2022. szeptember 29.                      
SÍRJAK VAGY NEVESSEK!                                        

A Magyar Közút levelét megírta és megküldte.
A levél a Cegléd-Csemő kerékpárúthoz kiadott közútkezelői hozzájárulást tartalmazza, sokkal pontosabban a hozzá nem járulást…
Hű olvasóim, akik itt a Naplóban követik a bejegyzéseket, pontosan tudják, hogy bő egy éve már itt tartottunk. Kaptunk engedélyt, meg nem is.
Olyan feltételeket írtak elő, akkor és most is, mint pl. a közút helyreállítására 3 év garanciavállalás az önkormányzat részéről, amelyet banki letéttel kell teljesíteni. Vagy például a nyomvonalba eső fák kivágásárához új közútkezelői engedélyt kell kérni. Továbbá külön közútkezelői engedélyt kell kérni a padka, illetve árokba eső oszlopok és műtárgyak (elektromos szekrény, tűzcsap) kiváltásához.
Mintha autópálya épülne, hidakkal, felüljárókkal… Öt alkalommal volt az elmúlt években helyszíni szemle! Öt alkalom kellett ahhoz, hogy a minisztérium, és a szakhatóságok is végképp belássák, hogy pl. a zöldhalmi sűrűn lakott részen annyi hely van, amennyi az első alkalommal is látszott.
Ami most kiverte a biztosítékot nálam (és új elem a leiratban), hogy a T. szakhatóság a közút nem közlekedési célú igénybevételéért díjat számol fel. A nem közlekedési célú igénybevétele ezúttal az építést, KÖZTE A KÖZÚT RÉSZBENI FELÚJÍTÁSÁT IS TARATALMAZZA.
A szentéletűek ezért bruttó 3.296.234.-Ft összeget számoltak ki – nyilván ez is az engedélyes önkormányzat költsége… Milyen egy k…va feladatellátás ez, ahol az állam pénzéből, az állami feladatot ellátó szakhatóság, szintén az állam részét (és alrendszerét) jelentő önkormányzatot nyomorítja.
        

 

2022. szeptember 27.                      
ARCCAL A VÁGTA FELÉ                                       

Rég izgultam ennyire Nemzeti Vágta döntő előtt.
E hét végén rendezik a 15. finálét.
Ha abból indulok ki, hogy nekünk a 10. vágtát sikerült megnyerni és esős időben – akkor azt is mondhatnám, hogy az előjelek kiválóak, főleg, hogy a hétvégére is esőt jósol a meteorológia…
A tisztán látás kedvéért írom le a következő mondatokat, nehogy később utólagos magyarázkodásnak tűnjön. Szóval az előjelek mégsem kedvezőek – a ló tavaszi sérüléséből van felépülőben. Természetesen tünet nélkül és folyamatos állatorvosi kontroll mellett kezdték újra a munkát egy hónapja – de igazából senki nem tudja, hogy az éles terhelést hogyan fogja viselni az a gyógyuló ínszalag.  
A lovasunk, Petrik Tamás egy hete szenvedett egy nagyon kellemetlen sérülést, megütötte a sípcsontját - szóval kisebb csoda, hogy egyáltalán rajthoz tudnak állni a hétvégén.
Leginkább azért szurkolok, hogy ne legyen a futamokon nagyobb baj, és Tamást is arról győzködöm, hogy legyen ereje kizárólag ésszerű kockázatot vállalni.  
Neki már nem kell bizonyítania semmit, örökre beírta nevét és Csemőt is Nemzeti Vágta történetébe – amiért örökké hálásak leszünk!
Az egészségnél azonban nincs fontosabb!  

