2023. február 23.                      
KAPTUNK TANUSÍTVÁNYT!           

A tegnapi nap 2022/10/03307/É számon megkaptuk a támogató tartalmú záró tanúsítványt a „Kerékpársáv Csemő-Zöldhalom - megismételt” tárgyú, 2015. évi CXLIII. törvény (Kbt.) Harmadik Rész, nemzeti értékhatárt elérő értékű nyílt (Kbt. 117. § szerinti) közbeszerzési eljárásban.
A bírálóbizottság javaslata alapján Colas Út Építőipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság (székhelye: 1113 Budapest Bocskai út 73.) ajánlatát érvényesnek nyilvánítottam és mivel a legjobb ár-érték arány értékelési szempont alapján a legkedvezőbb ajánlatot adták – így az eljárás nyertesévé is.
A szerződés a Colas Út Építőipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság ajánlattevővel, nettó 207 891 501 Ft. ajánlati áron megköthető, azzal, hogy a szerződés akkor lép hatályba, ha a szerződés teljesítéséhez szükséges fedezet az önkormányzat rendelkezésére áll.
Ehhez a Miniszterelnökség felé el kell küldenünk a közel 20 millió forintos többlettámogatás iránti igényünket.
A képlet leegyszerűsödött: ha megkapjuk a kért (és ígért) kiegészítő támogatást – a projekt megvalósulhat még az idén, ha nem….el nem foghatom!

 

2023. február 21.                      
RONGÁLÁS, SZEMETELÉS, KÖRNYEZETKÁROSÍTÁS          

Fel nem foghatom!
Hosszú évek óta fel nem foghatom, hogy mitől érzi jobban magát bárki attól, hogy lerúg egy kukatetőt, széttör egy cserepet, letépi a napelemes világítótestet.
Nem tüzelni kell, mert otthagyja a fadarabokat, nem világítani akar, mert otthagyja a törött csonkot, akkor meg mi a cél?
Megmutatni, hogy sötétben milyen erős? Büntetni?
Hát még mindig nem fogta fel a tufa agyuk, hogy a közösből veszik el? Ahhoz ugyanis, hogy a helyreállítást elvégezzük, anyagot kell vásárolnunk a mindannyiunk közös pénzéből és az elkészítés is időt visz el – éppen pont attól most, hogy elkezdjük a dűlőutak behajló ágainak tisztítását. És éppen pont emiatt a nem tervezett kiadás miatt lehet, hogy át kell alakítani mondjuk a települési támogatások rendszerét. Azon meg hogy meg lennének sértődve?
Nem gondolkodunk!
Sajnos továbbra sem jó az, hogy nem kell helyi adót fizetni, hogy igyekszünk a közterületek ápoltságát fenntartani úgy, hogy jusson támogatásra is.
Borzasztóan elkeserít, hogy egyre kevésbé van becsülete bárminek is. Nyilván ez nem csak nálunk probléma, de engem csak ez érdekel. Már heti rendszerességgel szállítjuk be egy magasított pótkocsival azokat a hulladékokat, amiket a Kedves Emberek az út szélén felejtenek, kidobnak.
A múlt hétvégén „szintet is léptünk” – több veszélyes anyagot deponáltak le Csemő területén.
Tényleg ennyire mindegy? Másból sem állunk, minthogy összeszedjük, bezsákoljuk, elszállítjuk, újraépítjük – majd mindenért fizetünk. De csak addig, amíg van miből!  

 

2023. február 18.                      
SZUPER SZOMBAT         

Délelőtt csörög a telefonom, a vonal végén a Katasztrófavédelem műveleti központja jelentkezik. Közli, hogy bejelentés alapján Csemő területén veszélyesnek látszó ipari hulladékot találtak és kéri a polgármestert, hogy intézkedjen az őrzésről és az elszállításról. Szuper…, szombat délelőtt más sem hiányzott, mint egy olyan feladat, amihez semmink sincs!
Voltak kérdéseim: mit találtak, hol, milyen anyagot és mennyit A kérdésekre választ nem tudott adni a központ, viszont azt közölte, hogy a mobil labor 20 percen belül a helyszínre ér, akik bevizsgálják az illegális hulladékot és akkor újra hív. Kértem, hogy e-mailt küldjön, mert pakolunk, készülünk az esti bálra és ha „nyomoznom kell” az ártalmatlanítás kapcsán partnert, hagy tudjam továbbküldeni az információkat akár telefonon is.
Természetesen e-mail nem érkezett, hívott a szám négy óra múlva, éppen pakoltam, nem tudtam felvenni. Visszahívtam, a gépi hang közölte, hogy a hívott számon előfizető nem kapcsolható.
Hoppá – a jó állam! Nem is értem, hogy lehet ezt így. Nem baj, majd keresnek. Kerestek is, később Ceglédről, ahol az ezredes úr legnagyobb baja az volt, hogy miért nem vettem fel a telefont. Aztán már az volt, hogy én is kérdeztem…
Azt ígérte újra hívnak a központból és minden szükséges információval ellátnak. Így is lett: hívtak a központi számon, ás közölték, hogy bár időközben megállapították, hogy magántulajdonú területen van a hulladék, de járjak el az őrzés és elszállítás tárgyában. Sőt segítségül felhívtak egy kecskeméti céget is, akik állnak rendelkezésre és várják a hívásom!
„Ezosztigen!”  Kiderül, hogy nincs közünk az illegális hulladékhoz, de intézkedjek én, szombat kora este. Kíváncsiságból felhívtam a megadott számot, ahol közölte az egyébként tényleg kedves kolleganő, hogy náluk nincs hétvégi ügyelet és mivel nem tájékoztatták őket arról, hogy milyen és mennyi anyag van ott, azt sem tudja, hogy mikor és mennyiért tudják elszállítani. Parádés, nem?
Hihetetlen – szombaton dolgozik ezzel az üggyel egy tucat ember mindenki mozgat mindenkit, kellően ideges is mindenki és mégsem sikerült semmi eredményt elérni.   

