2022. július 29.                      
VALAMIRE MINDIG VÁRUNK                                   

A fene se tudja, hogy itt a nagy változások korában lettem érzékenyebb, vagy így van az rég, de hülyét kapok attól, hogy mindennek legalább háromszor kell nekifutni, és ha azt gondolod, hogy megbeszélted és elintézted, még akkor is vissza kell ellenőrizni, mert egyáltalán nem biztos…
Tudom, hogy mindenkinek nehéz, bár azt gondolom, hogy egy megrendelés a partnereknek bevétel szerzési lehetőség.
Azt mondja a szaki, hogy a jön majd csütörtökön, aztán a sokadik hívás után megjelenik pénteken azzal, hogy a csúszik a megrendelt alapanyag szállítása, így nem tud dolgozni.  
Te pedig tervezzél az íróasztalnál. Próbáld meg egymásra építve megszervezni a munkafolyamatot, hogy aztán minden nap újratervezhess. Teljesen mindegy, hogy valamilyen szakipari munkáról van szó, vagy egy megrendelt alkatrész meg nem érkezéséről.  
Konkrétan jelenleg várjuk a vállalkozókat a dűlőutak mart aszfalttal való terítésére, a csarnok belső burkolási munkáira, a hivatali napelem-rendszer kiépítésére és a temető kerítés cseréjére.
Jelenleg csak ennyi, de azért ennyi, mert nincs több fejlesztés folyamatban….  

 

2022. július 27.                      
MUSZAJ VAN                                   

Az elmúlt hét országos politikai és gazdasági történései után nem hiszem, hogy van ember, aki nem számolgat – ezt tesszük önkormányzati szinten mi is. A feladvány egyszerű (többletforrást kell szerezni belső átcsoportosítással) csak a megoldása nem az, mert ha az lenne, akkor nem terveztünk volna az év elején jól.
Az teljesen világos, hogy a működést biztosítanunk kell, még a maradék tartalék rovására is. Ahogy a családok, úgy az önkormányzat sem tervezett az év elején ekkora méretű rezsikiadás-többlettel.
Nyilvánvaló, hogy kizárólag az önként vállalt feladatokra tervezett költségek adhatnak fedezetet, ezért „hozzá kell nyúlnunk” olyan tételekhez, mint a rendezvények, a Hírmondó szerkesztését, és ami a legfájdalmasabb: a kialakított helyi ellátási rendszer.
Nem fogunk, mert nem tudunk sem az állami ünnepekre, sem a szüreti fesztiválra sztárvendéget hívni, ahogy csökkenteni kell a Csemői Hírmondó lapszámonkénti terjedelmét és a nyomtatott példányszámot is. A babaváró csomagot év közben sem megszüntetni, sem átalakítani nem lenne igazságos, ahogy az ösztöndíj programhoz sem nyúlhatunk hozzá. Marad a beiskolázási támogatás és a karácsonyi akció módosítása, az előbbiről ráadásul most lehet és kell is dönteni.
Muszaj van!    

 

2022. július 25.                      
MINI BÖLCSI                                   

Az udvari rész lassan elnyeri végleges formáját. A fű a helyén, az automata öntöző kiépítve, a járó felületetek leburkolva, virágok beültetve. Több hónapja dolgozunk azon, hogy szeptemberre minden készen legyen – bár van is még dolgunk a Piac utcai front kerítésével és a parkoló kialakításával, a teraszokra korlátok telepítésével.    
Mindezt persze önerőből mert, ahogy tudjuk és halljuk, van itt tartalék bőven az önkormányzatoknál.
Össze sem merem adni, hogy mennyit költöttünk eddig…, ráadásul úgy, hogy nagyon komoly segítséget is kaptunk hely vállalkozóktól. Ki kell emelnem Hornyák Balázst és a Balázskert csapatát, akinek segítségével és közreműködésével kedvezményesen kaptuk a gyepszőnyeget és a mulcsot is. Köszönjük Mucsányiné Horváth Mónikának is a minőségi növényválogatást és beültetést.
Végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, nagyon sok előkészítő munkát végeztek el saját dolgozóink, amiért nem kellett „külsősnek” fizetnünk – köszönöm a nem kevés munkájukat!  
Kényszeredett mosollyal kell megállapítanom, hogy látszólag ismét igaza van a pénzügyminiszter úrnak azért, mert összességében ez is egy sikertörténet, hiszen az állam támogatta, az önkormányzat megvalósította. Az, hogy ezt mekkora áldozattal, mennyi szervezéssel és költséggel tudtuk elérni, már nem is érdekes.

 

2022. július 22.                      
DÜBÖRÖG A KORMÁNYGÉPEZET                                   

Ezen a héten „mindent vitt” a rezsicsökkentésről és a Kata-módosításról szóló híradások, cikkek, elemzések. Már mindenkinek van egy letöltött, belinkelt táblázata, hogyan fog átalakulni augusztustól az életünk. 
Annak minősítését, hogy ha szabad szemmel látható, hogy nem őrzik meg a rezsicsökkentést, akkor miért mondják azt, hogy megőrizték – ezt mindenkinek a saját gondolatiságára és értékrendjére bízom. 
Egy kicsit (önző módon…) az önkormányzattal foglalkoznék.
Varga Mihály pénzügyminiszter a jövő évi költségvetés benyújtásakor úgy fogalmazott, hogy azért vették ki a rezsicsökkentés alól a kkv-kat és az önkormányzatokat, mert „ez egy családbarát kormány” és alapvetően a családokra kívánják az elért eredményeket helyezni. Ez helyes és jó, de ugye azt is jelenti, hogy a családbarát jellegét akkor is gyakorolja majd a kormányzat, ha gondok látszanak majd az ellátásokban. Ugye nem éljük meg Kedves Miniszter úr azt, amit a pandémia második hullámában, hogy aki bajba kerül, az forduljon nyugodtan az önkormányzathoz? Erre televíziós kampányt tetszettek anno építeni (vélhetően nem ingyen), azok után, hogy az első hullámban keletkezett többletköltségeink kapcsán is elmaradt az ígért kompenzáció…  
A pénzügyminiszter az önkormányzatokkal kapcsolatban annyit mondott még, hogy alapvetően látják a tartalékokat a büdzsékben, így ki fogjuk tudni gazdálkodni a magasabb energiaárakat is.
Igen? Látják? De jó nekik… Megköszönném, ha nekem is megmutatná, várnám is szeretettel bármikor!  Eldöntöttem, hogy meghívom Csemőbe!  

 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

 

... SZIA NOVEMBER      
Hááát, eljött csemői polgármesterként az utolsó hónapom...
Ez az én döntésem volt, hogy így legyen.  
Ha emlékeztek, 2014-ben is azt mondtam, hogy a hiteles működési idő maximum egy plusz egy ciklus. 10 év ebben a felgyorsult világban elégségesnek kell lennie arra, hogy alkothassunk, de arra is elég, hogy hitelességem megmaradjon. Én úgy érzem, hogy mindkét dolog teljesült.  

 

... HOGYAN ÁLLUNK, HOL IS TARTUNK    
A települési weboldalról letölthető a 2023. harmadik negyedévének önkormányzati feladatellátásáról készült beszámoló. Ugyabban a cikkben össezgyűjtötem a korábbi évek beszámolóit. Érdemes visszaolvasni. Olvasd, legyél tájékozott!    

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy NOVEMBER hónapban nem lesznek külterületi fogadóórák. A minden hétfő délelőtti, hivatali irodámban tartandó fogadórákon is megtalálható vagyok, ahogy minden elérhetőségem is él!