 

2022. szeptember 24.                      
VAN LEJJEBB!                                       

Hivatalos szakmai ajánlás jelent meg pénteken a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) honlapján, amelyben olyan dolgokat javasoltak a művelődési házaknak, „a nézők által »termelt« hő” is segíthet a téli rendezvényeknél, „ha jól választjuk ki a termet, és a szervezéssel telt házat csinálunk”. Eleinte hűvös lesz, de azután a közönség „beleheli a teret”.  
Elképesztő!
DE ami még ennél is felháborítóbb, hogy „minden település, intézmény és színtér kiemelt feladata a beruházást igénylő fejlesztések lehetőségeinek felmérése is a jelenlegi helyzetben.” Vannak konkrét ötletek is: „teremvilágítások haladéktalan felülvizsgálata, és cseréje a LED-es techológiára. Ha szükséges a nyílászárók energiatudatos cseréje, ahol hagyományos gázfűtés van, ott a lehetséges alternatív megoldások (pl.: napelem + hőszivattyús rendszer), átalakítások koncepciójának kidolgozása, tervezés, egy lehetséges pályázat haladéktalan előkészítése”
Azt a hét meg a nyolcát: hát megint csak meg vagyunk mentve!
Mert tudjátok, eddig azért nem került sor fűtéskorszerűsítésre, meg egyáltalán energetikai fejlesztésre, mert tudtuk, hogy lehet. Pénz eddig is lett volna rá dögivel, csak nem tudtuk mit kell csinálni. De most már tudjuk. Szerencsére pénz most még több, simán találunk az utcán heverve szabad hőszivattyút is, hozzá szakembert – természetesen azt is ingyé’ és rögvest.  
Eddig fogalmunk sem volt, hogy sokszoros fűtésszámlát miből fizetjük ki, de most már „tudhassuk”, hogy először gondolkodni kell – sokkal pontosabban nekünk nem kell gondolkodni, csak követni az ajánlásokat!   

 

2022. szeptember 21.                      
ÁLLAMTITKÁR ÚR LEVELÉT MEGÍRTA                                      

Köznevelési intézmény fenntartójának címezve a köznevelésért felelős államtitkár levelét megírta, hogy minimum 20 fokot kell biztosítani a 14 éves kor alatti gyermekek napközbeni ellátásához. Több persze lehet, idézem: „e szabályozás racionális mozgásteret biztosít a fenntartók számára a szükséges hőfok meghatározására.”
A levél imigyen folytatja: „javaslom, hogy a fenntartók minden épületre készítsenek egyedi fűtési protokollt.”
Nyilván meg is vagyunk mentve, mert a fenntartók képviselőinek sajátossága, hogy egyrészt a köznevelési intézményben székelnek s így rálátásuk van az épületek minden helyiségének az optimális kihasználására másrészt tökéletesen alkalmasak az irodájukban protokollt összeállítani - máshová.      
Most már tudom feladatom (protokoll összeállítása) és érzem a felelősségem (20 és fölötti fok meghatározása).  Biztos vagyok benne, hogy ezután nem lehet már semmi gond a tízszeresre növelt földgáz ár kifizetésével!  

 

Havi naplóbejegyzések

Aktuális...

 

... SZIA NOVEMBER      
Hááát, eljött csemői polgármesterként az utolsó hónapom...
Ez az én döntésem volt, hogy így legyen.  
Ha emlékeztek, 2014-ben is azt mondtam, hogy a hiteles működési idő maximum egy plusz egy ciklus. 10 év ebben a felgyorsult világban elégségesnek kell lennie arra, hogy alkothassunk, de arra is elég, hogy hitelességem megmaradjon. Én úgy érzem, hogy mindkét dolog teljesült.  

 

... HOGYAN ÁLLUNK, HOL IS TARTUNK    
A települési weboldalról letölthető a 2023. harmadik negyedévének önkormányzati feladatellátásáról készült beszámoló. Ugyabban a cikkben össezgyűjtötem a korábbi évek beszámolóit. Érdemes visszaolvasni. Olvasd, legyél tájékozott!    

 

... POLGÁRMESTERI FOGADÓÓRA   
Ezúton is tájékoztatom a Tisztelt Lakosságot, hogy NOVEMBER hónapban nem lesznek külterületi fogadóórák. A minden hétfő délelőtti, hivatali irodámban tartandó fogadórákon is megtalálható vagyok, ahogy minden elérhetőségem is él!