2022. október 26.                      
ÖTBŐL ÖT                                 

Önkormányzati temetők infrastrukturális fejlesztése – 2022.
Ez a pályázati megvalósítás csúszott őszre. A Magyar Falu Programban nyert támogatásból egy új betonszerkezetű kerítés és a meglévő kapuszerkezet felújítását, továbbá a viacolor burkolatú belső utak bővítését tudtuk elvégezni – mondhatom most már múlt időben, mert a fejlesztés elkészült.
Ezzel a projekttel valamennyi idei évi pályázatunkat megvalósítottuk, 84 millió forint támogatást felhasználva.  
Azért ez nagy szó, mert amikor előbb a háborús, majd az energia-vészhelyzet bekövetkezett, nem beszélve a rekord inflációról - nem sok reményt fűztem ahhoz, hogy „be tudunk szerezni” alapanyagot, vállalkozót.  
Azt hagyjuk, hogy a költségek hogyan alakultak, igen szinte minden intézkedéshez kellett hozzápakolni vagy pénzt, vagy munkát a lényeg az, hogy nem hagytunk „torzót”.
Minden visszássága mellett azt el kell ismerni és el is ismerem, hogy a Magyar Falu Program még a leggyorsabb, legéletképesebb központi intézkedés az összes közül!     

 

2022. október 24.                      
ARCCAL A BÖLCSI FELÉ                                

A mini bölcsi új épületét az elmúlt két hónapban jól belakták a gyermekek és a felnőttek, mára kialakultak a napi rutinok.
Amikor csak az időjárás engedi, a bölcsisek számára az alvást szabad levegőn szeretnénk biztosítani, amihez a terasz felett árnyékolást fedésre fogjuk cserélni.
Szerencsések vagyunk, hogy a hivatali állományban olyan szakembereink vannak, akik fémmel, fával is tudnak bánni, így ez tető építés is csak az alapanyagok árába kerül.
Ezen héten az előkészítő munka után a legyártott lábak és tartóelemek összeszerelése is megkezdődik. Természetesen figyelünk arra is, hogy a bölcsődei élet zavartalan legyen, ezért nem kezdünk ott reggel hétkor és az ebédeltetés előtt már el is jövünk, hogy zajoktól mentes legyen utána az alvás.
Úgy tervezzük, hogy két nap alatt összeszerelik a fiúk fémszerkezetet, hogy aztán a jövő héten már a szarufák és végső borítások is helyükre kerülnek.  

 

2022. október 20.                      
MIÉRT NEM INDULT MEGFELELŐEN?                                

Nem működik jól a népszámlálás biztosainak központilag kiküldött tabletje, pontosabban az adminisztrációs felület.
Még pontosabban hol igen, hol nem, egyik kolléga tud menteni, a másiknak az adatok felvitele közben szétesik a rendszer. A kollégáimat sajnálom nagyon, akik nem tudják a feladatukat végezni.  
Tegnap este még 21óra előtt is jöttek technikai üzenetek (hogyan frissíts, hogyan lépj be, gyorsítótárazás ürítése), de mára megvilágosodhattunk: nem működik jól a Telekom rendszere.  Még az a szerencse, hogy a nemzeti konzultáció digitális platformja hibaüzenet nélkül fut…  
2020-ban megkezdődtek az előkészületek, merthogy eredetileg a 10 év az tavaly járt volna le, de a vírushelyzet miatt halasztani kellett az idei esztendőre.
Ezt a feladatot tíz éve tudják nagyjaink! Ha valaki elmagyarázza nekem, hogy az oktatásban a pandémia alatt kitűnőre vizsgázott digitális rendszerben a két év miért volt kevés egy stabil rendszer kialakításához – azt nagyon megköszönném.
Az állami feladat elvégzésében az állami rendszer részét képező önkormányzatok működnek közre és kistelepülésen jórészt a hivatalok dolgozói vesznek részt a kérdezőbiztosként, akikkel meg lehet szórakozni… Kitartást mindenkinek!

 

2022. október 15.                      
VIRÁGOS CSEMŐ KUPA                                

Csemő község nyílt rapid sakkbajnokságára kerül sort az új csarnokban.
Negyedik alkalommal lehettünk házigazdái a versenynek - mostanra elmondhatjuk, hogy hagyományt teremtettünk. Idén 48 versenyző érkezett az ország minden részéből, a teljesség igénye nélkül volt győri, karcagi, szekszárdi, szegedi, szarvasi, tatabányai, ócsai sakkozó. A Csemői Palotás Sportegyesületet 10 fővel képviseltette magát, a verseny egyben csemői háziverseny is volt, külön díjazással. 
Az egész napos versengés során a fordulók között volt lehetőség beszélgetni, bemutatni kicsit a települést és szerencsére a vendégeink érdeklődőek voltak.
Köszönet a Lajosmizsei Sakk Kör elnökének Móczó Istvánnak és a csemői szakosztályt vezető Károlyi Józsefnek a szervezésért és a pontos lebonyolításért.
Arról álmodoztunk hét évvel ezelőtt, hogy Csemőt felrajzoljuk a versenysport magyarországi térképére. Most ott tartunk, hogy múlt héten az ökölívóink versenyeztek és értek le sikereket Egerben, ma országos sakkverseny házigazdái voltunk, vasárnap pedig az asztaliteniszezők játszottak a csarnokban NB III-as bajnoki meccset. Haladunk az úton!      

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

 

... BÖJTÖLVE ÉS REALISTÁN!  
Hát, nem túl előremutató célok az idei évre…., 
… de most megint egy olyan év következik, amikor a központi költségvetési előrejelzések sem számolnak gazdasági növekedéssel, a prognózisok szerint a túlélés már eredményként értékelhető.
Kiemelt és a legfontosabb feladattá lépett elő a teljes intézményi működés biztosítása és az eddig felépített helyi szociális és biztonsági háló fenntartása.”    

  

... HOGYAN ÁLLUNK, HOL IS TARTUNK    
A települési weboldalról letölthető a 2022. harmadik negyedévének önkormányzati feladatellátásáról készült beszámoló. Olvasd, legyél tájékozott!   

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy FEBRUÁR hónapban a külterületi fogadóórák nem lesznek megtartva. A minden hétfő délelőtti, hivatali irodámban tartandó fogadórákon megtalálható vagyok, ahogy minden elérhetőségem is él!