárathoz: 
„Tisztelt Használók! Sosem értettem, és most sem értem, hogy miért nem vagyunk képesek arra, hogy eszközöket rendeltetésszerűen használjuk, a saját szemetünket miért dobjuk magunk alá, gyűrjük az ülés résébe, és miért nem a kukába tesszük?  Miért kell a székek és az asztal tetejére ülni, miért kell rugdosni a wc ajtót, ellopni a tükröt, összetörni a műanyagokat?  Újabban miért kell az épület tetejére mászni (???), miért kell bent kerékpározni? Nem azt kértük soha, hogy locsoljon, fessen, kapáljon és füvet nyírjon bárki is – csak annyit, hogy vigyázzon az értékeinkre és ne okozzon kárt! 
Úgy látszik, újra nem megy!   Ha képtelenek vagyunk közösen ezeknek az elemi játékszabályoknak a betartására, akkor közösen nem használjuk!  Bejelentem, hogy néhány idióta miatt HATÁROZATLAN IDŐRE A SPORCENTRUMOT BEZÁROM! NEM VAGYOK HAJLANDÓ TOVÁBB KÁRT FINANSZÍROZNI! Hagyok időt mindenkinek, hogy eldöntse, képes-e funkciójának megfelelően használni a sportcentrumot!”
Egy hónapja úgy gondoltam, hogy 30 nap elégséges lesz ahhoz, hogy a használók átgondolják a hogyan továbbot…
Erre milyen hír fogad ma reggel? Levágták és ellopták a bejárati ajtóról a lakatot és láncot! Bravó! 
Így ahelyett, hogy nyitnánk, adok újabb 30 napot – a centrum továbbra is ZÁRVA MARAD!   

 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

 

... BÖJTÖLVE ÉS REALISTÁN!  
Hát, nem túl előremutató célok az idei évre…., 
… de most megint egy olyan év következik, amikor a központi költségvetési előrejelzések sem számolnak gazdasági növekedéssel, a prognózisok szerint a túlélés már eredményként értékelhető.
Kiemelt és a legfontosabb feladattá lépett elő a teljes intézményi működés biztosítása és az eddig felépített helyi szociális és biztonsági háló fenntartása.”    

  

... HOGYAN ÁLLUNK, HOL IS TARTUNK    
A települési weboldalról letölthető a 2022. harmadik negyedévének önkormányzati feladatellátásáról készült beszámoló. Olvasd, legyél tájékozott!   

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy FEBRUÁR hónapban a külterületi fogadóórák nem lesznek megtartva. A minden hétfő délelőtti, hivatali irodámban tartandó fogadórákon megtalálható vagyok, ahogy minden elérhetőségem is él!