 

2023. február 17.                      
AZ UNIÓS PÉNZFORRÁSOKRÓL         

Ígértem beszámolót a tájékoztatóról. Nos, tanulságos másfél óra volt. Ha patikamérlegen kellene értékelni az információkat, akkor a pozitív serpenyőben az alábbi ismérveket találjuk: egyszerűsített benyújtás egy adatlappal, gyors döntéshozatal, akár 100 %-os támogatottság, a hazainál jóval egyszerűbb elszámolási rend. A negatív oldalon: a teljes eljárás angol nyelvű, biztosabb siker európai partnerséggel érhető el, nincs forrás a fenntartásra, a pályázati célterület meghatározása meglehetősen tágan értelmezhető.
További jó hír, hogy a benyújtott pályázatok értékelését független és szakmai bizottságok végzik – teljesen függetlenül a tagállamoktól.
Konkrétabban: olyan pályázati területek vannak, mint a „méltányos élet az unió minden állampolgárának” vagy „társadalmi befogadás segítése”. Akkor lehet ideális (biztos győztes) a pályázat, ha több országból vannak partnerek. Lehet a cél bármi, a lényeg, hogy Európa több országéban mutasson az indikátor eredményt az adott fejlesztési területen. Hát nem ez lesz az első lépcső, erre nem állunk készen jelenleg.
Tekintettel arra, hogy itthon semmi lehetőség nem látszik ebben a pillanatban a tavaszi és a nyári időszakra pályázati kiírást illetően – így nem kérdés, hogy elkezdünk összerakni projektötleteket.
Ami így a beszélgetés végére már konkrét ötletek is megfogalmazódtak bennem: nagyon el tudnám képzelni például a teljes önkormányzati járműpark elektromos eszközökkel való lecserélését úgy, hogy egy vagy több busz a településen belüli tömegközlekedést is megvalósítaná. Vagy az ökocentrum turisztikai fejlesztése, a több környező településsel együtt pedig például egy olyan szűrőbusz munkába állítása, ahol meghatározott helyeken és rendszerességgel végezhető vérvétel, EKG vizsgálat, akár tüdőszűrés.
Nem ígérem, hogy ezek lesznek a beadott projektek, és személy szerint örülök, hogy van min gondolkodni (az aljas és irreális közüzemi költségek kapcsán úgyis csak káromkodni tudok).     

 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

 

... BÖJTÖLVE ÉS REALISTÁN!  
Hát, nem túl előremutató célok az idei évre…., 
… de most megint egy olyan év következik, amikor a központi költségvetési előrejelzések sem számolnak gazdasági növekedéssel, a prognózisok szerint a túlélés már eredményként értékelhető.
Kiemelt és a legfontosabb feladattá lépett elő a teljes intézményi működés biztosítása és az eddig felépített helyi szociális és biztonsági háló fenntartása.”    

 

... VIRÁGVÁSÁR     
Kellemes időben, egész nap sok mosolygó ember, rengeteg virág, 25 főzőcsapat és színpadi produkciók. Néhány pillantkép a közösségi oldalakon, bővebb képgaléria a weboldal menüjében érhető el.  

 

... HOGYAN ÁLLUNK, HOL IS TARTUNK    
A települési weboldalról letölthető a 2023. első negyedévének önkormányzati feladatellátásáról készült beszámoló. Olvasd, legyél tájékozott!   

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy MÁJUS hónaptól újra indulnak a külterületi fogadóórák. Május utolsó hetében a korábban volt menetrend szerint hétfőn a zöldhalmi közösségi háznál, szerdán a 12. sz. boltnál, csütörtökön a hantházi boltnál várom az érdeklődőket. A minden hétfő délelőtti, hivatali irodámban tartandó fogadórákon is megtalálható vagyok, ahogy minden elérhetőségem is él!